Είναι η Αλεξάνδρα Κ. Ξανθιά, ταλαντούχα, με πρόσωπο που νομίζεις πως θα είναι για πάντα 12 χρονών και με έκφραση που σε πείθει πως μόλις έκανε μια ζημιά. Κάτι όχι πολύ κακό, κάτι τύπου “έφαγα 5 σοκοφρέτες πριν το μεσημεριανό”. Αυτή η γυναίκα έχει δική της στήλη στο περιοδικό Cosmopolitan, έχει δικό της σενάριο, δική της σειρά, δικό της βιβλίο. Είναι η ηρωίδα που ήρθε φέτος να σώσει τις Τρίτες μας.

mega_LARGE_t_248661_1327496_type12892 (1)

Τι είναι αυτό που κάνει μία γυναίκα ηρωίδα;

Ηρωίδα σήμερα θεωρώ τη γυναίκα που εφευρίσκει ή επανεφευρίσκει τον εαυτό της απαλλαγμένη από κοινωνικές συμβάσεις, βιολογικά ρολόγια και χρηστά ήθη και ζει όπως η ίδια επιθυμεί να ζει.

Πως ξεκίνησες  να γράφεις το σενάριο για την σειρά, «Ηρωίδες»;

Για πλάκα, στο κινητό. Ήταν οι πρώτες μέρες της κόρης μου στον παιδικό σταθμό στην Κέρκυρα. Έπρεπε οι μαμάδες να στεκόμαστε στο απέναντι πεζοδρόμιο, να τ’ ακούμε να σπαράζουν και να μην κάνουμε τίποτα.  Αφού έκλαψα κι εγώ λίγο, προσπάθησα να απασχολήσω τον εαυτό μου με κάτι ευχάριστο γιατί δεν την πάλευα. Κι έτσι γράφτηκαν οι πρώτες σκηνές.

Τι είναι εκείνο που χαρακτηρίζει την γενιά των γυναικών που είναι τώρα στην δεκαετία των 30; Όπως οι πρωταγωνίστριες της σειρές.

Ότι λόγω κρίσης δεν έχουμε βρει ακόμα το βηματισμό μας. Λίγες γυναίκες στα 30 σήμερα έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά και μιλάμε για μια γενιά που μεγάλωσε με το στόχο της επαγγελματικής καταξίωσης αντί της δημιουργίας οικογένειας όπως οι παλιότερες. Και το γεγονός αυτό φοβάμαι ότι μας πηγαίνει πίσω και σε όλα τα υπόλοιπα.

Πόσο σημαντικές είναι τελικά οι φίλες μας;

Πολύ. Και οι φίλοι μας άλλο τόσο. Είναι η γείωση και η ώθησή μας. Αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν οι φιλίες είναι σχεδιασμένες για να κρατήσουν παντοτινά και προορισμένες να κάνουν τους ανθρώπους να ευτυχούν. Συνέχεια.

Οι άντρες λένε ότι δεν υπάρχει πραγματική φίλια ανάμεσα στις γυναίκες. Γιατί νομίζεις ότι το πιστεύουν αυτό; Εκείνοι θεωρείς ότι είναι;

Δε νομίζω ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μεταξύ ανδρών ή μεταξύ γυναικών. Η φύση της φιλίας είναι τέτοια που την καθιστά σχέση προς εξέταση γενικότερα. Έχουμε φίλους και φίλους σε φάσεις και φάσεις. Δεν μπορώ να βγάλω ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Ποια νομίζεις ότι η είναι η πιο καθοριστική σχέση για την ζωή μιας γυναίκας και γιατί;

Αυτή που αναπτύσσει με το παιδί της. Ένα παιδί σού μαθαίνει -the hard way φυσικά- πέντε-δέκα πράγματα για τις ανθρώπινες σχέσεις, που σε πάνε πέντε-δέκα βήματα παρακάτω. Και περίπου εξακόσια ενενήντα δύο πράγματα για τον εαυτό σου, που δε θα ήθελες ποτέ να μάθεις.

Ο ρόλος σου στη σειρά είναι μία απατημένη και απολυμένη μητέρα που φεύγει από το σπίτι της μαζί με το παιδί της. Στην πραγματικότητα πόσο εύκολο είναι να κάνει αυτό μία γυναίκα που είναι σε αυτή τη θέση;

Εξαρτάται από το ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Αν θες πολύ να φύγεις, φεύγεις εύκολα και βρίσκεις τις λύσεις στην πορεία – όπως στην περίπτωση της Έλλης. Για κάποια άλλη γυναίκα όμως, μπορεί η προτεραιότητα να είναι η εστία, η συντροφικότητα, η ασφάλεια. Δεν είναι μεμπτά αυτά, είναι απλώς άλλες επιλογές ζωής.

Πότε  και μέχρι πότε έχει νόημα να παλέψεις για μία σχέση;

Μέχρι να αρχίσουν τα ψυχοσωματικά. Ή κανένα εξάμηνο πριν αρχίσουν. Ή μέχρι την πρώτη βδομάδα αν δεις ότι παλεύεις μόνος/η σου.

Τελικά οι άντρες είναι πιο ευαίσθητοι ή πιο αναίσθητοι από εμάς;

Δεν έχω ιδέα τί είναι οι άντρες. Το μόνο που θέλω απ’ αυτούς είναι να απαντάνε στα μηνύματά μου. Ει δυνατόν αμέσως. Ακόμα καλύτερα, να μου στέλνουν πρώτοι εκείνοι.

Σε μία πληγωμένη γυναίκα τι συμβουλή θα έδινες;

Να συζητήσει λίγο με τον εαυτό της τί ήταν στ’ αλήθεια αυτό που την πλήγωσε, τί μερίδιο ευθύνης είχε, αν η κατάσταση αντιστρέφεται, αν προτίθεται να το ξαναπεράσει και γιατί. Λογικά πράματα. Είμαι ο χειρότερος άνθρωπος για να βρεθώ δίπλα στον οποιονδήποτε πληγωμένο.

Υπάρχει «μότο» για τις ανθρώπινες σχέσεις; Έχεις εσύ κάποιο;

Ναι, το εν οίδα ότι ουδέν οίδα.

Κάθε Τρίτη στο Mega στις 23.40

10933863_748693038539764_6030465974782203283_n