Η Κατερίνα Σολδάτου έχει ιδρύσει την “Beyond Aerial”, την πρώτη σχολή εναέριου χορού στην Ελλάδα. Η βάση είναι στο Ολυμπιακό Στάδιο και είναι η μοναδική extreme aerial dancer στη χώρα μας, με ελάχιστους άλλους ακόμα, παγκοσμίως.

“Είμαι κάτοχος διπλωμάτων χορού της Royal Academy of Dancing, Modern and Jazz και είμαι πιστοποιημένη δασκάλα yoga RYT 500h. Ταυτόχρονα εξασκώ την ελεύθερη κατάδυση, την σανίδα κυματολίσθησης (surf) κ.α.”

Πώς επέλεξες τον εναέριο χορό;

Από πολύ μικρή ονειρευόμουν να γίνω υπερήρωας, η αγάπη μου για τον χορό και η ιδέα να αιωρούμαι σε μεγάλα ύψη ήταν ό,τι πιο κοντινό στο να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα.

Τι skills χρειάζεται να έχει κανείς για να δοκιμάσει τον εναέριο χορό;

Ο εναέριος χορός είναι μια μορφή αρμονικής άσκησης αλλά και διασκέδασης, που απευθύνεται σε όσους θέλουν να γυμναστούν και να νιώσουν την ελευθερία και τη χαρά της αιώρησης πολύ διαφορετικά. Σχεδόν όλοι έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τον εναέριο χορό, αφού μπορούν να τον προσαρμόσουν στα μέτρα τους. Για παράδειγμα, στη σχολή μας έχουμε μαθητές απο 6 χρονών ως 56, καθώς οι παράγοντες που μετράνε είναι η αντίληψη, η φυσική κατάσταση, η θέληση και όχι η ηλικία.

Ποιο είναι το αίσθημα να χορεύεις στο κενό; Τι σκέφτεσαι όταν χορεύεις κρεμασμένη στα Μετέωρα ή στον Βίκο;

Ο εναέριος χορός σε μεγάλα ύψη (extreme aerial dance) είναι μια ιδιαίτερη και μια μοναδική εμπειρία. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις τα συναισθήματα που κυριεύουν το μυαλό και την ψυχή σου όταν είσαι ελεύθερη στο κενό. Είναι σαν να αιωρείσαι στο διάστημα με ρυθμό που υπερβαίνει τη σκέψη, τον φόβο και τη λογική. Δεν τον συνιστώ για όλους.

Πώς αισθάνεσαι για τους κινδύνους; Η διαχείριση του όποιου φόβου σου έχει αλλάξει με τα χρόνια;

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα αυτοπροστασίας και αυτοσυγκράτησης. Λειτουργεί περίπου σαν τον πόνο. Η διαφορά είναι όμως ότι στο κορύφωμα κάθε επικίνδυνης δραστηριότητας, ο φόβος εξαφανίζεται και δίνει τη θέση του σε μια αγαλλίαση για την επίτευξη ενός νέου εγχειρήματος. Η εμπειρία μου όπως και η εμπειρία της ομάδας που με ακολουθεί και με υποστηρίζει σε κάθε αποστολή, αυξάνεται με κάθε καινούργιο project και αυτό έχει περιορίσει σημαντικά το αίσθημα φόβου πριν από κάθε νέα δραστηριότητα σε μεγάλο ύψος.

Μίλησε μας για το project “Greece has soul”

To “Greece has Soul” είναι μια μοναδική ιδέα που έγινε πραγματικότητα χάρη στη σκληρή δουλειά και το πάθος μιας ομάδας που αγαπάει την περιπέτεια και φυσικά την Ελλάδα και όλο τον φυσικό και ιστορικό πλούτο που μπορεί να προσφέρει. Έχουμε ταξιδέψει σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας με σκοπό να αναδείξουμε σημαντικούς προορισμούς και να αφυπνίσουμε και άλλους ομοϊδεάτες να κυνηγήσουν όνειρα και στόχους. Το έργο μας έχουν καλύψει τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου και έχουμε συνεργαστεί με οργανισμούς τεράστιου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς δημιουργείται μια χορογραφία που θα εκτελεστεί εναέρια και τι ρόλο παίζουν τελικά οι καιρικές συνθήκες σε τέτοια εγχειρήματα;

Η προετοιμασία γίνεται είτε στη σχολή μου στο ΟΑΚΑ, είτε στην εναέρια βάση μου στην Κέρκυρα. Πρώτα καταγράφω τις κινήσεις και το σενάριο που θα ακολουθήσω σε χαρτί και μετά ακολουθεί η πρακτική. Όταν φοράω μποντριέ η ιστορία αλλάζει, οι κινήσεις απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια και τεράστια συγκέντρωση. Μια λάθος κίνηση, μια ισχυρή ριπή ανέμου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο μπλέξιμο στο σκοινί του μποντριέ και στα πανιά, οπότε η ψύχραιμη διαχείριση και η καλή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα είναι το κλειδί μιας επιτυχημένης εναέριας χορογραφίας.

Υπάρχουν δικοί σου άνθρωποι που σε περιμένουν να κατέβεις και ανησυχούν για σένα. Πόσο σημαντική είναι η κατανόηση και η υποστήριξη από το περιβάλλον ενός αθλητή;

Ο άντρας μου Σπύρος Μπάντιος είναι ο σκηνοθέτης και ο δημιουργός της εικόνας του “Greece has soul”, οπότε είναι παρών σε κάθε μου εγχείρημα και σίγουρα προχωράω με την άδεια του.

Σε ποιο σημείο της καριέρας σου έκανες νοερό highfive με τον εαυτό σου;

Είναι κάτι που γίνεται συχνά, μια φορά που μου έρχεται τώρα στο μυαλό ήταν στο εσωτερικό ενός πυλώνα της γέφυρας του Ρίου Αντιρρίου. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα χόρευα κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και σε μεγάλο ύψος χωρίς καν να βραχώ. Ο ενθουσιασμός μου ήταν τόσο μεγάλος που τραγουδούσα ενώ χόρευα. Κάθε φορά που επιτυγχάνω έναν στόχο, μικρό η μεγάλο νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων που είμαι υγιής, δυνατή και προσηλωμένη αρκετά, ώστε να ολοκληρώνω τα σχέδια μου με επιτυχία.

Τι μαθήματα για τη ζωή σου έχει διδάξει ο εναέριος χορός τελικά; Σε τι σε έκανε καλύτερη;

Ο εναέριος χορός είναι μια άσκηση του σώματος και του μυαλού. Είναι μια διασκέδαση υπό περιορισμούς αλλά και μια εμπειρία μεγάλης ελευθερίας. Είναι ένα μείγμα πειθαρχίας και απελευθέρωσης. Αυτές οι αντιθέσεις γυμνάζουν το σώμα με αρμονία και διδάσκουν την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση που είναι απαραίτητα προσόντα για τη ζωή του ανθρώπου.