Η Σουηδία έκτος από τα τιμημένα ΙΚΕΑ (τα οποία έχουν ντύσει κάθε ελληνικό σπίτι), προσέφεραν στον κόσμο και την αισθαντική Lykke Li. Αν κάποιος μπορούσε να βάλει soundtrack στο 2012, αυτό θα ήταν το ‘I Follow Rivers’ της αγαπημένης πλέον του ελληνικού κοινού Lykke Li. Όποια και αν είναι η μουσική σου ταυτότητα, σίγουρα έχεις παρτάρει με το original ή τις αμέτρητες remix versions του προαναφερθέντος κομματιού.

lykkeli1

Η Li Lykke Timotej Svensson Zachrisson (βλ. Lykke Li) συνδυάζει έμμεσα την σουηδική μελαγχολία με την ηλεκτρονική- indie pop- εναλλακτική μουσική. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά της ‘I Never Learn’ είχε ευρεία παγκόσμια αποδοχή, είναι ένα καθαρά βαριά συναισθηματικό άλμπουμ που συνδέεται άμεσα με τον χωρισμό της.

Η εύθραυστη και ατμοσφαιρική φωνή της μας μελαγχολεί, οι στίχοι του ‘I Never Learn’ ήταν για εκείνη μια ανάγκη και όχι μια εμπορική δημιουργία, όπως έχει αναφέρει και η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξη της. Όλος ο δίσκος αντικατοπτρίζει την ανάγκη της Lykke Li για έκφραση και εξωτερίκευση συναισθημάτων, αυτό αμέσως την καθιστά αυθεντική καλλιτέχνης. Το γεγονός ότι είναι κόρη δύο καλλιτεχνών, (όπου η μητέρα της ήταν φωτογράφος και ο πατέρας της μουσικός), αλλά και τα μέρη στα οποία έχει ζήσει (Νεπάλ, Στοκχόλμη, Λισσαβόνα, Μαρόκο και Ινδία) ολοκληρώνουν την μουσική της έκφραση. Τα video clip της είναι εκλεπτυσμένα και μινιμαλιστικά και ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος της, συνεπώς θα μπορούσαν να σταθούν επάξια δίπλα σε ταινίες μικρού μήκους. Βέβαια στην καριέρα της υπάρχουν και άλλα δύο άλμπουμ, ‘Youth Novels’ 2008 και ‘Wounded Rhymes’ 2011.

Η φήμη της έχει εξαπλωθεί παράλληλα με την μουσική της καριέρα, όταν έγραψε το soundtrack της ταινίας TheTwilightSaga: NewMoonPossibility, στα video clip της έχουν παίξει διάσημοι ηθοποιοί όπως Stellan Skardgard ‘Sadness is The Blessing’ (με πρόσφατη δουλειά του, στο Nymphomaniac).

Έχει σπουδάσει χορό και πρόσφατα λάνσαρε την δική της σειρά ρούχων με την υπογραφή του &other stories.

Με την πάροδο των χρόνων έχει εξελιχθεί ως performer artist χωρίς να χάσει την ωμότητα τους συναισθήματος, το οποίο αποτελεί την πηγή έμπνευσης της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μια περίπλοκη και εύθραυστη μουσική προσωπικότητα που μας συνεπαίρνει.

Το bonus track με αγάπη για εσάς.