Υπάρχουν κάποια βιβλία της κλασικής λογοτεχνίας που μπορεί να μην έχεις καταφέρει να διαβάσεις μέχρι σήμερα. Τα έχεις συνδυάσει με τζάκι, κρασί ή ζεστή σοκολάτα. Δεν μπορείς να συνδυάσεις τη ξαπλώστρα, το αντηλιακό και το μοχίτο με τον Δον Κιχώτη. Ίσως ούτε ο Θερβάντες να το φανταζόταν έτσι. Όμως μήπως φέτος το καλοκαίρι να το δοκιμάσουμε; Τα κλασικά αναγνώσματα δεν είναι μόνο δερματόδετες, βαριές εκδόσεις.

Η κλασική λογοτεχνία βασίζεται σε συγγραφείς που αναγνωρίστηκαν σε δύσκολους και παράδοξους καιρούς. Όμως, σχεδόν όλα συνάδουν με την επικαιρότητα. Είναι σαν τα γεγονότα να γράφτηκαν για την περίοδο που ζούμε. Αυτό είναι που ξεχωρίζει την κλασική λογοτεχνία. Παραμένει ένα αναλλοίωτη διαμάντι στο πέρασμα του χρόνου.

Παρακάτω θα βρεις μερικούς κλασικούς τίτλους που σου προτείνουμε να πάρεις μαζί σου στις διακοπές αν θες να βάλεις ένα ακόμα τικ στη λίστα με τους κλασικούς που δεν κατάφερες μέχρι σήμερα.

Έγκλημα και τιμωρία – Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Ξεκινώντας από ένα έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η ίδια η κοινωνία. Στο πρόσωπο του θύτη, που είναι συγχρόνως και θύμα, προβάλλει την υπαρξιακή του αγωνία σε έναν κόσμο ζοφερό. Ο φοιτητής Ρασκόλνικωφ, που έγινε δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλοντάς την. Προβληματίζεται αν σε τελευταία ανάλυση είναι ο ίδιος εγκληματίας. Τη στιγμή που όσοι κάνουν τους πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο…

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας – Márquez Gabriel García

Με φόντο τις ακτές της Καραϊβικής και δαμόκλειο σπάθη την τρομερή αρρώστια της εποχής, τη χολέρα, οι δύο πρωταγωνιστές επιζούν σαν να είναι απρόσβλητοι από την επιδημία, λόγω της δύναμης με την οποία ερωτεύτηκαν. Θα συναντηθούν μόνον όταν ο σύζυγος της Φερμίνα πεθάνει και το πεδίο για τον Φλορεντίνο είναι και πάλι ελεύθερο. Όχι μόνο δεν την ξέχασε -μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες που έχουν περάσει- αλλά δεν την ξεπέρασε ποτέ, και το ψήγμα της ελπίδας μέσα του έμεινε ζωντανό.

Δον Κιχώτης –  Cervantes Saavedra Miguel de

Είναι ένα από τα πιο εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας. Το έργο περιγράφει τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή Αλόνσο Κιχάδα, ενός απλού αγρότη ο οποίος έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, πιστεύει ότι είναι ιππότης και παίρνει το όνομα Δον Κιχώτης. Ξεκινάει τα ταξίδια και τις περιπέτειες του μόνος, μαζί με το κοκαλιάρικο άλογο του που το ονομάζει Ροσινάντε φορώντας μια παλιά μεταλλική πολεμική στολή που βρήκε. Κατά τη διάρκεια των περιπετειών του τραυματίζεται και τον μεταφέρουν πάλι πίσω στο σπίτι του όπου τον φροντίζουν η ανιψιά και η οικονόμος του.

Άννα Καρένινα –  Λέοντα Τολστόι

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ο κόσμος των αριστοκρατών, ανάμεσά τους και η ηρωίδα του μυθιστορήματος Άννα Καρένινα, μια νέα όμορφη γυναίκα της υψηλής κοινωνίας, η οποία ζει σε μια καταπιεστική γι’ αυτήν οικογένεια μαζί με τον σύζυγό της και τον μικρό γιο της. Σύντομα η ισορροπία της ζωής της ανατρέπεται, όταν γνωρίζει τον κόμη Βρόνσκι, που είναι νέος, όμορφος, πλούσιος και κοσμικός. Η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο σύζυγο και η αγάπη για το παιδί της δεν δείχνουν να είναι αρκετά ώστε να την αποτρέψουν από τον έρωτα που αρχίζει να νιώθει για τον Βρόνσκι.

1984 – Τζορτζ Όργουελ

Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν, όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό.

Featured image: unsplash.com