Η Κυριακίλα είναι μία κατάσταση. Ξυπνάς με διάθεση για τον πρώτο καφέ της ημέρας, με όρεξη να εκμεταλλευτείς ένα ακόμα ελεύθερο 24ωρο, αλλά λίγες ώρες αργότερα η ψυχική σου διάθεση αλλάζει, μελαγχολείς. Αν απορείς πού το ξέρω ή αν το νιώθω και εγώ, είναι αποδεδειγμένο. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η Κυριακή είναι η λιγότερο ευτυχισμένη μέρα της εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με έρευνα του CBS το 2017, πάνω από 50% του πληθυσμού του πλανήτη έχει βιώσει την κυριακάτικη κατάθλιψη ή όπως αλλιώς λέγεται στα αγγλικά Sunday scaries/ Sunday blues. Το 44% ζηλεύει τα Σαββατοκύριακα των συναδέλφων του όταν ακούει τα νέα τους τη Δευτέρα, το 75% δε βγαίνει καν από το σπίτι, το 46% δε θέλει να μιλάει σε άνθρωπο και στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής είναι το peak της κυριακάτικης κατάθλιψης.

Γιατί αυτή τη συγκεκριμένη μέρα;

Υπάρχουν πολλοί και βασικοί λόγοι. Πρώτο και κύριο, τελειώνει το σαββατοκύριακο. Το βράδυ της Κυριακής σημαίνει επιστροφή στην καθημερινότητα, στα άγχη, στη ρουτίνα. Αν έχεις να αντιμετωπίσεις και κάτι που σε αγχώνει κατά την διάρκεια της εβδομάδας, η κατάθλιψη κορυφώνεται. Έτσι δεν κάναμε και στο σχολείο; Το βράδυ που ξαπλώναμε, ξέραμε ότι το πρωί θα ξυπνούσαμε και θα είχαμε, πάλι από την αρχή, μία γεμάτη εβδομάδα σχολείο. Ενώ την Παρασκευή, γυρνάς σπίτι με άλλον αέρα, τον αέρα του «Έχω 2 ελεύθερες μέρες μπροστά μου να χαλαρώσω» και όλα μοιάζουν πιο εύκολα.

Σύμφωνα με την Anxiety and Depression Association of America (ADAA), το 18.1% στην Αμερική πάσχει από διαταραχές άγχους γι’αυτό και στην περίπτωση που θεωρείς ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς, θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό ώστε να καταλάβεις αν πρόκειται για κάτι άλλο που δεν οφείλεται στη συγκεκριμένη μέρα.

Βαθιές ανάσες και όλα θα πάνε καλά.

Κάποια απλά καθημερινά πράγματα είναι αυτά που σου χαρίζουν ένα αίσθημα χαράς και πληρότητας. Πολλές φορές, έχει τύχει να παρακολουθήσω τα διάφορα “Sunday morning routine videos” που υπάρχουν στην κοινότητα του Youtube. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι η πλειοψηφία επιλέγει να ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί για να μη χάνει την ημέρα και να έχει άπλετο χρόνο να οργανωθεί. Ακολουθούν μια ρουτίνα ομορφιάς που τους κάνει να νιώθουν ωραία με τον εαυτό τους. Σίγουρα πρόκειται για μονταρισμένα βίντεο, αλλά είναι κάποια απλά βήματα για να ξεκινήσεις ευχάριστα τη μέρα σου.

Θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνεις συνήθως τις Κυριακές σου;

Ξύπνα με το πρώτο ξυπνητήρι. Φρόντισε να είναι νωρίς. Να έχεις όλη την ημέρα μπροστά σου ώστε να μην αγχωθείς με τους χρόνους και αυτά που θες να κάνεις μέσα στην μέρα. Στρώσε το κρεβάτι σου. Μπορεί να μη στο λέει πλέον η μαμά σου, αλλά πραγματικά σε βάζει αμέσως σε πιο παραγωγικό mood.

Πιες νερό για να ενυδατωθείς και πήγαινε για ένα γρήγορο τρέξιμο στην γειτονιά. Η γυμναστική είναι μία πολύ καλή μορφή εκτόνωσης του άγχους. Το ξέρω ότι είναι κάπως βάρβαρο και προτιμάς να αράξεις στον καναπέ, αλλά πίστεψε με, μετά το τρέξιμο θα νιώθεις απίστευτη ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Κάνε ένα ντους και ακολούθησε την καθιερωμένη skin routine σου. Απλά αυτή την φορά, φρόντισε τον εαυτό σου λίγο παραπάνω. Με μία μάσκα για παράδειγμα, μιας και δεν έχεις τον χρόνο μέσα στην εβδομάδα. Και μετά χάρισε στον εαυτό σου ένα υπέροχο πρωινό μαζί με τον καφέ σου. Μην παραλείψεις όμως το πρωινό! Τσέκαρε τα social media, ενημερώσου για το τι συμβαίνει εκεί έξω και χαλάρωσε…

Unsplash| Nicole Honeywill

Μην περάσεις όλη μέρα στο σπίτι. Πήγαινε μία βόλτα στην πόλη με φίλους, στο αγαπημένο σου μαγαζί για φαγητό, κάπου που ήθελες να πας εδώ και καιρό αλλά όλο το ανέβαλλες. Αλλά ό,τι και αν κάνεις τελικά, επίλεξε ρούχα που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα και κάνε ένα ελαφρύ μακιγιάζ. Τελικά, παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχική μας διάθεση.

Αργότερα βρες λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Να ηρεμήσεις. Όταν περάσει το Σαββατοκύριακο πρέπει να έχεις ξεκουραστεί. Εφόσον σε αγχώνει η εβδομάδα που έρχεται μπορείς να σημειώνεις τις υποχρεώσεις που έχεις να φέρεις εις πέρας και θα δεις ότι αμέσως θα νιώσεις ότι είσαι ΟΚ, ότι το έχεις.

Επειδή συνήθως έχουμε υψηλές προσδοκίες για την Κυριακή, όπως μια εκδρομή, αν δε θες και δεν το νιώθεις, μην τρελαίνεσαι. Οι ρυθμοί είναι τρελοί για να τα προλαβαίνουμε όλα!

Και για το τέλος, φρόντισε το βράδυ πριν ξαπλώσεις να έχεις ηρεμήσει πραγματικά ώστε να αποφύγεις τις αρνητικές σκέψεις. Μία μάζωξη με μπόλικο φαγητό με τα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα είναι μια καλή ιδέα για να κλείσει όμορφα το Σαββατοκύριακο. Ούτε που θα καταλάβεις πότε θα έρθει το επόμενο ΣΚ!


featured photo: Unsplash| Anthony Tran