Η Ελένη Σκάρπου είναι από τα άτομα της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται παντού και … πουθενά! Έξυπνη, γλυκιά και δραστήρια, η ραδιοφωνική παραγωγός του 1055rock, ξεσηκώνει καθημερινά 21:00-23:00 τους ακροατές της με ροκ μουσικές και «άσωτες» ιστορίες.

Παρακάτω, μας ανοίγει «τα χαρτιά της», απαντώντας σε 10 ερωτήσεις, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο και τι είναι αυτό που σου αρέσει στο συγκεκριμένο μέσο;

To ραδιόφωνο δεν είναι ένα μέσο που μια μέρα ξυπνάς και λες θα το κάνω. Είναι μια συνθήκη που αν σου προκύψει… το ερωτεύεσαι και δεν μπορείς χωρίς αυτό. Ειδικά αν έχεις μεγαλώσει με το αυτί στο ραδιοφωνάκι σου σαν ακροατής νύχτα-μέρα. Κάποτε λοιπόν βρέθηκα στον 1055rock, στο τμήμα των ειδήσεων και από τότε αποφάσισα πως η επαφή και η επικοινωνία αυτού του είδους με το κοινό είναι από τα πράγματα που με έκαναν να νιώθω γεμάτη, χαρούμενη και πρωτίστως… ο εαυτός μου. Αυτό που μου αρέσει… είναι η στιγμή. Στο ραδιόφωνο κερδίζεις ή χάνεις την στιγμή, παίζεις με τα όρια του χρόνου και αυτό είναι… ζωή!

Πέρα από τον 1055 rock, έχεις κάνει εκπομπή και σε άλλα ραδιόφωνα; Κι αν ναι, τι είναι αυτό το διαφορετικό που έχει ο 1055 και σε κρατάει εκεί;

Έχω συνεργαστεί για μικρά διαστήματα με άλλα τρία ραδιόφωνα, αλλά ο 1055rock είναι ο σταθμός που μου έδωσε διαφορετικές ευκαιρίες. Μου έμαθε πως η μουσική είναι ταξίδι που δεν επιδέχεται “πρέπει” και θέλει ελευθερία, μου έμαθε να μοιράζομαι χωρίς να φοβάμαι στον “αέρα” και εξακολουθεί να μου μαθαίνει πως η επαφή είναι -ίσως- το πιο πολύτιμο κίνητρο μας για να συνεχίζουμε την πορεία μας στον χρόνο. Ο 1055rock για μένα… είναι κάτι περισσότερο από ραδιοφωνικός σταθμός, είναι το δεύτερο σπίτι μου και οι άνθρωποί του είναι η συνέχεια της οικογένειάς μου. Συνυπάρχουμε και δημιουργούμε όλοι μαζί κι αυτό είναι σπάνιο στις μέρες μας.

Η εκπομπή σου έχει το όνομα «Άσωτη». Πώς και γιατί επέλεξες αυτό το όνομα για την εκπομπή σου;

Έλλειψα για κάποια χρόνια κι όταν επέστρεψα, ένιωσα όπως στην παραβολή με τον Άσωτο Υιό και τον μόσχο τον σιτευτό. Έπαιξε ρόλο και ο Αλέξης Αναστασιάδης, που σχεδόν μου έβαλε την “ταμπέλα”. Έπειτα, όλο αυτό εξελίχθηκε σε μια πιο προσωπική σχέση με το κοινό, σαν ένα παιχνίδι με διαφορετικούς κώδικες. Τους καλώ καθημερινά στο Ασωτοσύμπαν μου και η ανταπόκριση είναι μοναδική. Άλλωστε έχουμε δημιουργήσει το δικό μας μότο. Ασωτία είναι… να κάνεις αυτό που θέλεις, τη στιγμή που το θέλεις, με τον τρόπο που το θέλεις, χωρίς να μετανιώνεις!

Ελένη Σκάρπου: “Ασωτία είναι... να κάνεις αυτό που θέλεις, τη στιγμή που το θέλεις, με τον τρόπο που το θέλεις, χωρίς να μετανιώνεις!”

Σαν μικρή (και μεγάλη) Ελένη, είχες κάποιον ραδ. παραγωγό που άκουγες ανελλιπώς και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για σένα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αγιά, ένα χωριό στην Πάργα. Στην επαρχία τα πράγματα είναι λίγο πιο συμβατικά. Δεν μπορώ να πω ότι ξεχώριζα κάποιον, γιατί για μένα οι μουσικές ήταν ανέκαθεν συντροφιά, ατμόσφαιρα, ενδοσκόπηση… και αυτό το προφίλ δεν το είχε κάποιος έντονα. Ερχόμενη στη Θεσσαλονίκη αγάπησα διάφορους παραγωγούς, κυριώς στον 1055rock, όπως οι Στάθης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Γαλάνης, Γιώργος Λάσκαρης.

