Κάτι μαγικό μου συμβαίνει κάθε Σεπτέμβρη. Με κυριεύει ένα συναίσθημα ανυπομονησίας, φόβου αλλά και ενθουσιασμού για τη σαιζόν που ξεκινάει. Είναι αυτό το συναίσθημα που με βοηθάει να αφήσω πίσω τα ταξίδια, την ξεκούραση και τις ατελείωτες ώρες στη θάλασσα. Το συναίσθημα που μπορώ να το περιγράψω με την μοναδική φράση που αποτελείται από τις πιο απλές λέξεις: «Ανοίγει το σχολείο»!

Ως γνήσια φαν της, θυμάμαι πάντα τη Βουγιουκλάκη να περιγράφει στην συμμαθήτριά της στο «Χτυποκάρδια στο θρανίο», πόσο θα της λείψει η ετοιμασία της γραφικής της ύλης για το σχολείο, πώς θα μυρίζουν τα μολύβια, τα καινούρια τετράδια και τα λοιπά.

Μες τον ενθουσιασμό λοιπόν, που νομίζω λίγο πολύ όλοι αντιλαμβάνεστε, πιάνω τον εαυτό μου να δίνει υποσχέσεις– γραπτώς- για τον χειμώνα που έρχεται. Υποσχέσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα αρχίσω να παίρνω πίσω στα μέσα Μαρτίου.

1.     Θα χάσω τα κιλά που πήρα το καλοκαίρι

Όπως είπε και μια σοφή φίλη μου, το θέμα δεν είναι πόσα κιλά θες να χάσεις αλλά σε ποιο καλοκαίρι αναφέρεσαι. Εξομολογούμαι πως εγώ χάνω ακόμα τα κιλά του ’12. Εντάξει. Υπάρχουν και χειρότερα.

Για να μην  τρελαθούμε εντελώς, μπορούμε όλοι-σαν group therapy- να υποσχεθούμε, σε πιο ρεαλιστική βάση, ότι θα κόψουμε τα πολλά βρώμικα, τα πολλά coctail και την απόλυτα καθιστική ζωή.

Και για να τελειώνουμε, σου εγγυώμαι ότι για να μπεις στο τζιν του 2005 η λύση είναι πιο δραστική από ότι μπορείς να φανταστείς, ίσως και να αντέξεις, στη δύσκολη φάση που περνάμε. Δωσ’το σε καμιά μικρή σου ξαδέρφη και θα με θυμηθείς.

2.     Θα γραφτώ γυμναστήριο και θα πηγαίνω

 Σε συνέχεια των παραπάνω, κάθε Σεπτέμβρη είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουμε χρήματα για να γραφτούμε στο γυμναστήριο της γειτονιάς, ή σε εκείνο «που πήγε η Σοφία και βρήκε και γκόμενο» για να ενισχύσουμε την υπόσχεση που λέει ότι «εγώ έτσι χάλια στην παραλία δεν βγαίνω του χρόνου». Η δική μου γνώμη είναι ότι εάν μέχρι τώρα έχεις γραφτεί σε γυμναστήριο παραπάνω από μια φορά και δεν πήγες τελικά-παραπάνω από τέσσερις-, καλύτερα να βρεις έναν εναλλακτικό και πρωτότυπο τρόπο να σηκωθείς από τον καναπέ και να σταματήσεις να βλέπεις τηλεόραση. Ψαξ’το λίγο. Ομάδες φωτογραφίας, styling, σχεδίου, ποδηλασίας, εθελοντισμού, ακόμα και αστρολογίας ξεφυτρώνουν κάθε μέρα σε κάθε γωνιά της πόλης. Νομίζω πως αν έχεις χρόνο να διαθέσεις και λίγη καλή θέληση, το καλοκαίρι θα σε βρει σε καλύτερη κατάσταση, διάθεση, με αυτοπεποίθηση και –μη σου πω- και με γκόμενο. Καλή επιτυχία.

