Συγγραφέας, ψυχολόγος, δημοσιογράφος, διαφημίστρια, επαγγελματίας παιχνιδιών με τράπουλα. Με όποιον τρόπο και να συστήσει κανείς τη Μαρία Κονίκοβα, μπορεί να χρησιμοποιήσει ότι από τα παραπάνω επιθυμεί. Άλλωστε και οι πέντε ιδιότητες, με κάποιον ξεχωριστό τρόπο, συνδέονται μεταξύ τους.

Η παρουσία της στο Νταβός 2019, το μεγαλύτερο οικονομικό φόρουμ του πλανήτη, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη. Άλλωστε, η Μαρία Κονίκοβα δεν είναι «ένας ακόμα επώνυμος» που είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε ένα από τα διάφορα φόρουμ του πλανήτη, έστω κι αν αυτό έχει το βεληνεκές του Νταβός, το οποίο είναι το μεγαλύτερο του είδους του. Η αμερικανίδα είναι πολύπειρη και κυριολεκτικά έχει καταφέρει να ζήσει το δικό της προσωπικό όνειρο μέσα από την επαγγελματική καταξίωση.

Η Κονίκοβα είναι μία καταξιωμένη ψυχολόγος, που αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για την σχέση του ανθρώπου με το τυχαίο. Επέλεξε να καθίσει στο πράσινο τραπέζι για να έχει ίδιαν άποψη σχετικά με τα συναισθήματα που προκαλεί το παιχνίδι της τράπουλας και κόλλησε σε αυτό! Η 35χρονη λάτρευε πάντοτε τις λέξεις αφού ξεκίνησε να εργάζεται ως copywriter σε διαφημιστική εταιρεία και πέρασε για λίγο από τη δημοσιογραφία, πριν αρχίσει να γράφει τα βιβλία της.

Οι σπουδές της στην ψυχολογία, όμως, την έφεραν αντιμέτωπη με την τέχνη της εξαπάτησης και της μπλόφας που περιλαμβάνει η ανθρώπινη φύση. Αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο γι’ αυτά και θεώρησε ότι αν παίξει πόκερ, θα μπορέσει να αντλήσει περισσότερη έμπνευση. Αυτή τη στιγμή το βιβλίο έμεινε προς το παρόν στα χαρτιά: έγινε, ωστόσο, επαγγελματίας παίκτρια! Η γυναίκα με την πολυσχιδή προσωπικότητα αποτελεί πλέον τόσο λαμπερό παράδειγμα του ανθρώπου που κυνηγάει τα όνειρά του, ώστε να φτάσει φέτος στο σημείο να περνάει το κατώφλι του Νταβός για να δώσει διάλεξη σε εκατοντάδες συμμετέχοντες!

Το θέμα της διάλεξης σχετικό με όλα όσα έκανε και πέτυχε στη ζωή της: η ψυχολογία της εξαπάτησης και πώς μπορεί κάθε άνθρωπος να μην γίνεται θύμα. Η Κονίκοβα εξήγησε ότι οι σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη. Είναι δυνατό να βοηθήσουν τη σύγχρονη κοινωνία να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Δεν είναι, εξάλλου, πολύς καιρός από τότε που έγραψε ένα βιβλίο με σχετική θεματολογία…

by World Poker Tour  CC0 by 2.0

Το «Παιχνίδι της Εμπιστοσύνης» πραγματεύεται λίγο-πολύ όσα ανέφερε στην παρουσίασή της στο Νταβός. Εκείνος που θέλει να εξαπατήσει τους ανθρώπους γύρω του χρησιμοποιεί τεχνάσματα που είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσει οποιοσδήποτε πέφτει θύμα του. Και σε αυτά τα θύματα προσπαθεί να ρίξει τον προβολέα η αμερικανίδα συγγραφέας, που θεωρεί ότι η σημερινή κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται πόσο λάθος είναι η προσέγγισή της.

«Νομίζουμε ότι αυτός που πέφτει θύμα εξαπάτησης στην πραγματικότητα είναι άπληστος ή αφελής, με αποτέλεσμα ο εξαπατημένος να μπαίνει στο περιθώριο» εξηγεί η Κονίκοβα: «Σε έναν βαθμό υπάρχει αφέλεια στον ορίζοντα, όμως δεν είναι λόγος για να κρύβεται κανείς. Είναι δύσκολο να αντέξει κανείς τα σχόλια μίας κοινωνίας που θεωρεί ότι το θύμα είναι εξίσου ένοχο όσο ο θύτης. Η αλήθεια είναι ότι στην καθημερινότητά μας βλέπουμε ότι οι θύτες, έξυπνοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν έξυπνα τεχνάσματα, αποτελούν μερικές φορές παραδείγματα προς μίμηση. Μερικοί έχουν γίνει ακόμα και ταινίες στον κινηματογράφο».

Η Κονίκοβα ανέλυσε στο ακροατήριο του Νταβός την ανάγκη μετατροπής της εξαπάτησης σε σχέση εμπιστοσύνης. Αν όχι μεταξύ θύτη και θύματος, τουλάχιστον μεταξύ θυμάτων και κοινωνίας: «Η εμπιστοσύνη αποτελεί μία θεμελιώδη δύναμη για τη βελτίωση των ανθρώπων, του πλανήτη και του κόσμου. Αποτελεί τη βάση της παγκοσμιοποίησης. Η εμπιστοσύνη κρατάει την Κοινωνία ενωμένη.

Η εμπιστοσύνη είναι μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που πρέπει όλοι μας να επαναφέρουμε στη ζωή μας.

Η εμπιστοσύνη μεταφράζεται στην πεποίθηση ότι ακόμα κι όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, όταν το αποτέλεσμα μοιάζει να τείνει στο μηδέν, κάτι καλό θα προκύψει από κάθε κατάσταση σε βάθος χρόνου. Οι κοινωνίες με αυξημένο ποσοστό εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της είναι εκείνες που προοδεύουν, έχουν πιο έντονους δεσμούς, καλύτερους θεσμούς και η συνεργασία επικρατεί του ανταγωνισμού.

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερα επίπεδα γενικευμένης εμπιστοσύνης, έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, είναι περισσότερο χαρούμενοι, είναι πιο υγιείς, παίρνουν περισσότερα ρίσκα και ξεκινούν περισσότερες επιχειρήσεις. Όλοι δείχνουν να γίνονται εξυπνότεροι και μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψε ότι η γενικευμένη εμπιστοσύνη αποτελεί αφορμή για αύξηση έως 34% των προφορικών επιδόσεων στα τεστ IQ»!

Με δύο λόγια, η εμπιστοσύνη είναι καλή. Η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν είναι αφέλεια. Τι άλλο θέλεις για να σε βάλει η Μαρία Κονίκοβα σε σκέψεις; Η εμπιστοσύνη είναι μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που πρέπει όλοι μας να επαναφέρουμε στη ζωή μας.