Η πρώτη σου σκέψη για να δροσιστείς μετά από μία ζεστή μέρα είναι ένα κρύο μπάνιο.

Αν και τα οφέλη του κρύου είναι αρκετά, το ζεστό νερό θα κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος και θα νιώσεις αμέσως ανανεωμέν@.

Στην περίπτωση που προτιμάς το κρύο νερό γιατί σε χαλαρώνει, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, μπορείς να γυρίσεις τα τελευταία λεπτά τη βρύση στο ζεστό.

Το ίδιο ισχύει και για μετά τη γυμναστική ή το χαλαρό τζόκινγκ: προτίμησε να δροσιστείς με ένα χλιαρό προς ζεστό μπάνιο. Οι περισσότεροι έχουν εξοικειωθεί με τα οφέλη του κρύου νερού που υποτίθεται πως ενισχύει την αποκατάσταση, μειώνει τους μυϊκούς πόνους και βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Αν θέλεις απλώς να κάνεις ένα μπάνιο όσο είσαι στο σπίτι ή αν έχεις εκτεθεί στον ήλιο είναι πολύ προτιμότερο να κάνεις ένα χλιαρό μπάνιο για να αναζωογονηθείς.

Είναι αλήθεια ότι ο λόγος που νιώθεις δυσφορία στη ζέστη είναι γιατί ο οργανισμός σου προσπαθεί να κρατήσει σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος και παράλληλα το νευρικό σύστημα δίνει εντολή στο σώμα, ζητώντας να κάνει προσαρμογές συμπεριφοράς για να ηρεμήσει. Ο ιδρώτας είναι ο φυσικός τρόπος για να κρυώσει το σώμα και να ρίξει την θερμοκρασία του.

Η δυσφορία είναι ο τρόπος του σώματος να σου εκφράσει πως πρέπει να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να προσαρμοστείς στις εκάστοτε καταστάσεις γύρω σου. Το κρύο ντουζ ξεγελάει το σώμα, κάνοντας το να πιστεύει πως δεν είναι πλέον ζεστό, εμποδίζοντας το (λανθασμένα) να ιδρώσει.

Αποδεικνύεται ότι η θερμοκρασία που είναι ιδανική για την ισορροπία του σώματος είναι η 33 βαθμοί ώστε να παραμείνεις δροσερός για αρκετές ώρες. Το ζεστό νερό θα αυξήσει τη ροή του αίματος και θα βοηθήσει στην απώλεια της θερμοκρασίας.

Τελικό συμπέρασμα; Χρησιμοποίησε το κρύο νερό το πρωί για να ξυπνήσεις, το ζεστό μετά την προπόνηση και δεκαπέντε λεπτά πριν κοιμηθείς. Η ζεστή θερμοκρασία του νερού θα μειώσει την αρτηριακή σου πίεση με αποτέλεσμα να έχεις ένα γρήγορο και καλό ύπνο.