Το να μείνετε μαζί είναι σίγουρα ένα milestone στη σχέση. Όμως, είναι και μία επιλογή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν γιατί μία στοίβα από άπλυτα στο πάτωμα, οι λογαριασμοί και ο χώρος που θα μοιράζεστε κάθε ώρα της ημέρας, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και εσύ να αναρωτηθείς αν συγκατοικήσετε πολύ γρήγορα μαζί.

Υπάρχουν μερικά σημάδια που λένε «Ναι, μάλλον βιάστηκες».

O πρώτος σας μεγάλος σας τσακωμός έγινε ΑΦΟΥ μετακομίσατε

Ένας γενικός κανόνας είναι πως πριν μετακομίσετε μαζί, χρειάζεται να έχετε κάνει έναν μεγάλο τσακωμό. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, όμως κατά τη διάρκεια αυτής της στρεσογόνας κατάστασης αποκαλύπτονται πολλά για τον χαρακτήρα αλλά και το πως βλέπει κάποιος τη σχέση του. Το να δεις πως αντιδρά, πόσο συζητά και πως ‘αποφορτίζεται΄ η κατάσταση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν μείνετε μαζί.

Τσακώνεστε κάθε μήνα για τους λογαριασμούς που έρχονται

Είναι απολύτως φυσιολογικό να τσακωθείς για τα οικονομικά ή τους λογαριασμούς που και που. Όμως, αν κάθε φορά που έρχεται ένας λογαριασμός εσείς καυγαδίζετε, μάλλον αποφύγατε να συζητήσετε την οικονομική πλευρά της συγκατοίκησης πριν μεταφέρετε κούτες. Είναι σημαντικό να έχετε μιλήσει από πριν για το οικονομικό πλάνο σας, την αποταμίευση και τα καθημερινά έξοδα.

Τσακώνεστε για τις δουλειές του σπιτιού

Το σπίτι σας υποτίθεται πως είναι μία νέα αρχή, ένα μέρος που θα χαλαρώνετε και θα είστε χαρούμενοι οι δυο σας. Όμως, είναι δύσκολο να χαλαρώσεις όταν υπάρχει ένας πύργος με άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη και δεν ξέρεις ποιος θα τα αναλάβει. Συνήθως τα ζευγάρια χωρίζουν τις δουλειές ανάλογα με τις προτιμήσεις που έχουν. Μπορείς ας πούμε, να ανταλλάξεις το πλύσιμο των πιάτων με το σίδερωμα. Όμως, όταν αναλαμβάνει να τα κάνει όλα ο ένας από τους δύο, τότε ναι, το σπίτι δεν είναι πια το ασφαλές καταφύγιο που θέλατε.

Κάποιες συνήθειες σε τρελαίνουν

Ας ξεκινήσω εδώ με το να πω πως όλοι έχουμε τις δικές μας ιδιοτροπίες. Κάποιες από αυτές είναι αξιολάτρευτες και κάποιες άλλες μπορεί να τρελάνουν και τον πιο υπομονετικό. Όμως, αν ανακάλυψες κάποιες συνήθειες αφού μετακομίσατε και δεν είσαι καθόλου σίγουρη πως σου αρέσουν, τότε είναι πρόβλημα.

Δεν νιώθεις άνετα στο σπίτι σου

Αυτό είναι ίσως και το πιο μεγάλο σημάδι πως η συγκατοίκηση ήρθε νωρίς. Το να μη νιώθεις το σπίτι ως σπίτι σου. Μπορεί να φταίει πως έχετε διαφορετικά ωράρια ή συνήθειες για το τι σημαίνει ΄χαλάρωση΄, όμως εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Τι να κάνεις

Ωραία, κάπου εδώ ας συμφωνήσουμε πως μάλλον συγκατοικήσατε πολύ γρήγορα. Τώρα τι γίνεται; Σε αυτό το κομμάτι συμφωνούν όλοι οι ψυχολόγοι που επικεντρώνονται στις διαπροσωπικές σχέσης: Χρειάζεται να συζητήσετε ώστε να αποφασίσετε αν είναι κάτι που θέλετε πραγματικά. Αν όμως, είσαι σίγουρη πως η συγκατοίκηση ήταν ένα μεγάλο λάθος και δεν νιώθεις πως θες να συνεχίσεις μαζί του, τότε είναι καλύτερα να χωρίσεις. Άλλωστε, το να παρατείνεις μία κατάσταση που είναι προφανές πως δεν λειτουργεί και δε σε κάνει ευτυχισμένη, μόνο κακό θα σου κάνει. Σίγουρα δεν είναι η συμβουλή που περιμένεις όμως αν με τη συζήτηση καταλάβεις πως δε θες να συνεχίσετε να μένετε μαζί, τότε είναι η ώρα για μία άλλη, μεγαλύτερη, συζήτηση.

Featured Photo: Unsplash / Anthony Tran