Ο Γιάννης και η Άννα είναι ζευγάρι πολλά χρόνια. Το ζευγάρι από τους πρώτους μήνες της σχέσης του βρήκε ένα κοινό σκοπό και έτσι στο σπίτι τους έχουν άπειρα φωτογραφικά άλμπουμς από τα ταξίδια που κάνουν μαζί. Κοινή σκληρή αποταμίευση, δύο ταξίδια τον χρόνο. Έναν προορισμό στην Ελλάδα και έναν στο εξωτερικό.

b36b00c61e2704939a3eb0b959b978faΣυλλογές από ταξίδια στην Ινδία ανακατεμένα με τριήμερα στην Ξάνθη και καλοκαιρινές διακοπές στην Μασσαλία. Μπόλικη αναζήτηση και πολύ οργάνωση για να γίνει όσο πιο οικονομικά και όσο πιο ασφαλές γίνεται.

“Το τώρα που δεν έχουμε παιδιά δεν ισχύει, να μην το βάλεις στο άρθρο” λέει ο Γιάννης και η ‘Αννα συμπληρώνει πως αν κάνουν ποτέ παιδί θα το παίρνουν παντού μαζί τους.

1. Τα ταξίδια σε κάνουν να καταλάβεις αυτόν τον κόσμο

Ταξιδεύοντας θα δεις βροχή σε δάσος, ηλιοβασίλεμα σε νησί, χιόνι σε βουνοκορφή, αετούς και γεράκια να πετάνε στις φωλιές τους, την έρημο, παράξενα νερά, και μόνο έτσι μπορείς να συνειδητοποιήσεις πόσο όμορφος είναι ο κόσμος που ζούμε. Όσες εγκυκλοπαίδειες και αν ανοίξεις, όσα national geographic ξεφυλλίσεις, όσα ντοκιμαντέρ και αν δεις, η ομορφιά να το βλέπεις ζωντανό μπροστά σου είναι άλλη και είναι πανάκριβη.

2. Τα ταξίδια σου αλλάζουν τον τρόπο που βλέπεις τους άλλους

Ταξιδεύοντας ανακαλύπτεις νέες κουλτούρες και νέες συνήθειες. Ανθρώπους που λειτουργούν διαφορετικά από όσα έχεις δει και έχεις μάθει. Αναπτύσσεις τρόπους επικοινωνίας και μαθαίνεις πως μπορείς να κάνεις νέους φίλους χωρίς να έχετε απαραίτητα κοινά και δημιουργείς φιλίες ανεξάρτητες από την καθημερινότητα (ξέρεις τι εννοώ).

3. Με τα ταξίδια συνειδητοποιείς πως δεν είσαι το κέντρο του κόσμου

Ταξιδεύοντας βλέπεις πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος και πόσο μικρά φαντάζουν τα προβλήματα σου. Πόσο αστείος δείχνει στα μάτια σου ο καυγάς με την αδερφή σου και πόσο περιττό είναι να ανησυχείς αν δεν πετύχει η μπεσαμέλ για τον μουσακά (μη γελάς, το ξέρεις ότι ξέρω πως σκέφτεσαι)

Παραμένεις σημαντικός, μη ξεχνιόμαστε αλλά μπορείς να γίνεις πιο δεκτικός, πιο υπομονετικός και να το πάρεις απόφαση ότι δεν είσαι ο πιο σοφός στον κόσμο.

Βλέποντας πόσο φτωχές μπορεί να είναι κάποιες περιοχές ή πόσο πλούσιοι μερικοί συνταξιδιώτες μπορείς να κατανοήσεις πως λειτουργεί ο κόσμος, να γίνεις λιγότερο εγωιστής, να αναπτύξεις «το δίνω χωρίς να περιμένω να πάρω». Και βέβαια να εκτιμήσεις αυτά που ήδη έχεις και να απομυθοποιήσεις αυτά που δεν χρειάζεσαι.

5. Τα ταξίδια σου ανοίγουν τους ορίζοντες

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μαθαίνουν ιστορία μέσα από ταινίες, ιστορική λογοτεχνία και ταξίδια. Ταξιδεύοντας μαθαίνεις ιστορία. Διαφωνεί κανείς;

Ταξιδεύοντας η ιστορία δεν μένει σε εικόνες και παραγράφους βιβλίων αλλά ζωντανεύει μπροστά σου.

6. Κανείς δεν σου εγγυάται πως θα είσαι εδώ στα 70 σου για να κάνεις τα ταξίδια που σου χρωστάς

Κλισέ, το ξέρω. Αλλά είναι πιθανό ενδεχόμενο, το ξέρεις. Κάνε τα ταξίδια που θες όσο είσαι νέος και εγώ σου εύχομαι στα 70 σου να σχεδιάζεις το επόμενο ταξίδι, έστω για την Αιδηψό.

Αν δεν σκεφτείς έτσι τώρα, τότε πότε;