Οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν φιλίες από την παιδική τους ηλικία και τα φοιτητικά τους χρόνια, από κοινές δραστηριότητες ή κοινές συναναστροφές.

Μπορεί να έχεις κι εσύ φίλους από τα παιδικά, εφηβικά ή φοιτητικά σου χρόνια και αυτό σίγουρα είναι υπέροχο. Το να αποκτήσεις ωστόσο φίλους στην ενήλικη και πιο ώριμη φάση της ζωής σου, είναι σίγουρα πιο δύσκολο απ’ όσο φαντάζεσαι. Οι υποχρεώσεις, η εργασία και τα χόμπι σου, αφήνουν ήδη ελάχιστο χρόνο και ενέργεια για να καλλιεργήσεις τις φιλίες που ήδη έχεις, πόσο μάλλον να δημιουργήσεις νέες.

Τι είναι το manifesting και πώς μπορεί να επηρεάσει τις φιλίες σου;

Το manifesting αναφέρεται στη διαδικασία της πραγματοποίησης των ονείρων και των στόχων σου, μέσω της έλξης, των θετικών προθέσεων, των σκέψεων, της πίστης και της δράσης. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σκέφτεσαι θετικά, να αποβάλλεις τον αρνητισμό και την τοξικότητα από τη ζωή σου, είτε μιλάμε για ανθρώπους είτε για συνήθειες. Σε αντίθεση με την πεποίθηση του «βλέπω ό,τι πιστεύω», το manifesting θέλει «να το πιστέψεις πριν το δεις»!

Με λίγα λόγια, αυτό που σκέφτεσαι, συνειδητά ή υποσυνείδητα, είναι αυτό που προσελκύεις. Έτσι, είναι λογικό οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις σου να επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής σου, από τη δουλειά μέχρι τις φιλίες. Για παράδειγμα, αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να βασιστείς σε κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό σου, θα κάνεις φιλίες, όπου δεν θα μπορείς πράγματι να βασιστείς στους φίλους σου. Από την άλλη, αν πιστεύεις ότι οι φίλοι σου είναι πάντα εκεί για εσένα, τότε σίγουρα θα έχεις γύρω σου άτομα που θα είναι εκεί ό,τι και να συμβεί.

Το καλό σε όλο αυτό είναι ότι όλοι είμαστε ικανοί να αλλάξουμε τις συνειδητές και υποσυνείδητες σκέψεις μας, προκειμένου να κάνουμε manifest αυτό που θέλουμε. Έτσι, παρακάτω θα δεις 4 βήματα για να έχεις τις φιλίες που θες στο μέλλον:

Γίνε @ φίλ@ που θέλεις

Δεν αρκεί να σκεφτείς έντονα και να ζητήσεις από το σύμπαν αυτό που θέλεις. Πρέπει να δουλέψεις για αυτό και να γίνεις @ ίδι@, το άτομο που μπορεί να δημιουργήσει τη φιλία που ονειρεύεσαι. Σκέψου αν υπάρχει κάτι που πρέπει να βελτιώσεις, όπως το να είσαι πιο υποστηρικτικ@ ή να προσφέρεις περισσότερα στους φίλους σου. Κάνοντας αλλαγές σε εσένα, θα εμπνεύσεις τους φίλους σου να σου φέρονται ανάλογα και με τον καιρό θα αποκτήσεις και τις φιλίες που επιθυμείς.

Άσε στην άκρη τον αρνητισμό και τις δεύτερες σκέψεις

Οι φίλοι είναι για να σου προσφέρουν στήριξη, συμβουλές, χαρά, συντροφιά και σε κάθε περίπτωση εμπλουτίζουν τη ζωή σου. Οι φιλίες είναι πολύ σημαντικό πράγμα και αναγκαίο για τη ζωή όλων, αλλά ποτέ δε θα αποκτήσεις θετικές και υποστηρικτικές σχέσεις αν έχεις δεύτερες σκέψεις για αυτές. Γι’ αυτό, άσε στην άκρη την εντύπωση ότι οι φίλοι σου δε σε καλύπτουν ή δεν είναι αληθινοί απέναντί σου. Ζήτα τη βοήθειά τους, απελευθερώσου και αποδέξου ότι οι φίλοι σου σε αγαπούν για αυτό που είσαι. Κι αν δεν είναι έτσι, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις χώρο για να δημιουργήσεις νέες φιλίες.

Βγες περισσότερο και πες περισσότερα «ναι»

Δεν είναι κακό να προτιμάς την άνεση του σπιτιού σου, αλλά το να απορρίπτεις προσκλήσεις κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σου, σίγουρα δε θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις φιλίες σου ή να δημιουργήσεις νέες. Βγες περισσότερο, πες «ναι» σε προσκλήσεις – και προκλήσεις – κάνε το ταξίδι που θες καιρό, επισκέψου κάποι@ φίλ@ που ζει μακριά και έτσι θα ανοίξουν οι πόρτες για νέες φιλίες και αναμνήσεις!

Αποδέξου τον εαυτό σου και τους φίλους σου γι’ αυτό που είναι

Όλοι έχουμε ανασφάλειες, αλλά το να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και να τον αποδεχτείς, μπορεί να σε βοηθήσει. Η αυτοαγάπη θα σε κάνει αυθεντικ@ στις φιλίες σου και στη συνέχεια θα ενθαρρύνει τους φίλους σου να κάνουν το ίδιο. Αυτό, όχι μόνο θα δημιουργήσει ένα safe place για τις σχέσεις σου, αλλά θα τις βοηθήσει να ανθίσουν, επειδή και οι δύο θα νιώθετε άνετα να ανοίγεστε ο ένας στον άλλο και να είστε 100% ο εαυτός σας.

Με λίγα λόγια, προσπάθησε να αφιερώνεις το χρόνο που χρειάζονται οι φίλοι σου, νέοι και παλιοί, δώσε προτεραιότητα στην επικοινωνία σας, βγες μαζί τους, άκουσέ τους. Όσον αφορά τους νέους φίλους, δώσε χρόνο στη γνωριμία σας, βρες τα κοινά σας ενδιαφέροντα, ανοίξου και μοιράσου στιγμές σου. Δε χρειάζεται να πας από το 0 στο 100 σε μια μέρα. Εξασκήσου στο να είσαι αληθιν@ εκφράζοντας τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου. Συζήτα για θέματα που σε απασχολούν, είτε έχετε κοινές απόψεις είτε όχι. Δείξε αληθινό ενδιαφέρον και μίλησε ειλικρινά.

Κάνοντας όλα τα παραπάνω, θα σου γίνει πιο εύκολο να ανοίγεσαι, ενώ παράλληλα θα γίνεις ένα άτομο που πολλοί θα ήθελαν για φίλ@ τους και που με τη σειρά του θα ελκύει καλύτερες και πιο αληθινές φιλίες στο μέλλον!