Όλοι απολαμβάνουμε ένα ποτήρι καλό κρασί είτε γιατί ταιριάζει με το φαγητό μας είτε γιατί μας χαλαρώνει μετά απο μια φορτισμένη ημέρα. Είναι γενικότερα γνωστό οτι το κρασί έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας για τον λόγο αυτό το καταναλώνουμε άφοβα. Πως θα σου φαινόταν όμως το γεγονός οτι οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια φανταστική σύνδεση του κρασιού και της πρόληψης απο το Αλτσχάιμερ;

Αμερικανοί επιστήμονες σε δημοσίευμα τους στο επιστημονικό περιοδικό Neurology αποκάλυψαν οτι το κρασί και πιο συγκεκριμένα το κόκκινο μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα πρόσθετο «όπλο» εναντίον της μέχρι σήμερα ανίατης ασθένειας. Πιο συγκεκριμένα η ουσία (ρεσβερατρόλη) που υπάρχει στο κόκκινο κρασί φαίνεται να επιβραδύνει τη συσσώρευση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, μιας πρωτεΐνης που παίζει-ρόλο κλειδί στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτή την σύνδεση μετά απο ένα πείραμα που έγινε σε δύο ομάδες ανθρώπων που νοσούσαν, σε ήπια έως μέτρια επίπεδα. Η μια ομάδα έπαιρνε την ρεσβερατρόλη σε μορφή ημερήσιου χαπιού και η άλλη ομάδα ένα εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι όσοι εκείνοι που τους χορηγήθηκε το εικονικό φάρμακο, εμφάνισαν μείωση του βήτα αμυλοδειδούς στο αίμα τους -μια ένδειξη συχνή στην αρχή του Αλτσχάιμερ- γιατί η πρωτεΐνη έφευγε από το αίμα και συγκεντρωνόταν στον εγκέφαλο των ασθενών ενώ όσοι έπαιρναν την ρεσβερατρόλη δεν εμφάνισαν μείωση του βήτα αμυλοδειδούς στο αίμα τους συνεπώς δεν υπήρχε και ανάλογη συγκέντρωση στον εγκέφαλό τους άρα εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτυχθεί η νόσος.

Φυσικά οι έρευνες συνεχίζονται όμως η ένδειξη οτι το κόκκινο κρασί μπορεί να καθυστερήσει την νόσο αυτή σε ικανοποιητικό βαθμό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία μας.

Ακόμα δεν σε πείσαμε να πιείς σήμερα ένα ποτήρι κρασί;

Διάλεξε το αγαπημένο σου κρασί από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων – Greek Wine Cellars