Πιθανότατα έχεις ακούσει για τα 12 κινέζικα ζώδια – αρουραίος, βόδι, τίγρη, κουνέλι, δράκος, φίδι, άλογο, κατσίκα, πίθηκος, κόκορας, σκύλος και γουρούνι – τα οποία επαναλαμβάνονται σε έναν κύκλο 12 ετών.

Γνώριζες όμως ότι υπάρχει ένα αντίστοιχο στοιχείο που μπορεί να μας δώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον εαυτό μας;

Για παράδειγμα, το 2023 δεν είναι μόνο η χρονιά του κουνελιού, είναι η χρονιά του κουνελιού του νερού! Τι σημαίνει λοιπόν -για παράδειγμα- ότι το 2002 ήταν η χρονιά του αλόγου της φωτιάς;

Ποια είναι η προέλευση των κινεζικών ζωδιακών στοιχείων;

Υπάρχουν πέντε στοιχεία του κινεζικού ζωδιακού κύκλου: ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό. Αυτά προέρχονται από τη Θεωρία των Πέντε Στοιχείων —ή Wu Xing—μια φιλοσοφία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σχέση και την αλληλεξάρτηση μεταξύ όλων των πραγμάτων, με βασικό στόχο την ισορροπία. Καθώς η μια ενέργεια ανεβαίνει, μια άλλη εξασθενεί και παράλληλα όλα τα στοιχεία είναι αλληλένδετα και δεν υπάρχει ιεραρχία.

Αυτή η θεωρία αποτελεί τη βάση όχι μόνο του κινεζικού ζωδιακού κύκλου αλλά και άλλων ανατολικών παραδόσεων όπως το φενγκ σούι, η ολιστική ιατρική, ο βελονισμός, το Ι Τσινγκ και οι πολεμικές τέχνες.

Στη δυτική αστρολογία, υπάρχει μια παρόμοια θεωρία τεσσάρων στοιχείων –-γη, αέρας, φωτιά και νερό–– που περιγράφηκε αρχικά από τον Πλάτωνα στον Τίμαιο. Χωρίς ένα στοιχείο, το άλλο στοιχείο δεν υπάρχει. Κανένας δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον άλλον και όλοι παίζουν μεταξύ τους. Τελικά, κι εδώ ο στόχος είναι η αρμονία.

Τι σημαίνουν τα κινεζικά ζωδιακά στοιχεία;

Επειδή όλα τα στοιχεία λειτουργούν μαζί, το καθένα έχει διαφορετικές προτεραιότητες και τα άτομα που γεννήθηκαν κάτω από συγκεκριμένους τύπους στοιχείων έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Μια επιτυχημένη ομάδα χρειάζεται όλα τα κομμάτια του παζλ: τον οραματιστή από ξύλο, τον περιπετειώδη άνθρωπο της φωτιάς, τον άνθρωπο που διατηρεί την ειρήνη της γης, τον αυστηρό άνθρωπο του μετάλλου και τον καλλιτεχνικό άνθρωπο του νερού.

1. Ξύλο: Αν ο τελευταίος αριθμός στο έτος γέννησής σου είναι 4 ή 5 τότε το στοιχείο σου είναι το Ξύλο

Χρώμα: Πράσινο, Εποχή: Άνοιξη, Πλανήτης: Διας, Σύμβολο: Δράκος, Καιρός: Άνεμος, Ζώδιο: Τίγρης, Κουνέλι

Οι άνθρωποι που γεννιούνται κατά τη διάρκεια του ξύλου είναι υπομονετικοί, συμπονετικοί και γεμάτοι κατανόηση. Όπως οι ρίζες ενός πανίσχυρου, αρχαίου δέντρου, αυτοί οι άνθρωποι είναι σοφοί και εξελίσσονται. Οι άνθρωποι από ξύλο είναι τόσο ζεστοί και κοινωνικοί όσο σταθεροί και πρακτικοί. Τα δέντρα στέλνουν μηνύματα το ένα στο άλλο μέσω του υπόγειου δικτύου ριζών τους και ομοίως για τους ανθρώπους του ξύλου, η επικοινωνία και η ανάπτυξη πάνε χέρι-χέρι.

Οι τύποι του ξύλου μπορεί να γίνουν υπερβολικά ανταγωνιστικοί ή να έχουν εμμονή με την επιτυχία. Όταν είναι πολύ επικεντρωμένοι στη νίκη, μπορεί να γίνουν παρεμβατικοί και να μην σέβονται τα όρια των άλλων. Το όραμά τους είναι δυνατό, αλλά δεν πρέπει να εμποδίζει την πρόοδο των άλλων!

