Last night a Dj saved me soul-savoir ville

Έξοδος με τους φίλους σου. Τι ωραίο συναίσθημα να ετοιμάζεσαι, να κάνεις το μπάνιο σου, να βάζεις τα καλά σου και να πας να τους συναντήσεις. Όταν έχεις καλή παρέα, οι νύχτες πάντα αποκτούν χρώμα και ένταση. Καλά μέχρι εδώ!

Σίγουρα όμως παίζει τον ρόλο του και το μαγαζί που θα επισκεφτείς και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι άνθρωποι που το γεμίζουν. Σωστά; Σωστά! Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να είναι το μαγαζί γεμάτο και να υπάρχει κέφι στην ατμόσφαιρα είναι η μουσική. Η μουσική μπορεί να απογειώσει ή να μετατρέψει μια βραδιά σε πλήρη αποτυχία. Μιλήσαμε με κάποιους από τους καλυτέρους disk jockey της Αθήνας και μας έβαλαν στα άδυτα ενός μουσικού παραγωγού και του «φορτίου» που κουβαλά, παίρνοντας στις πλάτες του τη διασκέδασή μας.

Εάν κι εσύ θεωρείς πως το να παίζει μουσική κάποιος σε ένα μαγαζί ισοδυναμεί με διασκέδαση μόνο και πως «σιγά μωρέ, ποτάκι πίνει και βάζει από τη λίστα του τραγούδια, χαλαρός», γελιέσαι οικτρά φίλε μου!

-Πιο περίπλοκο από ό,τι φαίνεται

To συνεχές ψάξιμο και «διάβασμα» σε μουσικές είναι μια ρουτίνα που δεν αποχωρίζεσαι εύκολα ως παραγωγός. Καθημερινά ξεπηδούν νέες μουσικές και καλλιτέχνες και μια από τις επιτυχίες ενός dj είναι να μαθαίνει και εκπαιδεύει το κοινό του σε νέα μουσικά ερεθίσματα.

Η πιο ωραία ερώτηση προς ένα dj: Ποιο είναι αυτό το κομμάτι που παίζει;

(-Μισούμε το shazam, μας στερεί αυτή την αθόρυβη ανταμοιβή της δουλειάς μας.)

Φυσικά δεν αρκεί μόνο να υπάρχει μια κάποια δισκοθήκη, αλλά και η ικανότητα να την διαχειριστείς αναλόγως. Πρέπει να ξέρεις να ελίσσεσαι. Μπορεί μια βραδιά να παίξεις δύο τραγούδια και να σηκωθεί όλο το μαγαζί στον αέρα και κάποια άλλη, να περάσουν και να μην ακουμπήσουν κανένα! Επιτυχία είναι να πιάσεις το vibe του κόσμου, που σχεδόν ποτέ δεν είναι ίδιο. Εκεί δηλαδή που δοκιμάζεις «τον κόσμο» και όταν δεις ανταπόκριση, εμβαθύνεις.

-Η ρουτίνα

Χρειάζεσαι μια μεγάλη μουσική βάση, δηλαδή να ξέρεις όλα τα «εμπορικά», ανεξάρτητου είδους που παίζονται στα μαγαζιά. Το αν τα αγαπάς ή όχι, σε αυτό το σημείο δεν μας αφορά. Το αυτί ενός dj οφείλει να είναι άρτια εκπαιδευμένο σε όλα μουσικά είδη. Μια βάση λοιπόν πρέπει να την πιάνεις σε όλα τα «μουσικά» μαθήματα. Ο κόσμος μπορεί πολύ εύκολα να σε κόψει και να μείνεις μετεξεταστέος.

«Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, έχουν την απαίτηση να ξέρουμε όλα τα τραγούδια και τος καλλιτέχνες του πλανήτη ολάκερου! Οπότε, χρειάζονται αρκετές ώρες την εβδομάδα, να παντρευτείς τα ακουστικά σου και να ακούσεις μουσική. Μεγάλη δεξαμενή πληροφοριών τα ιντερνετικα radio, είναι στενοί μας φίλοι. Μία ρουτίνα που λατρεύει ένας dj γιατί επιδιώκει να είναι ενημερωμένος και ετοιμοπόλεμος πάντα!»

-Συνδέοντας την κονσόλα

Την ώρα που μπαίνει στο μαγαζί για να αρχίσει το set του, συνήθως δεν έχει πολύ κόσμο. Ό,τι ψυχολογία κι αν έχει, φορώντας τα ακουστικά, τα ξεχνά όλα. Η μουσική (ευτυχώς) έχει τη μαγική ικανότητα να ταξιδεύει το νου και να γλυκαίνει την ψυχή σε οποιαδήποτε ψυχολογία κι αν βρίσκεσαι. Πατώντας το play, πλέον είναι μόνος, με τον υπολογιστή, τα ακουστικά και την ενέργεια του κόσμου. Όλα τα άλλα απλώς εξαφανίζονται. Τότε, είναι έτοιμος να δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό του, ακόμη ένα βράδυ.

