Το κινητό είναι πιθανότατα η πρώτη συσκευή που πιάνεις όταν ξυπνάς και η τελευταία που αφήνεις πριν κοιμηθείς. Δεν θα σου πούμε να μην το χρησιμοποιείς (αν και καλό θα ήταν να το περιορίσεις), αλλά τουλάχιστον όταν δεν το χρησιμοποιείς, μην το αφήνεις οπουδήποτε χωρίς να σκεφτείς πριν τις συνέπειες.

Αν δεν τις ξέρεις συνέχισε να διαβάζεις.

Στην τσέπη σου

Η πιο λογική και συχνή θέση στην οποία βάζεις το κινητό μπορεί να σου κάνει περισσότερο κακό από όσο νομίζεις. Για την ακρίβεια είναι από τις χειρότερες επιλογές που μπορείς να κάνεις. Όταν το κινητό σου είναι ανοιχτό, συνδέεται σε ασύρματα δίκτυα, με αποτέλεσμα όταν εσύ το βάζεις στην τσέπη σου η ακτινοβολία που λαμβάνεις να είναι δύο έως επτά φορές υψηλότερη από ό,τι αν το τοποθετούσες σε ένα πορτοφόλι ή τσάντα. Η ακτινοβολία έχει κατηγορηθεί για απλές παθήσεις όπως ισχιαλγία και πόνους στην πλάτη, καθώς και για τη σύνδεσή της με την ανάπτυξη όγκων. Επιπλέον, η ακτινοβολία μπορεί να αλλάξει τη δομή του DNA και να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.

Στο σουτιέν σου

Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η θέση αυτή μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνο του μαστού, λόγω των ακτινοβολίας από το κινητό. Αν και ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ των δύο, καλό είναι να μην επιλέγεις το σουτιέν σου σαν θέση για το κινητό σου, λόγω των βακτηρίων που αναπτύσσονται και προκαλούν ερεθισμό του δέρματος.

Στο κρεβάτι ή κάτω από το μαξιλάρι

Ο ύπνος με το κινητό σου είναι κακή ιδέα για πολλούς λόγους. Το κινητό κάτω από το μαξιλάρι δημιουργεί θερμότητα, πράγμα που μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις να προκαλέσει πυρκαγιά, ειδικά εάν το τηλέφωνό σου είναι σε φόρτιση ή έχει κάποιο τεχνικό θέμα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι το φως από τις οθόνες των κινητών μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης και τους κιρκάδιους ρυθμούς (προστατεύουν το DNA και προετοιμάζουν τον οργανισμό για τις επερχόμενες περιβαλλοντικές αλλαγές), επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου. Υπάρχει, τέλος, ανησυχία για την ασφάλεια της χρήσης κινητού τηλεφώνου σε σχέση με τον καρκίνο και τους εγκεφαλικούς όγκους, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Στον φορτιστή για πολλές ώρες

Το να αφήνεις το κινητό σου συνδεδεμένο με τον φορτιστή ενώ έχει πλήρη μπαταρία προκαλεί βλάβη στην ίδια την μπαταρία, σύμφωνα με το pcmag.com. Δεν είναι ότι το κινητό σου “υπερφορτίζεται”, αλλά συσσωρεύει μεγάλα ποσά θερμότητας. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να τοποθετείς πράγματα πάνω στο κινητό σου ή να το αφήνεις κάτω από το μαξιλάρι σου.

Κοντά στο πρόσωπό σου

Το κινητό κοντά στο πρόσωπό σημαίνει μεταφορά βακτηρίων από και προς το αυτό, καθιστώντας το δέρμα και τη συσκευή πιο βρώμικα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ακμής, ερεθισμό του δέρματος ακόμη και ρυτίδες, σύμφωνα με το Allure. Προσπάθησε, λοιπόν, να κρατάς την επιφάνεια της συσκευής σε απόσταση από το πρόσωπό σου.

Σε μέρη με ακραίες θερμοκρασίες

Όπως π.χ. δίπλα στο τζάκι, δίπλα στο κλιματιστικό ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει από απώλεια δεδομένων μέχρι βλάβη στην μπαταρία. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, πολλά smartphones απενεργοποιούνται, παρουσιάζουν λειτουργικά προβλήματα, μειώνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να σπάσει η οθόνη.

Στην πετσέτα της παραλίας

Ο ήλιος και η θερμότητα στην παραλία είναι η τέλεια συνταγή για να καταστρέψεις το κινητό σου για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Στο μπάνιο σου

Ακόμα κι αν έχεις τη συσκευή σου σε έναν πάγκο πιο μακριά από την τουαλέτα, οτιδήποτε σε τρία μέτρα απόσταση ή λιγότερο από τη λεκάνη σου θα μπορούσε να καταλήξει με βακτήρια ή ιούς απλά και μόνο από τον αέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Applied and Environmental Microbiology. Επιπλέον η υγρασία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία του κινητού σου.


featured image: Unsplash|Chad Madden