Ο Μιχάλης Κοντοβούρκης είναι ο Κύπριος πολιτικός μηχανικός που τραγουδάει, γράφει τραγούδια και έκανε έναν από τους στίχους του πραγματικότητα. «Ζήσε στο τώρα, ζήσε για πάντα, δεν έχει δεύτερη παράσταση η μπάντα» μας λέει και αυτό ακριβώς είναι που εφάρμοσε και στη ζωή του, αφού αποφάσισε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα δημιουργώντας τον πρώτο του προσωπικό δίσκο που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες. Ο δίσκος Απ’ την αρχή περιέχει τις σκέψεις, την αλήθεια και τον τρόπο που βλέπει ο Μιχάλης τη ζωή… σε τραγούδια.

Εμείς περάσαμε ένα απόγευμα μαζί του για να τον γνωρίσουμε καλύτερα!


Πες μας λίγα λόγια για τον πρώτο σου προσωπικό δίσκο που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες. Τι είναι αυτό που θέλεις να περάσεις στον κόσμο μέσα από την μουσική σου;

Ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος γεννήθηκε σαν ιδέα πριν από πολλά χρόνια. Περιέχει τραγούδια που γράφτηκαν πριν από 10-15 χρόνια κατά την φοιτητική μου ζωή στην Πάτρα, αλλά και μερικά ακόμα που γράφτηκαν κατά την περίοδο προετοιμασίας του άλμπουμ. Κύριοι συντελεστές του δίσκου είναι ο Ανδρέας Ματθαίου που είναι ο παραγωγός και ο Παναγιώτης Segovia Αγαθοκλέους, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί για τους στίχους αρκετών τραγουδιών, όπως επίσης και η Αθηνά Φρεναρίτου με το εξαιρετικό art-work του άλμπουμ. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τους βιρτουόζους μουσικούς που άφησαν ένα κομμάτι της ψυχής τους σε αυτό το δίσκο. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δουλειά, με ελληνικό στίχο και επιρροές από διάφορα είδη μουσικής που μπορούν και εύχομαι να αγγίξουν πολλούς μουσικόφιλους.

Πως μπήκε η μουσική στη ζωή σου;

Η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή μου, με συντρόφευε. Από μικρή κιόλας ηλικία ξεκίνησα το ωδείο με μαθήματα κλασσικής κιθάρας. Όλη η οικογένεια μου αγαπάει τη μουσική, ο πατέρας μου είναι ένας υπέροχος τραγουδιστής και η αδερφή μου μουσικός, παίζει βιολί. Οι οικογενειακές μας μαζώξεις πάντα καταλήγουν σε μουσικό πανηγύρι!

Ποια ήταν η πρώτη σου απόπειρα ως τραγουδιστής και πώς προέκυψε;

Η πρώτη μου επαφή με την μουσική ήταν στην ηλικία των 10 ετών, όταν πήρα για πρώτη φορά την κιθάρα στα χέρια μου, στη συνέχεια ξεκίνησα να παρακολουθώ μαθήματα στο ωδείο και συμμετείχα στις σχολικές χορωδίες. Παρόλα αυτά, η πρώτη μου επαγγελματική απόπειρα ήρθε την περίοδο της φοιτητικής μου ζωής στην Πάτρα, όπου σιγά σιγά άρχισα να κάνω εμφανίσεις και live σε διάφορα μπαράκια της πόλης. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία μου ως τραγουδιστής.

Είσαι ένας νέος καλλιτέχνης που κάνεις τα πρώτα σου βήματα στο χώρο της δισκογραφίας. Στο παρελθόν συνεργάστηκες με το συγκρότημα «δε σκόρδιονς». Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να κάνεις το επόμενο βήμα και να ακολουθήσεις σόλο καριέρα;

Η θέληση μου να βγάλω προς τα έξω τα δικά μου τραγούδια, τις δικές μου σκέψεις, τη δική μου αλήθεια… Το πώς βλέπω εγώ τον κόσμο. Προσπαθώ να προχωράω σύμφωνα με αυτό που είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ: «να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι».

