4 λαχανικά που πρέπει να καταναλώνεις ωμά

4 λαχανικά που πρέπει να καταναλώνεις ωμά

Αλλά και κάποια που ιδανικά θα πρέπει να τα μαγειρεύεις

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, αυτό που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι απλά να τρως λαχανικά ή τροφές με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά και το πώς (και αν) τα μαγειρεύεις. Η θερμότητα μπορεί να αλλάξει τη θρεπτική αξία μιας τροφής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τη μειώσει, ενώ σε άλλες να την αυξήσει και να βελτιώσει την ποιότητά της.

Λαχανικά που πρέπει να καταναλώνεις ωμά

Κάποια λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά όταν μαγειρεύονται, ιδίως εκείνα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, όπως για παράδειγμα το σπανάκι.

Γιατί είναι σημαντικές οι εν λόγω βιταμίνες;

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, ενισχύουν το νευρικό σύστημα και συμβάλλουν στην “επισκευή” του DNA.

Η βιταμίνη C: προστατεύει από τη γήρανση της μνήμης και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Έχοντας υπόψη όλα τα προηγούμενα οι τροφές που είναι προτιμότερο να τις καταναλώνεις ωμές είναι:

• Μπρόκολο

• Κρεμμύδι

• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, kale

• Πιπεριά

Λαχανικά που πρέπει να τρως μαγειρεμένα

Υπάρχουν λαχανικά που η θρεπτική τους αξία ενισχύεται με τη θερμότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμότητα μπορεί να ενεργοποιήσει κάποια θρεπτικά συστατικά όπως στην περίπτωση της ντομάτας. Το λυκοπένιο που περιέχει, εκτός από χρώμα, της δίνει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες ενισχύονται με το μαγείρεμα.

Ποιες τροφές, λοιπόν, καλό είναι να καταναλώνονται μαγειρεμένες;

• Καρότο

• Πατάτα

• Γλυκοπατάτα

• Σπαράγγια

• Ντομάτα

Ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος είναι το μαγείρεμα στον ατμό, το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων. Όχι το βράσιμο, όπως θα φανταζόμασταν μιας και το νερό απορροφά πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αυτών.

Αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν αποτελούν απαράβατους κανόνες. Ενώ ισχύουν, σημασία έχει ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων σου κάνει καλό, ανεξάρτητα αν τα μαγειρεύεις ή όχι. Αν δεν μπορείς να φας το μπρόκολο ωμό, μαγείρεψέ το. Αν σου αρέσει η τραγανότητα του καρότου, κατανάλωσέ το ωμό. Δεν είναι ανάγκη να καταπιεστείς. Αλλά δεν χάνεις τίποτα με το να το δοκιμάσεις.

Carb-cycling diet: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις


featured image: Anchiy/iStock
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.