Εκεί που περίμενες όλοι να σηκωθούν και να υποκλιθούν στον Sam Levinson, τη Zendaya και τον John David Washington, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ένα κύμα hate πλημμύρισε το Twitter και το Letterboxd αμέσως μετά την πρεμιέρα της ταινίας στο Netflix. O λόγος; Μάλλον το ότι οι περισσότεροι περίμεναν ένα love story. Αντ’αυτού, πήραν μόνο ένα παιχνίδι δύναμης όπου το βάρος μετατίθεται από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον, προτού καν το καταλάβεις.

Το Malcolm & Marie είναι μία ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου μέσα στην καραντίνα

Με σχεδόν θεατρικές προδιαγραφές, οι δύο ηθοποιοί κινούνται μέσα στα όρια ενός τεράστιου σπιτιού, δοκιμάζοντας ο ένας τα όρια του άλλου. Ο Malcolm, ένας νέος σκηνοθέτης, είχε μόλις την πρεμιέρα της καλύτερης ταινίας της καριέρας του. Η Marie, η σύντροφος του, δεν άκουσε το ευχαριστώ που περίμενε στην ομιλία που εκείνος έδωσε στο event. Αυτή η μικρή -αλλά σημαντική- λεπτομέρεια φαίνεται να πυροδοτεί ό,τι ακολουθεί.

Η ταινία μοιάζει με αληθινό roller coaster. Xρειάζονται μόλις 106 λεπτά για να ανατραπούν οι ισορροπίες τόσες φορές, όσες αδυνατείς να μετρήσεις. Μέσα σε αυτά τα 106 λεπτά ξετυλίγεται το παρελθόν της Marie, o ναρκισσισμός και η αχαριστία του Malcolm και μία σχέση σκοτεινή σε αντίθεση με το λαμπερή ζωή τους, το απαστράπτον φόρεμα της Marie και το πολυτελές σπίτι τους στη μέση του πουθενά.

Οι περισσότεροι έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Sam Levinson για ναρκισσισμό, όπως ακριβώς και τον χαρακτήρα του Malcolm. Αφορμή γι’αυτό αποτελεί μία κακή κριτική που είχε δεχτεί στο παρελθόν ο ίδιος ο Levinson. Έτσι, όταν ο Malcolm τρέμει και αντιδρά στην κριτική της “ασπρουλιάρας” κριτικού κινηματογράφου του L.A. Times, το κοινό πίστεψε πως είδε ένα ξέσπασμα του Levinson.

Αντίθετα, για κάποιους η τοξικότητα της σχέσης αυτής φάνηκε υπερβολική. Πολλοί πίστεψαν ότι δεν είναι δυνατόν δύο άνθρωποι να ανταλλάσσουν τόσο βαριές κουβέντες κι έπειτα να πέφτουν στο ίδιο κρεβάτι. Ότι δε γίνεται να σκαλίζουν ο ένας το παρελθόν του άλλου για να υπενθυμίσουν αντίστοιχα τα χειρότερα λάθη τους. Ότι μία σχέση δεν μπορεί να συνεχιστεί όταν μπαίνει η αχαριστία στη μέση. Αλήθειες που εξέφρασαν και οι δύο ηθοποιοί κατά τη διάρκεια της ταινίας.

Ίσως, όμως, η αλήθεια τελικά να βρίσκεται κάπου στη μέση

Σε εκείνους που αγνοούσαν μέχρι πρότινος εκείνη την κακή κριτική εις βάρος του Sam Levinson. Σε εκείνους που αντιλαμβάνονται ότι η τέχνη του κινηματογράφου δεν είναι υποχρεωμένη να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα διαρκώς. Άλλο ένα σκρολάρισμα στο Twitter για να καταλάβει κανείς ότι όσους κι αν θύμωσε το Malcolm & Marie, άλλους τόσους άγγιξε. Είναι αρκετοί αυτοί που δυσκολεύτηκαν να παρακολουθήσουν μέχρι το τέλος γιατί θυμήθηκαν δικές τους σχέσεις και εντάσεις. Όπως επίσης είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι η Zendaya δίκαια κέρδισε το πρώτο της Emmy και ο John David Washington βάζει ψυχή σε ό,τι κάνει.

Ακόμη, λοιπόν, και όσοι δεν κατάφεραν να αφουγκραστούν τη σημασία αυτής της ιστορίας έχουν δύο επιλογές: Να βάλουν να ακούσουν το soundtrack της ταινίας που επιμελήθηκε ο Labrinth ή να μάθουν να λένε συχνότερα ευχαριστώ. Από τον τόσο θυμό, ας βγει κάτι καλό.

Featured Image: Dominic Miller/Netflix © 2021