Παρά τη μουσική σου παιδεία, σπούδασες πολιτικός μηχανικός, επάγγελμα που εξασκείς μέχρι και σήμερα. Μπορούν αυτά τα δύο να συνδυαστούν;

Βεβαίως και μπορούν! Το πρόβλημα είναι ότι η μέρα έχει μόνο 24 ώρες.

Εκτός από τραγουδιστής γράφεις και συνθέτεις τραγούδια. Από πού αντλείς την έμπνευση σου;

Αντλώ την έμπνευσή μου από την καθημερινότητά μου, από οτιδήποτε μπορεί να με επηρεάσει και να με κάνει να συγκινηθώ, είτε αυτό είναι κάποια ταινία, βιβλίο, η ίδια η ζωή. Γι’ αυτό το λόγο και τα περισσότερα τραγούδια μου είναι αυτοβιογραφικά ή τουλάχιστον περιγράφουν τον τρόπο που βλέπω εγώ τη ζωή μου.

Αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα στην ερμηνεία και τη στιχουργική, τι θα επέλεγες και για ποιο λόγο; Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις στο καθένα;

Θα επέλεγα την ερμηνεία γιατί μου βγαίνει πιο φυσικά και αβίαστα, μ’ αρέσει που έχω άμεση επαφή με τον κόσμο. Η στιχουργική είναι μια μοναχική τέχνη, αλλά με κρυφές χάρες, δεν είναι εύκολο να γεννήσεις στίχους!

Έχεις κάποιο μουσικό πρότυπο; Με ποιους καλλιτέχνες είναι το όνειρο σου να συνεργαστείς;

Πρότυπα μου αποτελούν αρκετοί καλλιτέχνες, μερικοί εκ των οποίων είναι: Φοίβος Δεληβοριάς, Τζίμης Πανούσης, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ιδιαίτερη αδυναμία έχω στον Γιώργο Ζαμπέτα, του οποίου διασκεύασα και ένα αγαπημένο μου τραγούδι, το «Το ξέρω πια δε μ’ αγαπάς» που είναι το τελευταίο τραγούδι του δίσκου μου.

Δώσε μας ένα στίχο που σε εκφράζει.

«Ζήσε στο τώρα, ζήσε για πάντα, δεν έχει δεύτερη παράσταση η μπάντα» είναι ένας δικός μου στίχος από το τρίτο τραγούδι του δίσκου που ονομάζεται «Απ’ την αρχή», που είναι και ο τίτλος του δίσκου.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο καλλιτέχνη που κάνει τα πρώτα του βήματα;

Να βγάζει την αλήθεια του και σ’ όποιον αρέσει!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι η προώθηση του άλμπουμ μου στο κοινό αλλά και σε ραδιόφωνα, υπάρχουν μερικές προγραμματισμένες παρουσιάσεις και live στην Λάρνακα, αλλά και σε άλλες πόλεις τις Κύπρου, όπως στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Επιπλέον, προσεχώς ετοιμάζουμε με τους συνεργάτες μου και το πρώτο βιντεοκλίπ του δίσκου για το τραγούδι «Νύχτα». Στα σχέδιά μου είναι και οι ζωντανές εμφανίσεις εκτός Κύπρου, με πρώτο σταθμό το Birmingham της Αγγλίας, μετά από πρόσκληση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας της πόλης. Μελλοντικά, έχω στο μυαλό μου να συνεχίσω να δημιουργώ τραγούδια και μουσικές για τη υλοποίηση ενός δεύτερου δίσκου.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του δίσκου θα γίνει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο Savino Live στην Λάρνακα στις 21:00. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση του δίσκου θα βρεις εδώ.

Ακολούθησε τον Μιχάλη Κοντοβούρκη στο Facebook.


φωτογραφίες: Αθήνα Φρεναρίτου