Για τους σημερινούς σαραντάρηδες η πρόσβαση στο internet τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους ήταν σπάνια ή μόνο τις ώρες του γραφείου. Αυτές οι ηλικίες απέκτησαν laptop και σύνδεση στο σπίτι μετά τα 25 τους. Όταν πια ήρθε το facebook εμείς οι +-40 είχαμε ήδη φιληθεί, κάνει σεξ, δυό τρεις σχέσεις και άπλετο, αγωνιώδες φλερτ. Το internet μπήκε στη ζωή μας αφού είχαμε εκπαιδευτεί επί χρόνια σ’αυτό το γνήσιο, καθαρό φλερτ.

Oι άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν online την αγάπη τέσσερα χρόνια πριν ο άνθρωπος περπατήσει στο φεγγάρι

Το φθινόπωρο του 1965 δύο νέοι φοιτητές του Harvard χρησιμοποίησαν έναν IBM 1401 computer για να δημιουργήσουν την πρώτη matchmaking υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έφτιαξαν ένα ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε 75 ερωτήσεις και απευθυνόταν αρχικά σε singles φοιτητές (με το συμβολικό κόστος των 3 δολαρίων). Έναν χρόνο μετά η ιδέα τους με το όνομα “Operation Match” αριθμούσε 90,000 συμμετοχές.

Τα επόμενα χρόνια η πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο αυξάνεται ραγδαία, ανοίγοντας όλο και σε περισσότερους ανθρώπους νέα παράθυρα για chat. Το 1995 εμφανίζεται το Match.com. Οι μοναχικές καρδιές χαίρονται, καθώς πλέον μπορούν να συναντηθούν και να φλερτάρουν χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν τις πιτζάμες τους, να εκτεθούν σε άβολα ραντεβού. Δε χρειάζεται καν να ζουν στην ίδια πόλη.

70% των ομόφυλων σχέσεων έχει αναπτυχθεί online

H εφαρμογή Grindr που αφορά gay και bisexual άντρες και μπήκε στις ζωές μας το 2009, έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του iPhone 3G, δημιουργώντας επανάσταση στην ομοφυλοφιλική κοινότητα. Η αναζήτηση σεξουαλικού συντρόφου δεν γίνεται πλέον μυστικά σε σκοτεινά chatrooms αλλά αρκεί να ανοίξεις μία εφαρμογή στο κινητό. Δεν είναι μόνο η πρώτη εφαρμογή online dating αλλά χρησιμοποιεί και την τεχνολογία της γεωγραφικής κατανομής. Μπορείς να επιλέξεις που θα ζει εκείνος που αναζητάς.

TV3

Και μετά ήρθε το facebook

Το MySpace εγκαινίασε τη λειτουργία του το 2003 ενώ έναν χρόνο μετά εμφανίστηκε στις οθόνες μας το Facebook. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, Twitter, Instagram και LinkedIn καταλάμβανουν σημαντικό μέρος της ψηφιακής καθημερινότητάς μας. Σύμφωνα με το Pew Research Center οι περισσότεροι από τους μισούς νέους στην Αμερική είναι single οπότε και δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι το 2012 εμφανίζεται το Tinder και μία νέα δημογραφική γενιά δημιουργείται και βρίσκει τον δικό της τρόπο να φλερτάρει.

The Daily Caller

Οι Millennials ξοδεύουν κατά μέσο όρο 10 ώρες την εβδομάδα στα online dating apps και ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν online dating apps έχει τριπλασιαστεί από το 2013.

Πλέον λίγα πράγματα μπορούν να θεωρηθούν καινοτόμα. Την 20-something γενιά δεν την βαραίνει η ευθύνη να σπάσει παρά ελάχιστα ταμπού που σχετίζονται με το φλερτ. Αυτό που έκανε το Grindr και η ομοφυλοφιλική κοινότητα το έκανε ξεκάθαρα το Tinder με τους millenials. Από την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα η εφαρμογή έχει συγκεντρώσει πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες, σε περισσότερες από 190 χώρες.

Τέλος υπάρχει και ο αντίλογος εκείνων που υποστηρίζουν ότι τα online dating apps σκοτώνουν τον ρομαντισμό. Και αυτή είναι μία συζήτηση που μπορείς να κάνεις μόνο με έναν πάνω από 40 ετών άνθρωπο. Εκείνον που περίμενε ώρες πάνω από το τηλέφωνο, που καρδιοχτυπούσε στο ενδεχόμενο μιας τυχαίας συνάντησης, που επικοινώνησε με σκονάκια, ραβασάκια και ”μπορείς να πεις στη φίλη σου ότι ενδιαφέρομαι για εκείνη;”.