Ο Μάης με τα λουλούδια του, η άνθιση και ο ήλιος. Ο Μάης, πολυσήμαντος, ελπιδοφόρος και ζεστός. Μας προλογίζει το καλοκαίρι, σφραγίζοντας άλλη μια άνοιξη, ανοίγοντας τα παραθυρόφυλλα, τα πουκάμισα και τα μυαλά. Η εργατική πρωτομαγιά με το γαρίφαλο το κόκκινο της επανάστασης, του αίματος, εργατικά δικαιώματα που ξεχνιούνται στο πέρασμα δύσκολων καιρών και απαιτούν ψυχή, μυαλό και θέληση για τη διεκδίκηση, τον αυτοσεβασμό, τη δικαίωση. Η πρωτομαγιά της αναζωογόνησης, των λουλουδιών με το στεφάνι, πλεγμένο από μυρωδικά και άνθη, από πράσινα φύλλα και αγκαθωτά  κλωνάρια, συμβολίζει κρεμασμένο στις πόρτες των σπιτιών, την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό μας.

May  Flower power (5)

Κουβαλάει ευχές και συμβολισμούς για κάθε λουλούδι και φυτό που πλέκεται σε αυτό το μαγιάτικο στέμμα. Το ανθισμένο σπίτι, η ευτυχία, η αγάπη, το μάτι είναι μερικές από τις πτυχές αυτού του εθίμου. Μαγιόξυλο ή μαγιόπουλο στο τέλος θα το πούνε και θα σε ρωτήσουν αν «έπιασες το Μάη». Συνήθειες όμορφες, αγνές, που φέρουν τις ρίζες του αιώνες πριν στην παράδοση μας.

Εμπνευσμένες από τον Μάη θα μιλήσουμε για φλοράλ ντεσέν, patterns, κεντήματα και χρώματα στα ρούχα και στα παπούτσια. Είναι αδιαμφισβήτητα το pattern του μήνα ετούτου. Παρ’ όλα αυτά επειδή το φλοράλ το έχουμε αγαπήσει και δει ήδη αρκετά θα σας πω με αφορμή την πρωτομαγιά και θα ξεφυλλίσουμε μαζί εικόνες με τα λουλούδια στα μαλλιά, πως είναι ένα στεφάνι από λουλούδια στο κεφάλι, πόσο και σε ποια ταιριάζει και γιατί να το δοκιμάσεις.

May  Flower power (6)

Δεν χρειάζεται να παντρευτείς ούτε να ντυθείς με μακριά φορέματα και στιλ ιέρειας για να φορέσεις λουλούδια στο κεφάλι. Δεν χρειάζεται να είσαι ξανθιά ή κοκκινομάλλα ούτε να ντύνεσαι μόνο ρομαντικά. Τα λουλούδια είναι στη φύση μας και μπορούν να μας συντροφεύσουν με πολλούς τρόπους.

May  Flower power (1)

Το στιλ μπορεί να είναι απλό, καθημερινό, ένα λευκό πουκάμισο με τζιν ή πιο girly με φουστάνι δαντελένιο. Τα λουλούδια επίσης ταιριάζουν πολύ σε ένα rockabilly-pinup στιλ, εκκεντρικό και ρετρό.

May  Flower power (2)

Ταιριάζουν σε σπαστά μαλλιά ή σε πιασμένους κότσους, μπορούν να είναι μεγάλα και να λειτουργήσουν σαν headscarf ή μικρότερα και να τρυπώσουν ανάμεσα στα ατημέλητα μαλλιά σου. Μπορεί να είναι αληθινά ή όμορφα αξεσουάρ μαλλιών που πείθουν και δεν θυμίζουν τα κοκαλάκια της ανιψιάς σου.

May  Flower power (3)

Μήπως ήρθε η ώρα να ανθίσουν τα μαλλάκια σου λίγο πριν τα βρει η αλμύρα και η άμμος;