Πόση σημασία έχουν για σένα τα σχόλια που λαμβάνεις από τους ακροατές σου; Υπάρχει κάποιο ακραίο περιστατικό που βίωσες με ακροατή σου;

Τα σχόλια πάντα έχουν την βαρύτητά τους και πάντα τους δίνω την πρέπουσα σημασία. Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που μπαίνεις καθημερινά στα σπίτια τους, δεν μπορείς να τους αγνοείς. Υπάρχουν ακραία περιστατικά κατά καιρούς, ως προς την έκφραση αγάπης, τα οποία σίγουρα θέλουν ειδική διαχείριση, αλλά ας πούμε ότι αυτά… υπάρχουν στους κανόνες μιας ασωτοεπικοινωνίας.

Έχεις κάποιο αγαπημένο τραγούδι ή συγκρότημα που αν μπορούσες θα έπαιζες σε κάθε σου εκπομπή;

Φυσικά και έχω αγαπημένα τραγούδια και συγκροτήματα. Από το “Piano Lessons” των Porcupine Tree και το “Purity” των New Model Army, μέχρι το “No surprise” των Radiohead και το “Your lies become you” των Monster Magnet. Αγαπώ τους System of a Down, τους Εvanescence, τους Blues Pills, τους Placebo, τους Muse, τους Linkin Park, τους ΗΙΜ, τους Guano Apes και τον Jack White. Ανοίγω συχνά το χρονοντούλαπο για να ακούσω και να μοιραστώ στον αέρα Paul Weller, Neil Young, Johnny Cash, Janis Joplin, David Bowie. Κι όσο η μουσική δεν τελειώνει, τόσο την ανακαλύπτω μέσα από καινούρια ακούσματα, όπως για παράδειγμα εκείνα των 1000Mods, Foo Fighters, των Nothing But Thieves, των Kasabian.

Η Ελένη, πέρα από ραδ. Παραγωγός, είναι δημοσιογράφος και γυναίκα. Τί κάνεις τις ώρες που δεν ασχολείσαι με τα του ραδιοφώνου;

Ναι, όπως οι περισσότερες γυναίκες της εποχής μου, κάνω κι εγώ παραπάνω από ένα πράγματα και ανήκω ξεκάθαρα στην κατηγορία του workaholic. Εκτός ραδιοφώνου, η ζωή έχει συνεντεύξεις και άρθρα για τον πολιτισμό στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, παραγωγή σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, εκφωνήσεις για διαφημίσεις, επικοινωνία σε διάφορα project που συμβαίνουν στην πόλη, ποτά και φαγητά με τους φίλους τα βράδια και κανένα ταξίδι -κατά προτίμηση κοντά σε θάλασσα- γιατί θεωρώ πως η ψυχή και ο νους έχουν ανάγκη να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα.

Ελένη Σκάρπου: “Ασωτία είναι... να κάνεις αυτό που θέλεις, τη στιγμή που το θέλεις, με τον τρόπο που το θέλεις, χωρίς να μετανιώνεις!”

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνεις σαν παραγωγός και δε μπόρεσες μέχρι στιγμής;

Δεν ανήκω στους παραγωγούς που έχουν άπειρα χρόνια “αέρα” στην πλάτη τους. Δεν ξέρω τι θα έπρεπε να θέλω να κάνω επιπλέον σαν παραγωγός, πέρα από αυτό που ήδη κάνω. Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική. Νομίζω ότι η φυσική εξέλιξη κάποιου στο ραδιόφωνο συμβαδίζει με την φάση ζωής του. Όταν αλλάξω εγώ, θα αλλάξει κι εκείνο φαντάζομαι. Σίγουρα θέλω να γνωρίσω κι άλλες μουσικές και ανθρώπους που εμπλέκονται με αυτές.

Τι σημαίνει για σένα ραδιόφωνο;

Σαν ακροάτρια; Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτό και δεν θα το επιτρέψω κιόλας. Σαν ραδιοφωνική παραγωγός; Επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτό, αλλά είμαι αρκετά ρεαλίστρια για να πιστέψω ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Είναι ένας κόσμος που σου ανοίγεται και απλά ακολουθείς την ροή του. Είναι οι αγαπημένες φωνές, οι αγαπημένες μουσικές, τα αγαπημένα μοιράσματα.

Τέλος, ποιά είναι η εμπειρία που σου προσέφερε το ραδιόφωνο και θα σου μείνει αξέχαστη;

Αυτό που πάντα με συγκινεί είναι που οι ακροατές μας βάζουν στην καθημερινότητά τους και κάπως τους βγάζουμε από την ρουτίνα τους, όπως λένε. Κάποιοι μάλιστα μας εμπιστεύονται την μοναξιά τους, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Δεν θα ξεχάσω όσα μου έχουν πει, όσα έχουμε μοιραστεί και κυρίως δεν θα ξεχάσω τον τρόπο που με έχουν υποδεχθεί ακόμη και στις πιο δύσκολες μέρες μου και μου έχουν δώσει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσω.

Η Ελένη Σκάρπου είναι Ραδιοφωνική Παραγωγός και Υπεύθυνη Marketing και Δημοσίων Σχέσεων του 1055Rock

Διάβασε περισσότερα: Η Μαριάννα Λούρμπα αποτυπώνει την αντίθεση μεταξύ του άσπρου και του μαύρου