Καροτοσουπα με σεβιτσε καλαμποκιου

Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα! Ελπίζω να περάσατε όμορφα και να φάγατε καλά! Εμείς ρεβεγιόν Χριστουγέννων κάναμε στο φίλο μας το Γιάννη, μεγάλη παρέα γύρω στα 20 άτομα, όπου το κάθε ζευγάρι είχε αναλάβει να φτιάξει δύο πιάτα. Τα δικά μας πιάτα ήταν σούπα και κυρίως. Το κυρίως χωρίς δεύτερη σκέψη μου ήταν οι πατάτες με τα λαχανάκια βρυξελλών και το ρόδι, που φτιάχνω κάθε χρόνο και πραγματικά κλέβει τις εντυπώσεις. Τη σούπα όμως έπρεπε να τη σκεφτώ λίγο…

Η αυθόρμητη σκέψη μου για χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν κολοκυθόσουπα, αλλά μιας κι έχω ήδη μια τέτοια συνταγή είπα να πειραματιστώ και να φτιάξω κάτι καινούριο. Κι έτσι προέκυψε η ιδέα αυτής της καροτόσουπας με γάλα καρύδας και το σεβίτσε από καλαμπόκι που την κάνει μια πραγματικά πρωτότυπη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι. Το σεβίτσε είναι ένας δημοφιλής τρόπος μαριναρίσματος του ψαριού στη Λατινική Αμερική: πρόκεται για μαρινάρα με μπόλικο λάιμ και τσίλι, και λίγο κρεμμύδι και φρέσκο κόριανδρο. Αντί για ψάρι μαρίναρα καλαμπόκι για μια χορτοφαγική εκδοχή γεμάτη βιταμίνες και φυτοθρεπτικά στοιχεία. Τα καρότα είναι διάσημα για τη μεγάλη συγκέντρωση καροτενοειδών τους που είναι από τις πιο συνήθεις πηγές αντιοξειδωτικών στη δίαιτα μας και βάσει ερευνών ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόσφατα όμως ερευνητές ανακάλυψαν και κάποια επιπλέον φυτοθρεπτικά συστατικά στα καρότα τα λεγόμενα πολυακετυλένια, τα οποία λειτουργούν συνεργιστικά με τα καροτενοειδή και βοηθούν στη μη οξείδωση των κυττάρων και στη πρόληψη του καρκίνου του παχέος έντερου.

(c) All rights reserved

(c) All rights reserved

Ο συνδυασμός της γλυκιάς αρωματικής καροτόσουπας με τη γεύση καρύδας και τη όξινη και καυτερή γεύση του μαριναρισμένου καλαμποκιού απλά δε περιγράφεται. Σέρβιρα τη σούπα σε jam jars για να είναι πιο εύκολη να φαγωθεί όρθια (μιας και το δείπνο δεν ήταν καθιστό) και εξαφανίστηκαν και τα 15 βαζάκια μέσα στο λεπτό! Μετέφερα το σεβίτσε ξεχωριστά σε ταψάκια μιας χρήσης Sanitas και γάρνιρα αφού ξαναζέστανα τη σούπα στο σπίτι του Γιάννη. Πραγματικά σας προτείνω να τη δοκιμάσετε για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, θα με θυμηθείτε!

 Υλικα για 4-6 ατομα

Για την καροτόσουπα

  • 1 κτλ σούπας λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
  • 1 κτλ γλυκού κουρκουμά
  • 2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 5 φρέσκιες ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες,
  • 10 καρότα , κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κουτάκι γάλα καρύδας (κονσέρβα όχι σε τέτραπακ)
  • 1 ζωμό λαχανικών

Για το σεβίτσε καλαμποκιού

  • 100 γρ βρασμένο καλαμπόκι
  • Μισό κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
  • Μια χούφτα φρέσκο κόριανδρο ή μαιντανό, ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 2 λάιμ
  • 1 μικρό φρέσκο κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
  • 1 κτ σούπας ελαιόλαδο

Προετοιμασία

  • Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, το τσίλι και το κόριανδρο. Ανακατεύεις με το καλαμπόκι, το χυμό λάιμ και το ελαιόλαδο και τα αφήνεις σε ένα μπολάκι με καπάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 4- 6 ώρες έτσι ώστε το καλαμπόκι να τραβήξει τα αρώματα.
  • Για να φτιάξεις τη σούπα: τσιγαρίζεις τα πράσα και το σκόρδο με το ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, προσθέτοντας και το κουρκουμά για περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέτεις τα καρότα και τις ντομάτες, και αφήνεις να τσιγαριστούν κι αυτά για λίγα λεπτά.
  • Στη συνέχεια γεμίζεις τη κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά και προσθέτεις ένα κύβο ζωμό λαχανικών.
  • Αφήνεις τα λαχανικά να βράσουν για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα καρότα.
  • Πολτοποιείς τα λαχανικά είτε μέσα σε μπλέντερ ή με μιξεράκι χειρός για να γίνει βελουτέ η σούπα
  • Ξαναβάζεις τη σούπα στη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά προσθέτεις το γάλα καρύδας. Ανακατεύεις καλά μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
  • Αλατοπιπερώνεις τη σούπα.
  • Σερβίρεις γαρνίροντας με το σεβίτσε καλαμποκιού.

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή μπορείτε να με ψηφίσετε στα βραβεία food blogging του Βήμα gourmet.

Θα σας πάρει μόνο 20 δευτερόλεπτα και θα μου κάνετε το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα!

Επίσης θα βρεις πολλές, πρωτότυπες θρεπτικές συνταγές για τα Χριστούγεννα στο μπλογκ μου www.thesauchalife.com

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.