Δεν ξέρω για σένα, εγώ ανεπιφύλακτα δηλώνω control- freak τύπος σε κάθε φάση της ζωής μου.

Και δεν μιλάμε για έναν απλό προγραμματισμό ή τους καθιερωμένους μας στόχους ζωής, αλλά για πλήρη έλεγχο σε κάθε συνθήκη που προκύπτει. Από έναν χωρισμό που δεν ήθελες, έναν σεισμό, μια ανεπιθύμητη πανδημία ή ακόμα κι ένα θάνατο. Ζηλεύω εξαιρετικά εκείνους τους ανθρώπους που «παίρνουν τη ζωή όπως έρχεται» και είναι καλά με αυτό. Ίσως να φταίει η παιδική ηλικία, τα μεταεφηβικά βιώματα τα ή εσύ η ίδια που το δημιουργείς στο κεφάλι σου.

Ίσως και να μην έχει και τόση σημασία ποιος φταίει αλλά πως μπορεί να μειωθεί- έστω- η ανάγκη αυτή που σε κάνει να θες να έχεις τα πάντα υπό έλεγχο.

Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα: Δεν μπορείς να το κάνεις and its ok.

Κάποια πράγματα έρχονται, δεν έρχονται ή και φεύγουν και εμείς ναι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Η συνειδητοποίηση αυτού και μόνο είναι το ήμισυ του παντός. Μόλις επαναλάβεις πολλές φορές αυτή τη φράση, το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείς ότι σε αυτό δεν είσαι μόνος σου, αλλά ισχύει για όλους μας. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να «προλάβεις» και ευκαιρίες που είσαι σε θέση να αρπάξεις, αλλά όχι πάντα. Θα βρεθείς στη δυσάρεστη θέση απλά να μην μπορείς να κάνεις τίποτα και να αποδεχτείς μια κατάσταση.

Φυσικά, είναι καλό να μιλάμε για ό,τι μας βασανίζει ακόμα και αν ακούγεται παράλογο στα αυτιά μας. Ναι δεν είναι ντροπή να είσαι control freak person και βοηθάει πολύ το να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, τους φόβους και την αδυναμία σου να το ελέγξεις με τους δικούς σου ανθρώπους. Δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα παραπάνω αλλά θα ανακουφιστείς από την όποια εξομολόγηση και -ίσως- να καταλάβεις και πολλά από μια συζήτηση.

Ο επιθυμητός στόχος είναι να σταματήσει να σε νοιάζει.

Αυτό δεν θα γίνει γρήγορα, μπορεί να μη γίνει και ποτέ. Όσο όμως συνεχίζεις να φθείρεσαι από πράγματα που δεν είναι στο χέρι σου να ελέγξεις, σπαταλάς υπερβολικές δόσεις ενέργειας από όσα πραγματικά έχεις τον έλεγχο και μπορείς να είσαι κυρίαρχος. Δεν είναι κρίμα; Υπάρχουν και θα υπάρξουν άλλες τόσες φορές που θα πρέπει να πάρεις μια απόφαση, να έλξεις μια ευκαιρία, να διεκδικήσεις κάτι ή κάποιον, πάντοτε όμως η τύχη, οι συγκυρίες ή η μοίρα- πες το όπως θες- θα παίξουν τον ρόλο τους.

Όσο και να βρίζεις το σύμπαν, να καταριέσαι το ριζικό σου ή να βλαστημάς για τον ανάδρομο Ερμή, πίστεψέ με δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον η ζωή χωρίς τα «πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις»

Θα σου πω και κάτι ακόμα, κάτι που συνειδητοποίησα εγώ μετά από καιρό.

Ακούς συχνά να λένε, αν δεν περάσεις από τη βροχή δεν θα δεις το ουράνιο τόξο. Οκ, ας πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να βιώσεις μια καταιγίδα για να εκτιμήσεις τη λιακάδα σου. Αν όμως συμβεί, αν δεν μπορούσες να ελέγξεις μια κατάσταση και βρέθηκες σε αυτή την άβολη στιγμή που έπρεπε απλά να συμβιβαστείς με αυτό, θα καταλάβεις την αξία της δικής σου λιακάδας, του ουράνιου τόξου που θα φέξει μετά, όταν αυτό περάσει.

Σκέψου πόσο βαρετή θα ήταν η ζωή μας χωρίς τα αναπάντεχα, ακόμα και τα δύσκολα. Πόσο θα εκτιμούσαμε τα απλά της πράματα αν δεν νιώθαμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί και να τα χάσουμε; Αν δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, απόλαυσέ το.

featured photo: @rubgomez