Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις κάπου ότι οι δραστικές δίαιτες δεν θα έπρεπε να είναι η επιλογή σου, όσο πολύ και αν θες να χάσεις κιλά. Ίσως να ξέρεις και τους λόγους. Οι περισσότερες λειτουργούν προσωρινά σε ότι έχει να κάνει με το χάσιμο βάρους. Αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν ακόμη και προβλήματα υγείας. Προγράμματα διατροφής όπως η keto diet και η dukan diet έχουν χαρακτηριστεί από τις χειρότερες. Για του λόγου το αληθές, η US News κατέταξε την Keto ως τη χειρότερη δίαιτα. Αυτό γιατί στην πραγματικότητα τα αποτελέσματά της εξασφαλίζονται από την πλήρη απόκλιση κάποιων τροφών από την καθημερινή διατροφή, όπως υδατάνθρακες.  Επίσης, και στην υπερ-πρόσληψη κάποιων άλλων, όπως πρωτεΐνες και λίπη.

Πώς δουλεύει η keto diet και γιατί να την αποφύγεις;

Η κετογονική δίαιτα ή Keto Diet αποτελεί ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο βασίζεται στη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, στην μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών και στην υψηλή πρόσληψη λίπους. Σκοπός του προγράμματος είναι να «προκαλέσει» τον οργανισμό να κάψει το αποθηκευμένο λίπος, χρησιμοποιώντας το ως καύσιμο διεγείροντας δυο ορμόνες: Την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη. Αυτό επιτυγχάνεται από τη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, μιας και εξαιτίας της μειώνεται η ινσουλίνη και αυξάνεται η γλυκαγόνη. Ο οργανισμός απελευθερώνει τριγλυκερίδια και σαν συνέπεια παράγονται κετόνες, που λειτουργούν ως καύσιμο του εγκεφάλου. Και ενώ όλα αυτά μπορεί να μην σου ακούγονται και πολύ άσχημα, η πλήρης απόκλιση των υδατανθράκων από τη διατροφή οδηγεί σε προβλήματα υγείας μιας και αποτελούν από τις κυριότερες πηγές ενέργειας.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις υπόλοιπες αφοριστικές δίαιτες όπως Dukan και Whole30. Αφού μπορεί να σου εξασφαλίζουν αποτελέσματα πολύ γρήγορα, αλλά δεν κάνουν το σημαντικότερο: Να σου δείξουν το δρόμο προς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το πιο πιθανό είναι ότι όταν επιστρέψεις σε αυτά που έτρωγες, θα επιστρέψουν και τα κιλά.

Άρα, τι πρέπει να κάνεις;

Διατροφή

Το σημαντικό είναι να αποφύγεις τη φιλοσοφία της δίαιτας και να προσπαθήσεις να υιοθετήσεις ένα συγκεκριμένο υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό lifestyle. Πράγμα που σημαίνει να μην αποκλείεις από τη διατροφή σου τίποτα. Μιας και αυτό θα σε κάνει να θέλεις περισσότερο την όποια απαγορευμένη τροφή. Φρόντισε το 80% αυτής να αποτελείται από φυσικές πηγές όλων των κατηγοριών.

Για παράδειγμα ένα ενδεικτικό πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής αποτελείται από:

Πρωινό: 1 αυγό- σπανάκι/ αβοκάντο/ φρούτο- ψωμί ή κριτσίνια ολικής άλεσης/ Δεκατιανό: Πρωτεϊνικό smoothie/ μήλο με βούτυρο ξηρών καρπών/ Μεσημεριανό: Στήθος κοτόπουλο, σπαράγγια, κίτρινο τυρί, πράσινα λαχανικά με dressing ξυδιού/ Σνακ: Γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς/ Δείπνο: Κρέας ή ψάρι, λαχανικά, καστανό ρύζι- κινόα

Τρόπος Ζωής

Προσπάθησε να κοιμάσαι σωστά, να πίνεις περισσότερο νερό, να ασκείσαι συστηματικά και να φροντίζεις και τον εσωτερικό σου κόσμο κάνοντας διαλογισμό. Αν δεν κάνεις τίποτα από αυτά μέχρι σήμερα, προσπάθησε να αρχίσεις. Μην πιέσεις τον εαυτό σου να τα κάνεις ούτε όλα, ούτε σε μια μέρα. Όταν θέλεις να φας, ρώτησε τον εαυτό σου αν πραγματικά πεινάς και το κάνεις απλά επειδή βαριέσαι. Τέλος, πρόσεξε τις κρυμμένες θερμίδες π.χ. στον καφέ σου, στους χυμούς, στις σαλάτες κλπ.

Δες ακόμα: 4 λαχανικά που πρέπει να καταναλώνεις ωμά


featured image: Byrdie