Το σελήνιο είναι το μυστικό συστατικό που βοηθάει τα αντιοξειδωτικά σου

Το σελήνιο είναι το μυστικό συστατικό που βοηθάει τα αντιοξειδωτικά να κάνουν τη δουλειά τους

Ορισμένα πράγματα στη ζωή πηγαίνουν καλύτερα μαζί. Η σοκολάτα και το φυστικοβούτυρο, εσύ και ο καλύτερός σου φίλος, ο σίδηρος και η βιταμίνη C. Ένα άλλο power duo που αξίζει αναγνώρισης είναι το σελήνιο και τα αντιοξειδωτικά.

Τι είναι το σελήνιο; Ενώ δεν είναι τόσο γνωστό, όσο το μαγνήσιο ή το ασβέστιο, αποτελεί απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο. Το σώμα σου το χρειάζεται, για να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Βρίσκεται στο έδαφος, στο νερό και σε τρόφιμα, όπως τα αυγά, ο τόνος, τα πουλερικά και τα μανιτάρια. Ενώ η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, ως επί το πλείστον, το σελήνιο κάνει θαύματα στο ανθρώπινο σώμα.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρεις γι’ αυτό το σούπερ μέταλλο. Συνέχισε, λοιπόν, να διαβάζεις, για να μάθεις τα μεγαλύτερα οφέλη του.

1. Βοηθά τα αντιοξειδωτικά να κάνουν τη δουλειά τους

Στον άνθρωπο, το σελήνιο λειτουργεί ως συμπαράγοντας για τα αντιοξειδωτικά ένζυμα. Συμπεριλαμβανομένης της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, ο κύριος ρόλος της οποίας είναι να προστατεύει τους ιστούς από οξειδωτική βλάβη. Βασικά, το σώμα χρειάζεται σελήνιο. Κι αυτό, για να πάρει τα περισσότερα οφέλη από ορισμένα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή και τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

2. Είναι σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Βοηθά, επίσης, στη διευκόλυνση της κυτταρικής ανάπτυξης. Ακόμα είναι σημαντικό μέρος της καλής κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σελήνιο χρειάζεται απαραιτήτως για την καλή λειτουργία των ουδετεροφίλων, των μακροφάγων, των ΝΚ κυττάρων, των λεμφοκυττάρων Τ και άλλων ανοσολογικών μηχανισμών. Όλα αυτά τα μέρη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματός σου από λοιμώξεις και ασθένειες. Ειδικά τώρα που κάνει κρύο.

3. Μπορεί να ενισχύσει τον θυρεοειδή

Το σελήνιο βοηθά το σώμα σου να μεταβολίζει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτές βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της πεπτικής λειτουργίας και της διάθεσης. Αν έχεις αντιμετωπίσει προβλήματα θυρεοειδούς, το σελήνιο θα γίνει ο νέος καλύτερος φίλος σου. Όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με το φάρμακο του θυρεοειδούς, βοηθάει στην μείωση των αυτοάνοσων θυρεοειδικών αντισωμάτων. Επίσης, στη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς μετά τον τοκετό.

4. Συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Όπως αναφέρθηκε, το σελήνιο βοηθά τα αντιοξειδωτικά να δουλέψουν. Αυτό ωφελεί και στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το σελήνιο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου - αν και μια μελέτη του 2016 δημοσιευμένη στο Journal of the National Cancer Institute διαπίστωσε ότι προσφέρει μόνο μέτρια οφέλη σε αυτόν τον τομέα. Μια άλλη μελέτη πάντως στο Medicine το 2017, έδειξε ότι το σελήνιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και τη συνολική θνησιμότητα στους άνδρες.

Τι συνέπειες έχει το υπερβολικό σελήνιο;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) σεληνίου είναι 55 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Οι άνθρωποι μπορούν με ασφάλεια να πάρουν έως και 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Περισσότερο από αυτό μπορεί να γίνει επιβλαβές. Η υπερβολική κατανάλωση σεληνίου συνδέεται με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, όπως ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο, δερματίτιδα, αλλαγές των νυχιών, κόπωση, ευερεθιστότητα, αλωπεκία, διαταραχή της ενδοκρινικής λειτουργίας, νευροτοξικότητα και απώλεια βάρους.

Αν υποφέρεις από κάποια αυτοάνοση ασθένεια, να είσαι προσεκτικός. Το σελήνιο μπορεί να έχει ανοσοδιεγερτικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει μια αυτοάνοση νόσο με τόνωση της ασθένειας.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξεις; Ανεπιθύμητες επιδράσεις στην ανδρική γονιμότητα. Οι υψηλές ποσότητες σεληνίου-και μέσω της διατροφής-θα μπορούσαν να μειώσουν την κινητικότητα του σπέρματος, επηρεάζοντας την ανδρική γονιμότητα.

Έτσι εάν παίρνεις ήδη αρκετό σελήνιο μέσω της διατροφής σου (όπως τρώγοντας πολλά πουλερικά και αυγά) απόφυγε να το παρακάνεις. Ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα σεληνίου πιθανώς δεν είναι απαραίτητο, εκτός εάν το συστήσει ο γιατρός σου.


featured image: City Women & co
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.