Από τότε που το κορεάτικο skincare εισήγαγε τον διπλό καθαρισμό στον υπόλοιπο κόσμο, πολλοί από εμάς έχουν αγκαλιάσει την τεχνική στην αναζήτησή μας για καθαρό και λαμπερό πρόσωπο.

Η πρακτική συνήθως περιλαμβάνει προ-καθαρισμό με ένα καθαριστικό λαδιού ή balm για την απομάκρυνση των επιφανειακών υπολειμμάτων, ακολουθούμενο από ένα βαθύτερο καθαρισμό, που συνήθως καλύπτει τον συγκεκριμένο τύπο δέρματος και τις ανάγκες του. Κάποιοι το κάνουν πρωί και βράδυ, ενώ άλλοι το εφαρμόζουν μόνο το βράδυ.

Υπάρχει όμως ο όρος «υπερβολικός καθαρισμός» ή αλλιώς over cleansing;

Ορισμένες διασημότητες, όπως η Salma Hayek, η Kirsten Dunst και η Kristen Bell, προτιμούν να μην κάνουν καθαρισμό το πρωί και εξακολουθούν να έχουν λαμπερές επιδερμίδες.

Η Bell είχε δηλώσει στο InStyle, «Έχω ευαίσθητο και ξηρό δέρμα, οπότε όλα τα έλαια που παράγει το δέρμα μου τη νύχτα πρέπει να τα ‘σώσω’». Αντί να κάνει τη μέθοδο cleansing (καθαρισμό), προτιμά, τα περισσότερα πρωινά, να χρησιμοποιεί απλώς νερό και μία ζεστή πετσέτα προσώπου.

Όμως, όπως όλα τα πράγματα στο skincare, το τι είναι σωστό εξαρτάται συνήθως από το άτομο, τον τύπο του δέρματος και τους παράγοντες του τρόπου ζωής του.

Ο διπλός καθαρισμός είναι συνήθως κατάλληλος για λιπαρές επιδερμίδες αλλά τον χειμώνα η ξηρότητα γίνεται πιο διαδεδομένη για πολλούς από εμάς.

Οπότε, προκύπτει και το παραπάνω ερώτημα: Είναι δυνατόν να καθαρίζεις υπερβολικά το πρόσωπό σου;

Τα σημάδια του over cleansing

Εάν αισθάνεσαι το πρόσωπό σου να «σε τραβάει» ή βλέπεις σημάδια ερυθρότητας και ερεθισμού μετά τον καθαρισμό, ίσως χρησιμοποιείς ένα προϊόν που είναι πολύ δυνατό για την επιδερμίδα σου, ή απλώς το κάνεις περισσότερο απ΄ όσο χρειάζεται.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς αισθάνονται την ανάγκη να ενυδατώνουν την επιδερμίδα μετά τον καθαρισμό, όμως αν νιώθεις το σημείο υπερβολικά ξηρό μέχρι να το κάνεις, τότε αυτό είναι μία μεγάλη κόκκινη σημαία πως το προϊόν που χρησιμοποιείς για το cleansing δεν είναι το κατάλληλο για τις ανάγκες του δέρματός σου.

Τα ξεσπάσματα σπυριών από την υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι υπερβολικού καθαρισμού, καθώς η χρήση σαπουνιών ή καθαριστικών που απογυμνώνουν το φράγμα υγρασίας μπορεί να διαταράξει την ισορροπία και να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια του δέρματος προκαλώντας την παραγωγή ακόμη περισσότερων.

Πώς να διορθώσεις ένα over cleansed δέρμα

Καλό θα ήταν να κάνεις καθαρισμό δύο φορές την ημέρα (μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ), αλλά αντικατέστησε το καθαριστικό σου με ένα χωρίς σαπούνι και για λίγο διάστημα βγάλε την απολέπιση από τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου.

Σημαντικό ρόλο έχουν και τα συστατικά του προϊόντος που χρησιμοποιείς. Αν έχεις ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, αναζήτησε καθαριστικά με ενυδατικά και καταπραϋντικά που έχουν στη σύστασή τους υαλουρονικό οξύ, πράσινο χαβιάρι (ένα συστατικό που πρόσφατα συστήθηκε στην skincare κοινότητα ), ακτινίδια και αλόη. Εάν έχεις λιπαρό δέρμα, αναζήτησε ένα καθαριστικό με φλοιό ιτιάς, φαρνεζόλη, άλφα και βήτα υδροξυοξέα (AHAs – BHAs).

Και για εσένα με ευαίσθητη επιδερμίδα, καλό θα ήταν να προσέξεις και τη θερμοκρασία του νερού. Μην χρησιμοποιείς νερό που είναι πολύ ζεστό ή κρύο – το χλιαρό νερό είναι η ιδανική θερμοκρασία για την αποφυγή ερεθισμού.

Χρειάζεται ο καθαρισμός ακόμα κι αν δε φοράς makeup;

Με πολλούς από εμάς να συνεχίζουμε να δουλεύουμε από το σπίτι ή να υιοθετούμε μια νέα ζωή χωρίς μακιγιάζ, προκύπτει συχνά η ερώτηση αν πρέπει να καθαρίζεις το πρόσωπό σου ακόμη κι αν δεν έχεις βγει καθόλου από το σπίτι. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να επηρεάζει τη ρουτίνα καθαρισμού σου.

Ακόμα κι αν δεν φοράς μακιγιάζ ή SPF, θα πρέπει να καθαρίζεις το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα. Ο καθαρισμός βοηθά στην απομάκρυνση της ρύπανσης, των ελαίων του δέρματος αλλά και της συγκέντρωσης λιπαρότητας που παγιδεύεται στους πόρους.

Και αν φοράς μάσκα λόγω του COVID-19 καλό θα ήταν να καθαρίσεις το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό, μετά την αφαίρεσή της, για να μειώσεις τον ερεθισμό.

 
Featured Photo: Unsplash/ Mat Reding