Για την ακρίβεια σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να ανήκεις και εσύ ή και εγώ. Αυτοί οι άνθρωποι είμαστε σε ορισμένες στιγμές όλοι μας. Ας πούμε για αρχή κάτι βασικό. Αυτή η κατάσταση της θυματοποίησης δεν είναι χρήσιμη για κανέναν. Αυτός που τη βιώνει ζορίζεται και θυμώνει με τις καταστάσεις χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και οι γύρω του κουράζονται και δυσανασχετούν. Αν και εσύ, λοιπόν, πιστεύεις πως βρίσκεσαι στο έλεος των καταστάσεων και πως τις περισσότερες φορές για αυτά που συμβαίνουν φταίνε οι άλλοι και όχι εσύ, τότε ήρθε η ώρα αυτή η κατάσταση να αλλάξει. Για αρχή πρέπει να αναγνωρίσεις σε ποια ή σε ποιες κατηγορίες “θύματος” ανήκεις και σε αυτό θα σε βοηθήσουμε με αυτό το άρθρο. 

1. Ο επιζών

Αυτά τα άτομα πιστεύουν στην αποστολή τους να “σώσουν” τον κόσμο. Πολλές φορές αυτή η θέληση τους επιστρατεύεται για να κρύψουν το ότι αισθάνονται αδύναμοι. Φυσικά, κάθε φορά κάποιος μπαίνει στη μέση και χαλάει τα σχέδια τους. Δεν τους νοιάζει ο εαυτός τους προκειμένου να γίνουν ο δικός σου σωτήρας.

Μήπως βρίσκεσαι και εσύ σε μια από αυτές τις 5 κατηγορίες θυμάτων;
homeschoolersanonymous.org

2. Ο χτυπημένος από τη μοίρα

Είναι σαν να υπάρχει μονίμως ένα σύννεφο πάνω από το κεφάλι τους. Ο κόσμος δεν έχει δώσει σε αυτά τα άτομα αυτό που τους αξίζει και αυτοί με τη σειρά τους, φροντίζουν να το υπενθυμίζουν στους γύρω τους. Το ποτήρι; Πάντα μισοάδειο! Ο Νίκος Ξανθόπουλος ενέπνευσε μια τέτοια κατηγόρια που όλα της πάνε στραβά εξαρχής από την ώρα της γέννησης. Πάντα, παντού. Με ό,τι κι αν ασχοληθούν οι μοίρες έχουν φροντίσει για την αποτυχία και την αδικία.

3. Ο μούλτιτάσκερ

Εδώ έχουμε μια αγαπημένη κατηγορία ανθρώπων. Αυτά τα άτομα από τη μια παραπονιούνται ότι δε τους φτάνει ο χρόνος και από την άλλη φροντίζουν ώστε να καλύπτουν το κάθε μικρό κενό της ημέρας τους με δραστηριότητες. Ακόμη και άχρηστες. Έτσι για να μπορούν να παραπονεθούν πιο εύκολα. Κάνουν πράγματα παράλληλα, δεν σταματούν ποτέ και πριν καν τελειώσουν κάτι πολύ απαιτητικό έχουν ήδη σκεφτεί με θα ασχοληθούν μετά. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι βασανίζονται από άγχος. Μήπως βρίσκεις κάπου εδώ τον εαυτό σου;

Μήπως βρίσκεσαι και εσύ σε μια από αυτές τις 5 κατηγορίες θυμάτων;
moderncamper.squarespace.com

4. Ο καταστροφέας

Εδώ πάντα κάτι πηγαίνει στραβά την τελευταία στιγμή. Αυτοί οι τύποι, δεν ανήκουν στην κατηγορία Νο.2 γιατί η διαφορά τους είναι πως προσπαθούν για να αλλάξουν κάτι. Το γιατί πηγαίνει πάντα κάτι λάθος είναι άλλο θέμα. Αγαπημένη έκφραση; “Δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά στη ζωή μου. Δεν είμαι αρκετός!”. Νιώθουν πως με ό,τι κι αν καταπιαστούν θα το χαλάσουν με αποτέλεσμα να καταπιάνονται με κάτι και από την αρχή να είναι βέβαιοι ότι το τέλος θα είναι καταστροφικό εξαιτίας τους.

5. Ο “σίγουρα όχι εδώ”

Μια ακόμη αγαπημένη κατηγορία ανθρώπων είναι αυτοί που μονίμως παραπονιούνται για οτιδήποτε έχουν. Δεν απολαμβάνουν εύκολα τα πράγματα και ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι. Το σπίτι που μένουν δεν είναι καλό. Η δουλειά τους θα μπορούσε να είναι καλύτερη και η γυναίκα τους δεν είναι αρκετή. Φυσικά πάντα θέλουν να φύγουν για να ζήσουν σε μια άλλη πόλη, σε μια άλλη χώρα ή ακόμη και σε μια άλλη ήπειρο. Το καλύτερο; Πιθανότατα δε θα το κάνουν ποτέ.

Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου κάπου; Βρίσκεις ότι σε ενοχλεί που νιώθεις έτσι; Συζήτησε το με κάποιον φίλο ή κάποιον ειδικό.