Με αφορμή το σημερινό doodle της Google για τα 148 χρόνια από την γέννηση ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία της ιατρικής, Κάρλ Λαντστάινερ. Ο αυστριακός Λαντρστάινερ έγινε πανίγνωστος για τη συσυματοποίηση των ομάδων αίματος κατά ΑΒΟ και το 1930 τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για αυτήν την προσφορά του.

Ο ανθρωπος πισω απο το Νομπελ Ιατρικης 1930 Savoir Ville

Ο Λαντστάινερ γεννήθηκε στη Βιέννη του 1868. Αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, εγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, από όπου και απεφοίτησε το 1891. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια θα μπορούσε κάποιος να καταλάβει την λατρεία που έτρεφε για την επιστήμη. Τότε άρχισε και τις βιοχημικές έρευνες σχετικά με την επίδραση των διαιτών στη σύσταση του αίματος. Θέλοντας να αποκτήσει επιπλέον γνώσεις στη χημεία, πέρασε την επόμενη πενταετία στα εργαστήρια Hantzsch στη Ζυρίχη και στο Μόναχο.

Το 1896 ο Λαντστάινερ επέστρεψε στη Βιέννη και άρχισε πάλι τις μελέτες του στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, ως βοηθός του δρα. Μαξ φον Γκρούμπερ (Max von Gruber) στο Ίδρυμα Υγιεινής της Βιέννης.

Με το που τελείωσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι συνθήκες στην Αυστρία είχαν γίνει ιδιαίτερα δύσκολες για την ιατρική έρευνα. Έτσι ο Λαντστάινερ, το 1919, πήγε στο Ρωμαιοκαθολικό Νοσοκομείο (Roman Catholic Hospital) της Χάγης και αποδέχθηκε τη θέση του Παθολογοανατόμου.

Το 1922 ο Λαντστάινερ αφόυ εγκατέλειψε μια και καλή την ζωή στην Ολλανδία, μετακόμισε οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη. Εκεί ανέλαβε τη θέση στην οποία παρέμεινε για την υπόλοιπη ζώη του, στο Ίδρυμα ιατρικών ερευνών Ροκφέλερ.

Ο Λαντστάινερ απεβίωσε στις 26 Ιουνίου 1943 από καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στο εργαστήριό του στο Ίδρυμα Ροκφέλερ, κρατώντας στα χέρια του μια πιπέτα.

Ο ανθρωπος πισω απο το Νομπελ Ιατρικης 1930 Savoir Ville

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται προς τιμή του την ημέρα των γενεθλίων του (14 Ιουνίου).