«Δεν βαριέσαι ποτέ να παίξεις μουσική. Το βλέπεις σαν ρουτίνα μόνο όταν παίζεις διαδικαστικά και σαν ημιεπαγγελματίας. Όταν παίζεις με αγάπη και επαγγελματισμό, σπάνια λουπάρεις. Πιστεύω πως ο καθένας έχει και τις δύο πιθανότητες στο τσεπάκι του κάθε φορά πριν ξεκινήσει ένα set. Αυτός που αγαπά αυτό που κάνει, θα κάνει την βραδιά θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.»

-Ξεκινώντας

‘Ηδη από το «διάβασμα» στο σπίτι, ακούγοντας τα τραγούδια, έχεις ένα πλάνο για το ποιά τραγούδια είναι για warm up της βραδιάς. Μετά από αυτά, σε οδηγεί από μόνο του.

Μεγάλο ρίσκο είναι να παίζεις μουσικές που γουστάρεις πολύ και το κοινό του μαγαζιού να μην ανταποκρίνεται όπως θα ήθελες. Η κάθε φορά που θα παίξει ένας dj είναι διαφορετική μα πάντα ξεκινά με μία άγνοια κινδύνου και ένα γλυκό άγχος για το πώς θα κυλήσει η βραδιά του. Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα. Ένας μουσικός παραγωγός παίζει μουσικές που αγαπά και υποστηρίζει ή αυτά που θέλει ο κόσμος αποκλειστικά ;

«Το μεγάλο ευτύχημα της εποχής μας είναι πως πλέον τα μπαρ έχουν χαρακτήρα και μουσικό προφίλ. Δύσκολα θα συναντήσεις κάποιο μαγαζί να παίζει μία μέρα heavy metal και την άλλη soft pop. Έτσι μας δίνουν το δικαίωμα (χρόνια περιμέναμε για αυτό) να βάζουμε – μουσικά όρια -»

Βέβαια, την επιτυχία της βραδιάς την μοιράζεται ισότιμα ο dj με τον κόσμο οπότε η χρυσή τομή είναι το πάν. «Υπάρχει πάντα το δίλλημα της ποιότητας της μουσικής vs της κατανάλωσης που συνήθως γίνεται με πιο εμπορικά τραγούδια. Ο κόσμος είθισται να χρειάζεται την εμπορική για να απογειωθεί και να χορέψει. Αλλά κι αυτό το πάντρεμα το πετυχαίνεις με την εμπειρία που αποκτάς να μιξάρεις παλιά με καινούργια, εμπορικά με πιο ψαγμένα είδη. Μέσα στα εμπορικά «μπολιάζεις» τραγούδια καινούργια και τραγούδια δικά σου και κάπως έτσι ξεκινά η εκπαίδευση του κόσμου.

«Είναι αστείο πόσο ο κόσμος αγνοεί το βάρος της δουλειάς μας και αυτό φαίνεται όταν εσύ κοιτάς το επόμενο κομμάτι που θα ταιριάξει με αυτό που παίζει, ταυτόχρονα παρατηρείς το κόσμο αν διασκεδάζει, κοιτάς αν υπάρχει κάποια παρέα που θα λειτουργήσει σαν domino effect (πάντα υπάρχει η παρέα με το περισσότερο κέφι που αν την αφουγκραστείς κατάλληλα θα απογειώσει όλο το μαγαζί) και εκεί ακριβώς θα έρθει κάποιος άνετος και χαλαρός να σου ζητήσει τον κωδικό του Wi-Fi !»

 -Η ανταμοιβή

«Ο κόσμος που διασκεδάζει με την έμπνευση και το performance σου είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα, όταν ο κόσμος στο μαγαζί διασκεδάζει με την ψυχή του ακόμα κ αν έχω ξεφύγει από τα μουσικά μου γούστα. Βλέποντας και νιώθοντας τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτό που συμβαίνει και όχι απλά να υπάρχει σε έναν χώρο, δημιουργώντας μαζί μου όμορφες αναμνήσεις και στιγμές είναι κάτι που με κάνει να νιώθω πλήρης. Γεμάτος. Ζωντανός.»

Στην επόμενη έξοδο σου λοιπόν, όταν θα ακούσεις μουσικές που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις, ψάξε την γωνιά του dj και σήκωσε ψηλά το ποτήρι σου!

Ευχαριστώ για την βοήθεια τους, τον Παρίση Πουκαμισά, Διονύση Γουρνά, Παντελή Τάσιο και τους Βίους Παράλληλους.