Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση έχει σταματήσει να τρώει κρέας. Αρχικά έγινε vegeterian και στη συνέχεια κατάφερε να γίνει vegan. Παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναπτύξει έντονη φιλοζωική δράση.

H αρχή έγινε πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια όπου ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ‘Save A Greek Strayπου αναλαμβάνει τη διάσωση, την περίθαλψη και την εύρεση οικογένειας σε αδέσποτα ζώα. Το επόμενο βήμα ήρθε πρόσφατα με τον επίσης μη κερδοσκοπικό οργανισμό “A promise to animals”, του οποίου η αποστολή είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα αρνητικά της κτηνοτροφίας, της κατανάλωσης κρέατος και να προωθήσει τον vegan τρόπο ζωής.

Με ποια αφορμή όμως η κόρη της Μαριάννας Λάτση και του Νίκου Κούρκουλου έκοψε το κρέας; Η ίδια μοιράστηκε αυτή την ιστορία μέσα από το Ιnstagram:

Σε μια φωτογραφία της στην οποία ποζάρει να χαϊδεύει μια αγελάδα που βοσκούσε μαζί με το μικρό της σε κάποιο νησί του Αιγαίου, αφηγείται στη λεζάντα: “Πριν από τέσσερα χρόνια, αυτή η αγελάδα μου άλλαξε τη ζωή. Οδηγούσα σε ένα από τα πανέμορφα νησιά μας όταν την είδα με το μωρό της και αποφάσισα να σταματήσω να της πω ένα γεια. Από μικρό παιδί θαύμαζα τις αγελάδες για την ομορφιά τους, παρόλο που περιέργως συνέχιζα να τις τρώω. Το γεγονός ότι δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να δεθώ με ένα τέτοιο ζώο, μου επέτρεψε να διατηρήσω την απόσταση που χρειαζόμουν για να αποφύγω τη σύνδεση μεταξύ του ζώου που τόσο θαύμαζα και του φαγητού που ήταν στο πιάτο μου.

Την ημέρα που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, η απόσταση αυτή έγινε σμπαράλια και κατάφερα να δω την αγελάδα για αυτό που είναι πραγματικά – ένα έξυπνο πλάσμα με τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, η οποία με εμπιστεύτηκε αρκετά για να έρθει κοντά μου και να μου γλύψει το χέρι (όπως θα έκανε και ένας σκύλος), πάντα κοιτώντας και τον μικρό της για να βεβαιωθεί ότι είναι καλά. Εκείνη την ημέρα, η αγελάδα αυτή μου άλλαξε τη ζωή για πάντα. Μου έδωσε έναν σκοπό – να μην σταματήσω να παλεύω για τα ζώα που εκτρέφονται και δολοφονούνται για δεκαπέντε λεπτά απόλαυσης.

Χρωστάω πολλά σε αυτά τα ζώα που μου άνοιξαν τα μάτια και με πονάει που ξέρω ότι δεν ζουν πια. Μου έμαθαν ότι οι αξίες μας δεν σημαίνουν τίποτα από τη στιγμή που δεν συνάδουν με τις πράξεις μας. Μου έμαθαν ότι όλες οι ζωές έχουν αξία! Δεν είμαι τέλεια αλλά προσπαθώ κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερη. Για αυτή τη μητέρα. Για τον γιο της. Για όλα τα ζώα που εκμεταλλευόμαστε για τη δική μας ευχαρίστηση, με μοναδική δικαιολογία τη δήθεν ανωτερότητά μας. Σε αυτή τη στοργική μητέρα, θα χρωστάω πάντα την αφύπνισή μου!”

Εκτός όμως από τις vegan στιγμές της η Εριέττα σε μια ανάρτησή της την παγκόσμια ημέρα των ζώων στις 4 Οκτωβρίου και με αφορμή μια παλαιότερη φωτογραφία της στην οποία είναι ντυμένη με μια αληθινή γούνα από chinchilla εξομολογείται για τον παλιό της εαυτό: 

“Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι κάνουμε λάθη και παρασυρόμαστε από την κοινωνία στην οποία ζούμε, αγνοώντας την διαίσθησή μας και βάζοντας τα πιστεύω μας σε δεύτερη μοίρα. Την εποχή που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία (2008) ήμουν 15 χρονών και πίστευα με όλο μου το είναι ότι ήμουν φιλόζωη.

Είχα ξεκινήσει το έργο μου με την @saveagreekstray και λάμβανα συχνά συγχαρητήρια για το έργο μου. Θα σκότωνα, έλεγα… όποιον τολμούσε να πειράξει έναν σκύλο ή μια γάτα, και πραγματικά έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να βοηθήσω τα αδέσποτα της χώρας μας. Την ίδια εποχή βέβαια κυκλοφορούσα με γούνα chinchilla, έτρωγα κρέας και φορούσα καθημερινά, παπούτσια που ήταν φτιαγμένα από το δέρμα αθώων πλασμάτων που είχαν κάθε δικαίωμα στην ζωή. Τελικά, δεν ήμουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φιλόζωη.

Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά ο καθένας μας οφείλει να προσπαθεί να εξελίσσεται και να γίνεται καλύτερος. Το οφείλουμε στα δυσεκατομμύρια ζώα που σφάζονται κάθε χρόνο για την ευχαρίστηση αυτών που δεν μπορούν να αντισταθούν στο κρέας. Το οφείλουμε στα αθώα πλάσματα που υπέφεραν και τελικά γδάρθηκαν ζωντανά για ματαιόδοξους ανθρώπους που επιμένουν να αγοράζουν γούνες που δεν τους ανήκουν. Ελπίζω μέσα από αυτή την πλατφόρμα να καταφέρω να δώσω φωνή σε αυτούς που δεν έχουν και αν επηρεασθεί έστω και ένας να πάρει την απόφαση να σταματήσει να συνεισφέρει στην εκμετάλλευση των ζώων αλλά και των ανθρώπων, γιατί τα δύο αυτά συνδέονται… θα έχω κάνει κάτι.”

Σε κάθε της ανάρτηση στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, σου δίνει έναν ακόμα λόγο για να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο τα ζώα είτε είναι κατοικίδια, είτε οικόσιτα, είτε άγρια και να αναθεωρήσεις τις ιδέες σου για την κατανάλωση κρέατος αλλά και προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Μάλιστα, η επίκαιρη ανάρτησή της σχετικά με την Σαρακοστή, μπορεί να κάνει κι εσένα να δώσεις μια vegan ευκαιρία στην διατροφή σου. Η Εριέττα γράφει σχετικά: “Καλή Σαρακοστή σε όλους μας! Σήμερα που ξεκινάει η νηστεία, είναι η τέλεια στιγμή να δώσουν όλοι μια ευκαιρία στην Vegan διατροφή. Σε σαράντα ημέρες από σήμερα, που θα έχει περάσει και η περίοδος της προσαρμογής, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε έτσι… με μια διατροφή για την οποία δεν χρειάστηκε να χάσει κανείς τη ζωή του.”