Αν υπάρχει μία κοινή αναφορά της ποπ κουλτούρας για την οποία έχουμε τις περισσότερες γνώσεις, αυτή είναι η τηλεόραση. Έχουμε γίνει μάρτυρες κορυφαίων στιγμών της στην πληροφόρηση και την τέχνη της εικονογραφίας, σεναριογραφίας και υποκριτικής, αλλά έχουμε δει και τη χειρότερή της πλευρά, που δεν σταματά να τροφοδοτεί το πάνθεον του trash.

katsarosΟι εμπειρίες μας από την τηλεόραση και όσα μας έχουν αφήσει, είναι το θέμα της παράστασης “Μια χούφτα βαλεριάνες” της ομάδας WTF-act, που παρουσιάζεται για λίγες ακόμα Κυριακές στο θέατρο Λύχνος στο Γκάζι. Ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και πρωταγωνιστής της, Θοδωρής Κατσαρός, μας βάζει στο κλίμα της παράστασης στην οποία το θέατρο συναντά τον “θαυμαστό” κόσμο της τηλεόρασης.

Ποια τηλεοπτικά πρόσωπα που όλοι ξέρουμε, έστω κι αν δεν αναφέρονται τα ίδια τα ονόματά τους, περνούν από τις “Βαλεριάνες”;

Η Αννίτα Πάνια, η Ελένη Μενεγάκη, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Δέσποινα Μοιραράκη, η Αγγελική Νικολούλη.

Ποιο είναι το προφίλ της κεντρικής ηρωίδας του έργου και πόση σχέση έχει με την πραγματικότητα;

Την Ντίνα Κουτσούμπα την υποδύεται η Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου. Η Κουτσούμπα λοιπόν είναι μια γυναίκα κολλημένη με την τηλεόραση και εξαρτημένη από αυτή. Είναι μια γυναίκα που γνώρισε τον άντρα της μέσω μιας εκπομπής συνοικεσίων, την παράτησε ο άντρας της και απευθύνθηκε στο «Φως στην Ομίχλη» να τον βρει, ενώ ο γιος της επικοινώνησε μαζί της  στέλνοντάς της «Μήνυμα στο μπουκάλι» στην εκπομπή της Βίκυς. Είναι μία γκροτέσκα παρουσία που ενώ νομίζει ότι έχει όλο τον κόσμο στα πόδια της, συνειδητοποιεί ότι είναι τελείως μόνη, όταν εμφανίζεται μπροστά της η ίδια της η μοναξιά ως Ζωζώ Σαπουντζάκη και Μαίρη Λίντα. Θα έλεγα ότι είναι μια τραγική φιγούρα με πολύ «τηλεοπτική» χρυσόσκονη. Νομίζω ότι η ελληνική τηλεόραση στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας, “γεννά” και “θρέφει” τέτοια άτομα που αντί να βγουν έξω να δουν το φως του ήλιου, αρέσκονται με αυτό ενός προβολέα, μέχρι να σβήσει.

miaxouftavalerianessavoirville2
Photo credits: UP Productions

Με τι θεατρικά μέσα μετέφερες στο σανίδι τηλεοπτικές καταστάσεις;

Η σάτιρα και τα σουρεάλ στοιχεία είναι βασικά συστατικά σε αυτή την παράσταση. Μέσα από κωμικές καταστάσεις ο θεατής παρακολουθεί τι γίνεται μπροστά από τις κάμερες αλλά και backstage. Η συμμετοχή του σε κάποια σημεία είναι απαραίτητη και ο κόσμος νιώθει ότι βρίσκεται σε πραγματικό πλατό αφού οι αντιδράσεις του πρέπει να είναι συγκεκριμένες με βάση τις οδηγίες που του δίνει ο “floor manager” μόλις ανάβει η ένδειξη On Air.

Επηρεάζει η τηλεόραση τη δουλειά σου γενικότερα;

Η τηλεόραση γενικότερα θεατρικά δεν επηρεάζει άμεσα τη δουλειά μου, ωστόσο στο συγκεκριμένο έργο χρειάστηκε να αντλήσω στοιχεία και εικόνες ώστε να αποδώσω στο κείμενό μου με τη μορφή σάτιρας την ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα.

Σε ποιους θα πρόσφερες βαλεριάνες και σε ποιους θα τις έκοβες;

Νομίζω λίγο-πολύ όλοι θέλουμε την δόση μας με αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Το συγκεκριμένο φυτό είτε σε μορφή χαπιού είτε αποξηραμένο, φέρνει τον άνθρωπο σε κατάσταση καταστολής. Δεν είμαι υπέρ στο να μην έχουν οι άνθρωποι «καθαρό» μυαλό και σκέψη και είναι ένα από τα θέματα που θίγει η παράσταση. Οι βαλεριάνες και η τηλεόραση αν το καλοσκεφτείς έχουν κοινά στοιχεία…

miaxouftavalerianessavoirville3
Photo credits: UP Productions

Οι “Βαλεριάνες” σε λίγο καιρό θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους στον Λύχνο. Τι σχέδια υπάρχουν για το μετά;

Υπάρχουν πολλές σκέψεις για τη νέα σεζόν, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να σου πω κάτι με σιγουριά. Η παράσταση «Μια χούφτα βαλεριάνες» αγαπήθηκε από τον κόσμο και αυτή την στιγμή που μιλάμε είναι σε παράταση για λίγες ακόμη Κυριακές. Με την ολοκλήρωσή τους σκεφτόμαστε να το πάμε περιοδεία, να χαρίσουμε σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε το γέλιο, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη. Και κάτι τελευταίο… Να αγαπάτε και να στηρίζετε το θέατρο γιατί μπορεί να γίνει ο καθρέπτης της δικής σας ψυχής.

Μια χούφτα βαλεριάνες Κάθε Κυριακή στις 21:00 για λίγες ακόμα παραστάσεις ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΧΝΟΣ, ένας πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού Χαλκιδικής 83, Γκάζι (από Ιερά Οδό 59) Τηλ. κρατήσεων 211-0121686