Ξεκινάει λοιπόν ο Φεβρουάριος και είναι αυτός ο μήνας. Είναι ο μήνας που εδώ στο savoirville.gr θα μιλήσουμε για πολλά και διάφορα αλλά το βασικό μας talking θα επικεντρωθεί γύρω από τα αγόρια, τους gentlemen για την ακρίβεια, τη διαχρονικότητα, το κλασικό αντρικό στυλ.

Είδαμε -κυρίως- την εμφάνιση του David Gandy στην Εβδομάδα Μόδας Ανδρών του Λονδίνου για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα 2016 και πλέον δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Επίσης, έχουμε και λίγο επηρεαστεί από τα εκπληκτικά three pieces suits του Harvey Specter (aka Gabriel Macht).

mensfashion2016savoirville1

Και εξηγούμαστε.

Η μόδα κάνει κύκλους, κάνει στροφές, κινείται συνεχώς, χαράσσει πορείες, και σίγουρα μία από τις επικρατούσες τάσεις στην αντρική μόδα που ήρθε για να μείνει, με έναν τρόπο ιδιαίτερο στην καθημερινότητά μας πλέον, είναι το κοστούμι. Ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος, ανεξαρτήτως στεγανών λόγω dress codes, όλο και περισσότεροι άντρες το εντάσσουν στην καθημερινή τους πλέον εμφάνιση, και μάλιστα με πολύ εφευρετικό τρόπο, είτε με πουκάμισο, είτε όχι, σε αυστηρή γραμμή τύπου Tom Ford, ή σε πιο loose, και έχουν φτάσει πραγματικά να το υποστηρίζουν εξαιρετικά σε όλους τους χώρους και όλες τις ώρες της ημέρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γιλέκο, το οποίο δεν είναι πια κομμάτι το οποίο παραπέμπει σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως το είχα τουλάχιστον εγώ μέχρι τώρα στο μυαλό μου, αλλά προσδίδει μία ανεπιτήδευτη φινέτσα και κομψότητα στο σύνολο.

mensfashion2016savoirville3

Στην Εβδομάδα Μόδας παρατηρήσαμε, επίσης, την αδυναμία πολλών σχεδιαστών στο παραδοσιακό κοστούμι, στα χυτά νεανικά σακάκια, αλλά και γενικότερα είδαμε την αντρική μόδα να προσεγγίζει πλέον απαλά και ακροθιγώς το «άλλοτε γνωστό» και επιθετικό street style, σαν να θέλει να το δαμάσει με τους δικούς της κομψούς κανόνες πια, πάντοτε με το βλέμμα προς το κλασικό, με tailor made κομμάτια, με denim τοποθετημένο σοφά όταν και όπου χρειάζεται, με λεπτά turtlenecks μέσα από τα σακάκια και μία έμπνευση που έρχεται με ματιές από το παρελθόν αλλά «κοιτάζοντας» με σιγουριά στο μέλλον.

mensfashion2016savoirville2

Και αναλύοντας λίγο παραπάνω εκείνες τις «ματιές» στο παρελθόν που αποτελούν το μονοπάτι και τη βάση της φετινής έμπνευσης είναι μάλλον σαφές ότι η επιστροφή στο κλασικό είναι το κλειδί. Και δεν μπορώ να μην αναφέρω μία από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών, που φαίνεται να δίνει τα φώτα της σχετικά. Η Ακαδημία απένειμε στο Νονό (The Godfather) τρία βραβεία Όσκαρ, τέσσερις χρυσές Σφαίρες και άλλα πολλά, ήταν ταινία που γενικώς βραβεύτηκε. Πραγματικά τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή την ταινία του Κόπολα, όλα είναι σοφά διαλεγμένα και τοποθετημένα συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των επιλογών της σχεδιάστριας κοστουμιών Anna Hill Johnstone, η οποία βραβεύτηκε για την εξαιρετική δουλειά της και η οποία κάνει εμβληματικές αναφορές στο συγκεκριμένο κομμάτι της αντρικής γκαρνταρόμπας. Λεπτομέρεια: τα κοστούμια του Αλ Πατσίνο (aka Michael Corleone) σκουραίνουν κατά τη διάρκεια της ταινίας και όσο εκείνος έρχεται πιο κοντά με τον σκοτεινό εαυτό του. Αν και η εν λόγω ταινία χρονολογείται το 1972, είναι ειλικρινά φοβερό το πώς η μόδα και η αξία του κλασικού, το αντρικά κλασικό και το κλασικά αντρικό από την άλλη πλευρά, επανέρχεται ξανά και φέτος περισσότερο δυναμικά από κάθε άλλη φορά.

mensfashion2016savoirville4

Αυτό τον μήνα στο Savoir Ville μιλάμε για τους gentlemen. Έχεις κάποιον ή κάτι που αντιπροσωπεύει τον όρο; Αν ναι, βγάλε μια σχετική φωτογραφία και ανέβασέ τη στα social media με τα hashtags #talking_about_gentlemen και #savoirvillegr