Κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό που βλέπεις σχεδόν παντού! Και μάλλον ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να το χρησιμοποιείς! Τον βρίσκεις σε κάθε συνταγή από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδία και φυσικά είναι το βασικό συστατικό της σκόνης κάρυ. Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να το αγαπήσεις. Το φανταστικό του χρώμα, η ιδιαίτερη γεύση που δίνει στα φαγητά και περισσότερο από όλα, οι ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία!

Ο κουρκουμάς και τα ευεργετικά του οφέλη
www.stocksy.com

Η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια στην ιατρική. Αρχικά κέντρισε το ενδιαφέρων των επιστημόνων γιατί παρατηρήθηκε πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα αυτό το μπαχαρικό είχαν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά και άλλες ασθένειες που θα αναφέρουμε παρακάτω. Ο Dr. Steven Gundry MD που είναι ένας από τους πιο διάσημους καρδιοχειρουργούς καθώς και συγγραφέας του βιβλίου Plant Paradox, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Αποφασίστηκε πως δυο είναι τα συστατικά στη σκόνη κάρυ που κάνουν όλη τη διαφορά: ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο συμπέρασμα ήρθε πρόσφατα από το περιοδικό Oncogene, το οποίο δημοσίευσε μια μελέτη όπου συνέκρινε διάφορες αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Τα αποτελέσματα; Ο κουρκουμάς είναι πιο ισχυρό αντιφλεγμονώδες από τις ουσίες ιμπουπροφένη και ακέτυλοσαλικυλικό οξυ! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Dr. Josh Axe: “Αυτά τα νέα θα έπρεπε να φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό σε όλο τον κόσμο αφού έχει διεξαχθεί η συγκεκριμένη μελέτη, καθώς μια φλεγμονή μπορεί να θέσει τον κάθε άνθρωπο σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.”

Δες ακόμη: Κρεμα με κουρκουμα στο γαλα για χρυσο αποτελεσμα

Που μπούμε να τον βρούμε λοιπόν; Αν παρά τα όσα έχεις ακούσει μέχρι στιγμής, δε θέλεις να τον βάλεις στο φαγητό σου, τότε μπορείς να τον προσαρμόσεις στη διατροφή σου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει σε βάμμα, σε δισκία αλλά και σε κάψουλες. Μια καλή δόση είναι τα 400-600mg ημερησίως. Μια γενική οδηγία είναι πως καλό θα ήταν να αποφεύγεται πριν τις χειρουργικές επεμβάσεις καθώς μπορεί να ρίξει την πίεση του αίματος.

Κάτι που πρέπει να τονιστεί είναι πως το συγκεκριμένο συστατικό συστήνεται σε άτομα με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Crohn, στην ελκώδη κολίτιδα, στην ψωρίαση, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και στον καρκίνο. Η πιο σημαντική του ιδιότητα, βέβαια, είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του. Έτσι, την επόμενη φορά που θα τον δεις στο τοπικό κατάστημα με μπαχαρικά, καλό θα ήταν να τον προτιμήσεις.