Λαμβάνουν αποφάσεις και συχνά συνδέονται με σοφά πλάσματα όπως οι κουκουβάγιες. Θα πρέπει να κάνουν τακτική άσκηση και να ξεκουράζονται αρκετά.

2. Φωτιά: Αν ο τελευταίος αριθμός στο έτος γέννησής σου είναι 6 ή 7 τότε το στοιχείο σου είναι η Φωτιά

Χρώμα: Κόκκινο, Εποχή: καλοκαίρι, Πλανήτης: Άρης, Σύμβολο: Φοίνικας, Κλίμα: Ζεστό, Ζώδιο: Άλογο, Φίδι

Όσοι γεννήθηκαν στα χρόνια της φωτιάς δεν μπορούν παρά να κυνηγήσουν την περιπέτεια. Δημιουργικοί και επίμονοι, είναι απλώς βαθιά παθιασμένοι με τη ζωή. Οι άνθρωποι της φωτιάς έχουν εξαιρετικά κίνητρα και μόλις ανάψει η σπίθα τους, δεν θα σταματήσουν μέχρι να φωτίσουν ολόκληρο το χωριό… ή μέχρι να κάψουν το χωριό.

Επειδή τρέχουν με πάθος, οι άνθρωποι της φωτιάς αναζητούν τη συγκίνηση και βαριούνται εύκολα αν αυτό που κάνουν γίνεται πολύ επαναλαμβανόμενο ή συμβατικό. Δεν τα πάνε καλά σε εργασιακά περιβάλλοντα όπου κάθε μέρα γίνονται τα ίδια πράγματα και μπορεί να γίνουν λίγο επιθετικοί. Το ελεύθερο επάγγελμα είναι σίγουρα καλύτερο για αυτούς από το να εργάζονται για πάντα στην ίδια εταιρεία. Οι τύποι της φωτιάς θα εγκαταλείψουν μια δουλειά ή μια σχέση, εάν κάτι πιο συναρπαστικό τραβήξει την προσοχή τους. Για εκείνους, ο αυθορμητισμός είναι η γλώσσα της αγάπης.

Μπορεί να υποφέρουν από άγχος και αϋπνία και για να ισορροπήσουν απολαμβάνουν τις μεγάλες βόλτες.

3. Γη: Εάν ο τελευταίος αριθμός στο έτος γέννησής σου είναι 8 ή 9, τότε το στοιχείο σου είναι η Γη

Χρώμα: Καφέ, Εποχή: Μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου, Πλανήτης: Κρόνος, Σύμβολο: Καζάνι, Κλίμα: Βροχερό και υγρό, Ζώδιο: Δράκος, Σκύλος, Βόδι, Πρόβατο

Όσοι γεννήθηκαν στα γήινα χρόνια είναι φυσικοί ειρηνευτές. Υπεύθυνοι και προσανατολισμένοι στη δικαιοσύνη, αυτοί οι άνθρωποι είναι οι σπασίκλες στο γυμνάσιο που φροντίζουν πάντα να παραδίδεται έγκαιρα η εργασία. Οι γήινοι τύποι είναι αυτοί για τους οποίους μιλούσε ο Ρότζερς όταν είπε: «Ψάξτε τους βοηθούς» και είναι καλύτεροι στο να βοηθούν τους φίλους, την οικογένειά τους και οποιονδήποτε τους εκτιμά πραγματικά. Οι άνθρωποι της Γης παραμένουν ήρεμοι ακόμα και όταν βρίσκονται σε καταιγίδα.

Αν και είναι διαχειριστές κρίσεων, οι τύποι της Γης μπορεί μερικές φορές να υπερβούν τη δύναμή τους και να γίνουν λίγο εγωκεντρικοί και ελεγκτικοί. Αυτοί οι άνθρωποι μετακινούν ένα βουνό για να σε βοηθήσουν, αλλά δυσαρεστούνται αν δεν τους δώσεις τα εύσημα γι’ αυτό.

Οι άνθρωποι της γης αν πρέπει να θυμούνται κάτι αυτό είναι ότι θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για διαλογισμό και ηρεμία και πως πάντα υπάρχει κάτι να διορθωθεί, αλλά δεν χρειάζεται  να διορθωθεί αμέσως. Χρειάζεται υπομονή.

