Πρόσφατα διαβάσαμε σε άρθρο της εφημερίδας Τα Νέα έναν αριθμό που δείχνει τις καθημερινές μας συνήθειες, σχετικά με τη σπατάλη του φαγητού, και προβληματίζει: Μια μέση ελληνική οικογένεια πετά ετησίως περισσότερες από 460 μερίδες φαγητό στον κάδο απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η σπατάλη τροφίμων κοστίζει περίπου ένα τρισ. δολάρια κάθε χρόνο. Ειδικότερα, στη χώρα μας η αξία της σπατάλης τροφίμων μιας μέσης ελληνικής οικογένειας ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ετησίως. Ένα σημαντικό ποσό αν το σκεφτείς καλύτερα.

Την ίδια στιγμή, μία επιπλέον συνέπεια της σπατάλης τροφίμων είναι η εκπομπή 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ένας τόνος οργανικών απορριμμάτων εκλύει περίπου έναν τόνο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, που είναι, βάσει των επιστημονικών μελετών, 25 φορές πιο επιβλαβές από το CO2.

Έτσι, η μείωση της σπατάλης μοιάζει να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και φυσικά ένα σημαντικό βήμα για τη μείωσης της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Όπως φαίνεται, οι λύσεις για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος είναι πολύ συγκεκριμένες: διάσωση των πλεονασμάτων τροφίμων και απόκτηση νέων καταναλωτικών συνηθειών σε κάθε σπίτι.

Το κοτόπουλο, πέρα από το ότι είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, το αγαπάμε για τη γεύση του και για το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ευέλικτο στη μαγειρική.  

Ποιος δεν έχει σκεφτεί ένα ολόκληρο κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο για το Κυριακάτικο τραπέζι; Εύκολο και αγαπημένο από όλους. Είναι η λαχταριστή μυρωδιά-σήμα κατατεθέν που πάντα θα συνδέουμε με οικογενειακές στιγμές, θαλπωρή και σπιτικά πιάτα. 

Εμείς επιλέγουμε τα ελληνικά κοτόπουλα Αγγελάκης, γιατί η οικογένεια Αγγελάκης εδώ και 60 χρόνια φροντίζει να παράγει προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και γεύσης για όλους εμάς, με σεβασμό στην παράδοση αλλά και λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και τάσεις. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εστιάζει στην ευζωία των πουλερικών και στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και εργάζεται καθημερινά για τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος, με στόχο να γίνει σε βάθος δεκαετίας μια ανθρακικά ουδέτερη πτηνοτροφική μονάδα!

Πώς να χρησιμοποιήσεις το κοτόπουλο που έχει απομείνει

Το κοτόπουλο καλής ποιότητας θα σου εξασφαλίσει γεύση και πρακτικότητα στα γεύματα ακόμη και για μέρες μετά το ψητό της Κυριακής. Από χορταστικές κοτόπιτες  μέχρι σάντουιτς, τορτίγιες και σαλάτες, σου έχουμε πολλές ιδέες για να χρησιμοποιήσεις το μαγειρεμένο κοτόπουλο, για να μειώσεις τη σπατάλη και να έχεις νόστιμες κι εύκολες εναλλακτικές μέσα στην εβδομάδα.

Η πρώτη και πιο απλή σκέψη: Σε ένα μπολ κόψε το κοτόπουλο που περίσσεψε σε μικρά κομμάτια, πρόσθεσε ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο κάρυ, μουστάρδα, ξηρούς καρπούς και γιαούρτι και αμέσως θα έχεις μια νόστιμη σαλάτα κοτόπουλου που μπορεί να φας με ψωμί ολικής αλέσεως για βραδινό ή να το πάρεις μαζί σου την επόμενη στο γραφείο.

Για να παρασκευάσεις τις παρακάτω συνταγές με κοτόπουλο που έχει περισσέψει παράλειψε τα βήματα που σοτάρουν ή ψήνουν το κοτόπουλο ή μείωσε τους χρόνους τους, και φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω συνταγές για να φτιάξεις το πιάτο (αν δεν σου έχει περισσέψει κοτόπουλο) ακολουθώντας όλα τα βήματα από την αρχή.

Σαλάτα ζυμαρικών με φιλέτο στήθος κοτόπουλο, κοφτό μακαρονάκι, λαχανικά και dressing γιαουρτιού

Σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου

1 συσκευασία φιλέτο στήθος κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® Αγγελάκης

3 κουταλιές ελαιόλαδο

200 γραμμάρια κοφτό μακαρονάκι

1 πράσινη πιπεριά

1 κίτρινη πιπεριά

1 πιπεριά φλωρίνης

1 κρεμμύδι

200 γραμμάρια τοματίνια

Για το dressing γιαουρτιου:

200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

50 ml γάλα πλήρες

70 ml ελαιόλαδο

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τοποθετείτε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και βράζετε το κοφτό μακαρονάκι μέχρι να είναι al dente. Όταν το κοφτό μακαρονάκι είναι έτοιμο, το σουρώνετε, το κρυώνετε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και το τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πιπεριές, τη πράσινη, την κίτρινη και την Χλωρίνης σε κυβάκια, τα τοματίνια σε τέταρτα και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Σε ένα άλλο ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα φιλέτα στήθος κοτόπουλο σε μικρές μπουκιές.

Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Σοτάρετε τις μπουκιές κοτόπουλου για 4-5 λεπτά, να πάρουν ωραίο χρώμα από παντού πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο το αποσύρετε από το τηγάνι και το τοποθετείτε στο μπολ με το κοφτό μακαρονάκι μαζί με τις πολύχρωμες πιπεριές, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα τοματίνια. Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για το dressing γιαουρτιού, το γιαούρτι, το γάλα, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. Περιχύνετε το dressing στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε καλά και προσεχτικά και σερβίρετε σε μία σαλατιέρα στο κέντρο του τραπεζιού.

Κολοκυθάκια γεμιστά με κοτόπουλο, τοματίνια, ελιές & φέτα

mamaknows.gr

1 κομμάτι Φιλέτο Στήθος Ελαιοπουλάκι

3 κολοκυθάκια

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

12-14 τοματίνια

3 κ.σ. ελιές κομμένες

λίγη φέτα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

λίγη ρίγανη

½ λεμόνι χυμού

Πλένουμε, κόβουμε στη μέση τα κολοκυθάκια και αφαιρούμε τη σάρκα τους. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, ρίχνουμε στο καθένα λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Βάζουμε σε τηγάνι που έχει ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά το στήθος με λίγο αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Το ψήνουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το ψήνουμε για 8-10 λεπτά ακόμα. Μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο, το κόβουμε σε κυβάκια.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα τοματίνια, τις ελιές, τη ρίγανη και το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη η γέμισή μας γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα πασπαλίζουμε με λίγη φέτα το καθένα. Τα ψήνουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.

Club sandwich με φιλέτο στήθος κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι Αγγελάκης

Σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου

1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® Αγγελάκης

6 φέτες ψωμί του τοστ

3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 φέτες χοιρινό καπνιστό μπούτι (προαιρετικά)

2 φέτες γραβιέρα

2 αυγά βραστά

1 τομάτα

2 φύλλα μαρούλι

100 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα

1 κουταλιά κέτσαπ

3 κουταλιές μουστάρδα με μέλι

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το φιλέτο στήθος κοτόπουλο σε φιλετάκια.

Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα φιλετάκια στήθος κοτόπουλο για 4-5 λεπτά, να πάρουν καλό χρώμα από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Όση ώρα ψήνονται τα φιλετάκια κοτόπουλο σε μία καθαρή επιφάνεια κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την τομάτα σε λεπτές φέτες και τα αυγά σε έναν αυγοκόφτη.

Απλώνετε 2 φέτες του τοστ σε μία επιφάνεια κοπής και απλώνετε το φρέσκο τυρί κρέμα, από πάνω την τομάτα, το μαρούλι και το αυγό. Απλώνετε σε άλλες δύο φέτες λίγη κέτσαπ, τις τοποθετείτε από πάνω, προσθέτετε την μουστάρδα με το μέλι, την γραβιέρα, τα φιλετάκια κοτόπουλου, από πάνω, λίγο μαρούλι και τέλος τοποθετείτε τις τελευταίες φέτες του τοστ.

Πιέζετε καλά, τοποθετείτε τις οδοντογλυφίδες και κόβετε το τοστ με ένα μαχαίρι σε τριγωνάκια.

Κοτόπιτα με πιπεριές και κασέρι

Σεφ: Αλέξανδρος Παπανδρέου

2 συσκευασίες φιλέτο στήθος κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® Αγγελάκης

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές βούτυρο Lurpak

1 πιπεριά πράσινη

1 πιπεριά κόκκινη

1 πιπεριά κίτρινη

4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

100 γρ καλαμπόκι

200 γρ κασέρι τριμμένο

100 ml ζωμό κοτόπουλο

2 αυγά

2 φύλλα σφολιάτας

1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πιπεριές, την πράσινη, την κόκκινη και την κίτρινη σε μικρά λεπτά μπαστουνάκια και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τοποθετείτε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το βούτυρο.

Σοτάρετε τις πιπεριές για 3-4 λεπτά να βγάλουν τα αρώματα τους, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Όταν οι πιπεριές είναι έτοιμες τις αποσύρετε από το τηγάνι και τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια μαζί με το καλαμπόκι. Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι με ζωμό κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά και βράζετε τα φιλέτα στήθος κοτόπουλο για 12-14 λεπτά.

Όταν τα φιλέτα στήθος κοτόπουλο είναι έτοιμα τα αποσύρετε από το κατσαρολάκι, τα τοποθετείτε σε ένα ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε σε κυβάκια. Τοποθετείτε τα στήθη κοτόπουλου στο μπολ μαζί με το τριμμένο κασέρι, τα αυγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Σε ένα καθαρό, ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο, ανοίγετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας και το τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί.

Απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα της κοτόπιτας σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.

Γυρνάτε προς τα μέσα τα κομμάτια που περισσεύουν, δημιουργώντας μια μπορντούρα και με ένα πινέλο περνάτε από πάνω τη σφολιάτα με το χτυπημένο κρόκο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί η σφολιάτα και να πάρει ωραίο χρώμα η πίτα.

Για περισσότερες ιδές και συνταγές με κοτόπουλο Αγγελάκης δες εδώ.