Όσο και αν σε σοκάρω, το καρπούζι είναι πολλά παραπάνω από ένα δροσιστικό, καλοκαιρινό φρούτο. Κάθε κομμάτι του -από τη φλούδα μέχρι και τους σπόρους- έχει πολλαπλά οφέλη για την επιδερμίδα σου. Με το να το εντάξεις στη ρουτίνα σου θα καταφέρεις να δώσεις λύση σε διάφορα δερματικά ζητήματα όπως ερεθισμούς, επαναφορά του δέρματος μετά από κάποια φλεγμονή αλλά ακόμη και να ελέγξεις καταστάσεις όπως η ακμή ή το έκζεμα. Διάβασε παρακάτω για ποιους λόγους πρέπει να εντάξεις στο καρπούζι στην καθημερινή σου… ιεροτελεστία!

1. Οι φλούδες του καταπραΰνουν τις ξηρές περιοχές

Το καρπούζι μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα, να καταπραΰνει τον ερεθισμό, ακόμη και να επιταχύνει τη διαδικασία ανάπλασης της επιδερμίδας. Για ολόκληρες γενιές, στην Κορέα χρησιμοποιούσαν το καρπούζι για να “ηρεμούν” τις άγριες επιδερμίδες. Συγκεκριμένα, έτριβαν φλούδες καρπουζιού στο δέρμα πασχόντων από ηλιακά εγκαύματα ή εξανθήματα ώστε να το ενυδατώσουν. Μια dyi καταπραϋντική μάσκα με καρπούζι, αβοκάντο και μπανάνα θα κάνει τη δουλειά!

2. Οι σπόροι του αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου

Εκτός από πρωτεΐνη, οι σπόροι καρπουζιού περιέχουν και λιπαρά οξέα, λινελαϊκό οξύ, ενυδατικό ελαϊκό οξύ και μια ποικιλία από ceramides -ένα από τα κορυφαία συστατικά ενυδάτωσης. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αλέσεις σπόρους καρπουζιού και να τους βράσεις μέσα σε νερό για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Πίστεψέ με, θα γίνει η νέα αγαπημένη σου beauty συνήθεια!

4 λόγοι για να εντάξεις το καρπούζι στην καθημερινή beauty ρουτίνα σου
unsplash.com

3. Είναι μια βόμβα βιταμινών

Το καρπούζι περιέχει μεγάλα ποσοστά βιταμίνης Α και C, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα σου σε περίπτωση που αντιμετωπίζει “φθορές” από την ηλιακή ακτινοβολία, πανάδες ή ξηρότητα λόγω στρες. Επίσης περιέχει άφθονη βιταμίνη Ε, η οποία είναι το κυριότερο αντιοξειδωτικό του δέρματος.

4. Έχει οφέλη για όλους τους τύπους δέρματος

Με δεδομένο ότι το καρπούζι δεν είναι ένα όξινο φρούτο -πρακτικά αποτελείται κυρίως από νερό- δεν ενέχει ρίσκα για κάποιον τύπο επιδερμίδας. Είτε έχεις ξηρή είτε μεικτή είτε λιπαρή επιδερμίδα, η ένταξή του στην καθημερινή σου ρουτίνα είναι ασφαλής και μόνο οφέλη επιφυλάσσει.

featured image: unsplash.com