…κι άμα πεινάσεις πιάσ’ τηνε, έλεγαν οι παλιοί και εν έτει οικονομικής κρίσης, μπορείς πολύ εύκολα να καταλάβεις τι ήθελαν να πουν.

work

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε δουλειές που, ενώ – εκ πρώτης όψεως – δεν έχουν τις προοπτικές να προοδεύσουν και να προσφέρουν χρήματα, στην πορεία εξελίσσονται διαφορετικά. Ίσως και να τις χαρακτήριζε κάποιος δουλειές «του ποδαριού» που τις κάνεις απλώς για να περνάς το χρόνο σου και να ξεφεύγεις από τη μιζέρια και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ή που απλώς σε γεμίζουν και σε ευχαριστούν, γιατί έχουν άμεση σχέση με τα ενδιαφέροντά σου.

Παρατηρώ ότι πλέον όλοι γίνονται δημιουργικοί. Ανακαλύπτουν νέα χόμπι ή αξιοποιούν τα ήδη υπάρχοντα και αναλώνονται σε αυτά, ελπίζοντας ότι μελλοντικά θα τους παρέχουν –γιατί όχι;- και τα προς το ζην. Φυσικά δεν είναι καθόλου περίεργο να ασχολείσαι με κάτι που σε ευχαριστεί παρά να ξυπνάς βάρβαρες ώρες για να πας στη δουλειά που δε σου αρέσει, με τον εργοδότη που δε χωνεύεις και τελικά να φτάσεις στο σημείο να νιώθεις εγκλωβισμένος σε ένα εργασιακό περιβάλλον που σε «πνίγει».

Απαραίτητες προϋποθέσεις, βέβαια, για να καταφέρει ένα χόμπι να εξελιχθεί σε αντικείμενο εργασίας είναι να υπάρχει η θέληση, το ταλέντο και ένα επιχειρηματικό δαιμόνιο, ικανό να σου προσφέρει ιδέες προς υλοποίηση. Παρακάτω θα ανακαλύψετε κάποια από τα πιο συνηθισμένα χόμπι.

Blogging

Είναι πολύ της μοδός τελευταία και προσφέρει σε πολλούς και πολλές τη δυνατότητα να παρουσιάσουν θέματα που τους αρέσουν. Μόδα, ομορφιά, μαγειρική, ζαχαροπλαστική είναι μερικά από αυτά. Βρες το θέμα που σου αρέσει και ξεκίνα να γράφεις ασταμάτητα στο blog σου. Μάλιστα, όσο περισσότερες διαφημίσεις προσθέσεις, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να βγάλεις χρήματα.

Ζαχαροπλαστική

Λατρεύεις τα γλυκά; Σου αρέσει να μπαίνεις στην κουζίνα και να πειραματίζεσαι με χίλια δυο υλικά; Σου αρέσει να φτιάχνεις γλυκά για τους άλλους; Ακόμη καλύτερα! Απελευθέρωσε το επιχειρηματικό δαιμόνιο που κρύβεις μέσα σου, άνοιξε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πούλησε τα γλυκά σου. Όταν θα βλέπεις πως οι κόποι σου θα ανταμείβονται, δε θα έχεις σταματημό.

Χειροποίητα κοσμήματα

Πρόκειται για ένα χόμπι που απαιτεί πολύ ταλέντο και φαντασία. Μέταλλο, ξύλο, πλαστικό και ασήμι είναι τα πιο συνηθισμένα υλικά επεξεργασίας χειροποίητων κοσμημάτων. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να βρείτε το κατάλληλο υλικό επεξεργασίας, όρεξη, χρόνο και πολλή φαντασία και δημιουργικότητα. Έπειτα, αν θέλετε να δείτε τις δημιουργίες σας φορεμένες, μπορείτε να ανοίξετε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, να φτιάξετε μια σελίδα προώθησης στο facebook και τα όνειρά σας θα πάρουν σάρκα και οστά.

Ραπτική και πλεκτική

Μπορεί να ακούγεται «γεροντίστικο» και πολύ πασέ στις μέρες μας, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι η ραπτική και κυρίως, το πλέξιμο είναι εξίσου διαχρονικές ασχολίες και ιδιαίτερα αγχολυτικές. Κατά καιρούς, οργανώνονται πολλά σχετικά σεμινάρια οπότε πιάστε τις βελόνες, τα μολύβια και τις κλωστές σας και δημιουργήστε. Ξεκινήστε από τα απλά και ανάλογα με την εμπειρία και το χρόνο σας, φτιάξτε και πιο περίπλοκα σχέδια.

Φωτογραφία

Εάν σας αρέσει να βγάζετε φωτογραφίες όπου κι αν βρεθείτε, ό,τι κι αν πέσει στο οπτικό σας πεδίο, αξιοποιήστε το. Αναλάβετε να βγάλετε φωτογραφίες για μια διαφημιστική καμπάνια ή κάποιο μαγαζί. Ακόμη, αν σας αρέσει να «πειράζετε» φωτογραφίες, μπορείτε να αναλάβετε την επεξεργασία φωτογραφιών, για παράδειγμα, κάποιας φωτογράφισης, έναντι αμοιβής. Εάν, μάλιστα, είστε καλοί σε αυτό, το κοινό που παρατηρεί τη δουλειά σας, θα σας προτιμήσει και μελλοντικά.

Γενικότερα, όπως βλέπετε, οι homemade ασχολίες έχουν πέραση και αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν και μια – έστω και μικρή – οικονομική ασφάλεια. Η ανεργία σε κάθε περίπτωση είναι απογοητευτική. Ακόμη πιο απογοητευτική, η αεργία, διότι εξαρτάται από τον καθένα ξεχωριστά. Αποβάλλετε τη βαρεμάρα και τη μιζέρια, βρείτε αυτό που σας αρέσει να κάνετε και εκμεταλλευτείτε το.