4. Μέταλλο: Εάν ο τελευταίος αριθμός στο έτος γέννησής σου είναι 0 ή 1 τότε το στοιχείο σου είναι το Μέταλλο

Χρώμα: Λευκό ,Εποχή: Φθινόπωρο, Πλανήτης: Αφροδίτη, Σύμβολο: Τίγρης, Κλίμα: Ξηρό, Ζώδιο: Πίθηκος, Κόκορας

Οι άνθρωποι του μετάλλου είναι ανυποχώρητοι και άκαμπτοι. Είναι μινιμαλιστές σε επίθεση. Για αυτούς, η ικανοποίηση έρχεται με το να βρουν τον εύκολο δρόμο. Είναι επίσης εξαιρετικά πιστοί και προστατευτικοί με τους αγαπημένους τους.

Οι τύποι του μετάλλου είναι πειθαρχημένοι και έχουν υψηλά ηθικά πρότυπα αλλά μπορούν επίσης να επικρίνουν και να ελέγχουν. Μπορούν να αξιοποιήσουν την πιο απαλή, πιο συμπονετική πλευρά τους και ασχολούνται με τον εθελοντισμό.

Δυσκολεύονται να αφεθούν και ίσως θα πρέπει να εξασκηθούν στη βαθιά αναπνοή και στον διαλογισμό για να βρουν την εσωτερική τους ηρεμία.

5. Νερό: Εάν ο τελευταίος αριθμός στο έτος γέννησής σου είναι 2 ή 3 τότε το στοιχείο σου είναι το Νερό

Εποχή: Χειμώνας, Πλανήτης: Ερμής, Σύμβολο: Χελώνα, Κλίμα: Κρύο, Ζώδιο: Αρουραίος, Γουρούνι

Οι άνθρωποι που γεννιούνται κατά τη διάρκεια των υδάτινων ετών είναι ευαίσθητοι και εσωστρεφείς, συνήθως χρειάζονται πολύ χρόνο για αυτοστοχασμό. Με τις σκέψεις τους στα σύννεφα— τους αρέσει να μένουν μακριά από το δράμα και να παρατηρούν από το περιθώριο. Οι άνθρωποι του νερού θα μπουν σε αγχωτικές καταστάσεις μόνο όταν ξέρουν ότι η φωνή τους πρέπει να ακουστεί. Οι τύποι νερού αγαπούν μια βροχερή μέρα μέσα, να διαβάζουν και να γράφουν ημερολόγιο. Είναι συμπονετικοί, τελειομανείς που τους αρέσει να συντονίζουν δραστηριότητες που κάνουν τους άλλους χαρούμενους. Είναι γενικά ατρόμητοι και έχουν ισχυρή θέληση. Μην τους υποτιμάς μόνο και μόνο επειδή είναι ευαίσθητοι!

Μπορούν επίσης να απομονωθούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να γίνουν παθητικοί ή μελαγχολικοί. Για να βρουν την ισορροπία, τα άτομα που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των υδάτινων ετών χρειάζονται ένα ήρεμο περιβάλλον.

Τι σημαίνει ότι το 2023 είναι η χρονιά του υδάτινου κουνελιού;

Το 2023 δεν είναι μόνο η χρονιά του κουνελιού, είναι η χρονιά του κουνελιού του νερού. Και τα δύο στοιχεία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και δημιουργικά, έτσι φέτος η χρονιά κινείται με πιο αργούς ρυθμούς.

Είναι ώρα για προβληματισμό. Όπως ένας καλλιτέχνης που κάνει ένα βήμα πίσω για να κοιτάξει τον καμβά του πριν ζωγραφίσει τις επόμενες πινελιές, αυτή η χρονιά θα είναι για να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Είναι η χρονιά για όσους γεννήθηκαν το 1972, 1973, 1982, 1983, 1992, 1993.

Αυτή είναι η δεύτερη, συνεχόμενη χρονιά για το νερό, αλλά το περσινό έτος ήταν πιο ταραχώδες, αυτό -ευτυχώς- θα είναι πολύ πιο χαλαρό. Αυτή η χρονιά θα μάς μάθει πως μερικές φορές το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταθούμε λίγο πίσω και να παρατηρήσουμε αντί να σπρώχνουμε τη ρόδα ατελείωτα και με επιμονή. Φέτος, ας χαλαρώσουμε.