Τις τελευταίες ημέρες, ένα νέο hashtag έχει κάνει την εμφάνισή του στα social media και μας προτρέπει να προστατεύσουμε τα ζώα -ακόμα μια φορά- από τα απορρίμματά μας, στα οποία προτέθηκαν και τα λεγόμενα πανδημικά σκουπίδια που είναι πολλά τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή οι μάσκες και τα γάντια.

Πρόκειται για το #κόψετολαστιχάκι που μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε στην καμπάνια και να κόψουμε το λαστιχάκι από τις μάσκες μας, διότι έχει παρατηρηθεί ότι πολλά ζώα και πτηνά μπλέκονται σε αυτό και ταλαιπωρούνται ακόμα και μοιραία.

Εδώ και έναν χρόνο, έχουν γίνει απαραίτητες στην καθημερινότητά μας οι μάσκες κάθε είδους. Δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί ολόκληρο αυτό το χρονικό διάστημα πολλά επεισόδια θανάτου που προκαλούνται από την κατάποση γαντιών και μασκών, ενώ δεκάδες είναι και τα περιστατικά που κάποιο πτηνό κυρίως μπερδεύτηκε στα λαστιχάκια της μάσκας και παγιδεύτηκε βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο. Έτσι λοιπόν, εμείς από την πλευρά μας αφού προστατεύσουμε τον εαυτό μας φορώντας τη μάσκα, καλό θα ήταν να μεριμνούμε και για την πανίδα.

Αρχικά για όσες μάσκες είναι μιας χρήσης, oφείλουμε να τις πετάμε στα σκουπίδια και όχι όπου βρούμε ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Για να είμαστε όμως ακόμα πιο σίγουρες ότι δεν θα φτάσουν να μπλεχτούν στα πόδια κάποιου π.χ. άτυχου πτηνού και να το δυσκολέψουν μέχρι θανάτου, ακόμα καλύτερο θα ήταν να κόψουμε το λαστιχάκι από το πλάι. Μία απλή χειρονομία που δε μας κοστίζει τίποτα μπορεί να σώσει τη ζωή πολλών ζώων.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ‘A promise to animals’, του οποίου Ιδρύτρια και Πρόεδρος είναι η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, γνωστή για την ευρύτερη φιλοζωική δράση της – (είναι επίσης ο άνθρωπος πίσω από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Save A Greek Stray)- πάπιες, αετοί και άλλα θαλάσσια πουλιά μπλέκονται στα λάστιχα από τις μάσκες και δυσκολεύονται να απεμπλακούν από μόνα τους.

Όσα τα βρίσκει κάποια φιλοζωική οργάνωση και τα ελευθερώνει στέκονται τυχερά, τα υπόλοιπα όμως;  Για αυτό λοιπόν από την επόμενη φορά που θα πετάξεις τη μάσκα σου πρώτα, #κόψετολαστιχάκι.