3.     Δεν θα αντιμιλάω και δεν θα τσακώνομαι με τη μαμά μου

 Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η μαμά σου να σταματήσει να σε εκνευρίζει, να σταματήσει να έχει γνώμη και τελικά να σε αγαπάει όσο τίποτα. Και δεν υπάρχει περίπτωση εσύ να σταματήσεις να θες τις περισσότερες φορές να της πετάξεις ένα βάζο στο κεφάλι, και να της το λες κιόλας. Προτείνω φίλοι μου να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να ευχαριστούμε που την έχουμε around, να προσπαθούμε να μην ξεσπάμε όλα τα νεύρα μας επάνω της και καμιά φορά να την αγκαλιάζουμε. Όλα θα είναι καλύτερα, και ο Μάρτιος θα μας βρει με λιγότερες ενοχές. 😉

 4.     Θα περνάω ποιοτικό χρόνο με τους φίλους μου

 Αφού ξέρεις ότι τελικά θα καταλήγετε στα στέκια σας ή στα σπίτια σας με πίτσα και dvd και αφού ξέρεις ότι πάλι θα αναλύετε αν κοίταζε άλλη, αν το φιλί σήμαινε επανασύνδεση και αν η νυν είναι καλύτερη από εσένα, μην σκας. Ας απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή μας μαζί τους, ακόμα και σε ένα παγκάκι, ας τους πρήζουμε λιγότερο με τα γκομενικά μας και ας τους παίρνουμε τηλέφωνο σε άσχετες στιγμές για να τους πούμε ότι είναι σημαντικοί για εμάς. Η ποιότητα βρίσκεται στα συναισθήματα και όχι στις δραστηριότητες ή τις φιλοσοφικές συζητήσεις που κάνουμε μαζί τους. Άλλωστε είναι η οικογένεια της επιλογής μας. Ας την χαιρόμαστε οπουδήποτε, όποτεδηποτε, οπωσδήποτε.

 5.     Θα μετακομίσω, θα κάνω ανακαίνιση, θα κάψω το σπίτι

Σε νιώθω. Είμαστε σε φάση που βάφουμε και ξέρω ότι αυτό μπορεί να φέρει έναν αέρα ανανέωσης εντός μας και εκτός μας. Ως ρεαλίστρια όμως, (αυτή την περίοδο, μη φανταστείς) φρόντισα από νωρίς να καταλάβω ότι δεν γίνεται μαζί και συγχρόνως να αλλάξω έπιπλα, ταπετσαρία, κουζίνα και λοιπά. Αυτό που φρόντισα να κάνω είναι να ελαχιστοποιήσω όσα νομίζω πως με ενοχλούν και να αναδείξω αυτά που αγαπώ στο σπίτι μου. Ισως διαθέσω και κάτι για να πάρω καινούρια διακοσμητικά και μετά να σας καλέσω για καφέ. Μέχρι εκεί. Αν δεν κέρσισες πρόσφατα λαχείο μην κάνεις μεγάλα ανοίγματα και προσπάθησε να βοηθήσεις και εσύ σε ό,τι μπορείς με προσωπική εργασία. Ετσι, ο Μάρτιος είναι πιθανό να μας βρει με ανανεωμένα σπίτια και όχι απογοητευμένους που δεν καταφέραμε τις μεγάλες αλλαγές που ελπίζαμε!

6.     Θα αλλάξω δουλειά

Ειναι μια υπόσχεση που σου εύχομαι, σου προτείνω και σε παρακαλώ να κρατήσεις. Όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται, όσο τολμηρό για την εποχή, σου προτείνω να φανταστείς πως κάνεις κάτι που τουλάχιστον σε ευχαριστεί ή ακόμα και αγαπάς και να το προσπαθήσεις. Ποτέ μα ποτέ δεν ξέρεις ποιό εστιατόριο θα ζητήσει βοηθό σεφ, ποιο ξενοδοχείο ρεσεψιονίστ ή ποια gallery ψάχνει νέους καλλίτέχνες να συνεργαστεί. Μην εγκαταλείψεις, φυσικά, την τωρινή δουλειά σου, αλλά κάνε τα πάντα για να την αλλάξεις αν δεν την γουστάρεις. Κάθε Μάρτη και κάθε Σεπτέμβρη θα κάνεις το σταυρό σου στο Θεό που πιστέυεις και θα έχεις ξανά το χαμόγελο στο πρόσωπό σου! Αξία ανεκτίμητη, που λένε.

 Μαρία Κουλούρη

photos by michelle-mccallum-zoltan-tombor