Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη του οργανισμού. Αποτελεί το κύριο συστατικό των συνδετικών ιστών, συμπεριλαμβανομένων τενόντων, συνδέσμων, δέρματος και μυών.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται, γεγονός που μας αφήνει με λεπτές γραμμές, ρυτίδες και μια συνολική απώλεια σφριγηλότητας. Αν και το σώμα παράγει φυσικά το δικό του κολλαγόνο, καθώς μεγαλώνουμε, η διαδικασία παραγωγής επιβραδύνεται, με τα επίπεδα να μειώνονται κατά περίπου 1% από τα μέσα της δεκαετίας των 20, πριν επιταχυνθούν περίπου στην ηλικία των 50 ετών.

Ποια είναι τα οφέλη του κολλαγόνου;

Το κολλαγόνο, είναι τόσο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρώτα από όλα, μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας, μπορεί να ενισχύσει την μυϊκή μάζα, κάνει καλό στην επιδερμίδα και τέλος έχει την δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Μπορείς να πάρεις κολλαγόνο από τη διατροφή σου;

Το ίδιο το κολλαγόνο μπορεί επίσης να βρεθεί στα τρόφιμα. Ψάρια Κόκκινες πιπεριές Ντομάτες Ζωμός από κόκκαλα Μούρα Βόειο κρέας Εσπεριδοειδή Αυγά Σκούρα φυλλώδη λαχανικά Όσπρια Στρείδια Κρέας κοτόπουλου και κόκαλα Σκόρδο Στρείδια

Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις αρκετή βιταμίνη C στη διατροφή σου και αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει να αποτρέψεις τη διάσπαση του υπάρχοντος κολλαγόνου αλλά ακόμα θα σε βοηθήσει στο σχηματισμό νέων πρωτεϊνών. Γι’ αυτό εφοδιάσου με εσπεριδοειδή και μούρα – τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των διαφόρων συμπληρωμάτων κολλαγόνου;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι κολλαγόνου που συναντώνται στα συμπληρώματα – το βοοειδές, το θαλάσσιο και το vegan. Αξίζει να σημειωθεί ότι “η πρωτεΐνη του κολλαγόνου δεν υπάρχει στα φυτά, οπότε η έννοια του “vegan κολλαγόνου” μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για κολλαγόνο.

Από τα τρία παραπάνω, το θαλάσσιο θεωρείται το καλύτερο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το θαλάσσιο κολλαγόνο μπορεί να απορροφηθεί πιο αποτελεσματικά από άλλες πηγές κολλαγόνου. Η επένδυση σε ένα καλό συμπλήρωμα (ή ρόφημα) κολλαγόνου με βάση τη θάλασσα αποτελεί σημαντικό μέρος κάθε αποτελεσματικού προγράμματος περιποίησης της επιδερμίδας κατά την εμμηνόπαυση.

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω το καλό από το κακό συμπλήρωμα κολλαγόνου;

Το καλύτερο συμπλήρωμα κολλαγόνου για εσένα θα είναι αυτό που σου αρέσει και που θα θυμάσαι να παίρνεις. Εάν δεν το παίρνεις καθημερινά, τότε δεν θα δεις τα αποτελέσματα που θέλεις και θα πιστεύεις πώς θα είναι ένα «κακό» συμπλήρωμα.

Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό πριν αγοράσεις κάποιο συμπλήρωμα να κοιτάς τα συστατικά που περιέχει. Τα συμπληρώματα που υποστηρίζουν το κολλαγόνο χρησιμοποιούν αντιοξειδωτικά για να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος και να ελαχιστοποιήσουν την αποικοδόμηση του κολλαγόνου.

Κοίτα προσεκτικά τη συσκευασία για να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις τι παίρνεις πριν επενδύσεις σε αυτό. Ορισμένα έχουν πιο ευχάριστη γεύση από άλλα, γι’ αυτό το καλύτερο θα ήταν να δοκιμάσεις πρώτα ένα, πριν το εντάξεις στην καθημερινότητά σου, διότι για να είσαι συνεπής σε αυτό θα πρέπει να σου αρέσει κιόλας σαν γεύση.

Πότε θα δεις αποτελέσματα;

Μπορεί να αναρωτιέσαι αν όντως θα δεις αποτελέσματα, εάν δουλεύει, όμως θα πρέπει να θυμάσαι πως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός οπότε αυτό εξαρτάται από το σώμα σου και το πώς αντιδρά στα συμπληρώματα.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να δουν πρώτα αλλαγές στο δέρμα, ενώ για άλλους μπορεί να είναι στα μαλλιά και τα νύχια τους. Η τυπική συμβουλή είναι να λαμβάνεις κολλαγόνο για ένα διάστημα έως και τριών μηνών, το οποίο είναι ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να μπορέσεις να δεις μερικές αλλαγές.

Επίσης, για καλύτερα αποτελέσματα το πρόσωπο μπορείς να προμηθευτείς διάφορες μάσκες που περιέχουν κολλαγόνο και να τις κάνεις συνδυαστικά μαζί με τα συμπληρώματά σου. Το τοπικά εφαρμοζόμενο κολλαγόνο δεν μπορεί να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο συστατικό για την ενυδάτωση του δέρματος, γι’ αυτό και περιέχεται σε πολλές από τις καλύτερες μάσκες προσώπου. Μία δοκιμή θα σε πείσει.