Αν ρωτούσες πριν μερικά χρόνια τι πρέπει να κάνεις για να θεωρείσαι “σινεφίλ” θα σου έλεγαν ότι πρέπει να βλέπεις τουλάχιστον 20 ταινίες το μήνα, να κρατάς σημειώσεις, αλλά και ημερολόγιο των ταινιών που είδες και που θες να δεις. Σήμερα, όσοι αγαπούν τις ταινίες κάνουν ακριβώς αυτό και τελικά δεν τους νοιάζει αν θα τους πουν σινεφίλ ή όχι. Ωστόσο, εκεί που νόμιζες ότι έχουν εφευρεθεί social media για τα πάντα εκτός από τις ταινίες, έρχεται το Letterboxd να γεμίσει αυτό το κενό.

Το Letterboxd έκανε όσα δεν κατάφερε να πετύχει το IMDb

Στο ξεκίνημα του το IMDb δεν είχε τη δυνατότητα δημιουργίας προφίλ για τους χρήστες. Αυτό, ακριβώς, το κενό αναγνώρισαν οι δημιουργοί του Letterboxd και θέλησαν να χτίσουν κάτι καινούριο. Βέβαια, ακόμα και όταν το IMDb έδωσε τελικά τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν προφίλ και να ακολουθούν ό,τι τους αρέσει, δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν την επικοινωνία ανάμεσα τους. Γι’αυτό άλλωστε ποτέ το IMDb δεν θεωρήθηκε και social media πλατφόρμα, αλλά βάση δεδομένων.

Το Letterboxd υπάρχει για περισσότερα από 10 χρόνια. Τους τελευταίους μήνες όμως έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και όλοι γνωρίζουν το γιατί. Έχοντας καταχωρημένη κάθε ταινία που έχει κυκλοφορήσει ποτέ αλλά και όσες πρόκειται να κυκλοφορήσουν, σου επιτρέπει να διαμορφώσεις το δικό σου κινηματογραφικό ημερολόγιο. Μπορείς να βαθμολογείς τις ταινίες με άριστα τα 5 αστέρια, να διαβάζεις τα σχόλια άλλων χρηστών και να δημοσιεύεις δικές σου κριτικές. Μπορείς ακόμη να διαμορφώσεις τη watchlist έτσι ώστε να μην ξεμένεις ποτέ, αλλά και να ακολουθήσεις άλλους χρήστες με κοινά κινηματογραφικά ενδιαφέροντα με σένα.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Letterboxd (@letterboxd)

Τον τελευταίο χρόνο το Letterboxd αγαπήθηκε πολύ περισσότερο

Μιας και όλοι έμειναν σπίτι με μόνη παρηγοριά το Netflix και τις υπόλοιπες πλατφόρμες, οι ταινίες έγιναν βασικό κομμάτι της καθημερινότητας. Έτσι, η εφαρμογή πόνταρε στον καθημερινό, απλό ψυχαναγκασμό που έχουμε όλοι με τις λίστες. Το “μία ταινία τη μέρα” μπόρεσε επιτέλους να γίνει πραγματικότητα για πολλούς. Βάζοντας τες δε στη Diary του Letterboxd αισθάνεται κανείς πως έχει κάνει αρκετή πρόοδο με τη watchlist. Κι ας προσθέτει κάθε μέρα σε αυτή νέες ταινίες.

Το Letterboxd θεωρείται το μέλλον της κινηματογραφικής κριτικής και όχι άδικα. Τον τελευταίο καιρό, γνωστοί κριτικού κινηματογράφου το χρησιμοποιούν ως ένα επιπλέον μέρος για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Μπορούν να προτείνουν ταινίες, να βαθμολογήσουν αλλά και να γράψουν την κριτική τους όπως θα έκαναν σε οποιοδήποτε website. Αυτόματα από κάτω ξεκινά μία μεγάλη συζήτηση, που -ευτυχώς- δε θυμίζει σε κάτι τα forums του reddit. Μένει να δούμε τι θα φέρει μακροπρόθεσμα αυτή η αλλαγή.

featured image: @TatianaMara