Μέρα με τη μέρα πρέπει να παίρνεις διάφορες, μικρές αποφάσεις που πολλές φορές σου αλλάζουν τη ζωή. Πράγμα που ακούγεται τρομακτικό. Για να πάρεις αυτές τις αποφάσεις όμως, πολλές φορές ζητάς κάποιες συμβουλές από τους δικούς σου ανθρώπους. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι συμβουλές κατάλληλες και σωστές. Μπορείς όμως να καταλάβεις όταν μία συμβουλή είναι κακή. 

Η έλλειψη εμπειρίας στερείται της σοφίας

Οι κακές συμβουλές μπορεί να έρθουν σε διάφορες μορφές. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους αρκετά έμπειρους ώστε να δίνουν τις καλύτερες συμβουλές. Αν γνωρίζεις ότι το άτομο που έδωσε τη συμβουλή δεν έχει περάσει ποτέ κάτι παρόμοιο, τότε είναι πιθανό η συμβουλή να μην είναι και τόσο καλή. 

Είναι σαν να δέχεσαι συμβουλές μαγειρικής από κάποιον που δεν έχει μαγειρέψει ποτέ στη ζωή του. Έτσι, αν έχεις κάποιο πρόβλημα στη δουλειά, το να συμβουλευτείς κάποιον καινούργιο ή κάποιον εκτός του εργασιακού σου περιβάλλοντος, δεν θα ήταν και ό,τι καλύτερο. 

Οι παραποιημένες οπτικές κάνουν μία ρεαλιστική οπτική ακατόρθωτη 

Στην άλλη άκρη αυτού του σκοινιού, η εμπειρία είναι απαραίτητη. Τις περισσότερες φορές, το να λαμβάνεις συμβουλές από ανθρώπους που έχουν περάσει την ίδια κατάσταση έχει περισσότερη βάση. Αν και αυτό δεν ισχύει πάντα. Αρχικά, αν έχει κουραστεί με τη δική του εμπειρία η συμβουλή μπορεί να είναι αρνητική. Μπορεί για τον οποιοδήποτε λόγο η εμπειρία του να ήταν κουραστική ή/και φριχτή. 

Αντίθετα, κάποιος που είχε μία πολύ καλύτερη εμπειρία μπορεί να έχει την ακριβώς αντίθετη συμβουλή να δώσει. 

Και οι δύο συμβουλές μπορούν να θεωρηθούν επιβλαβείς, γιατί δεν εφαρμόζουν απόλυτα στην περίπτωσή σου. Είναι σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική και το αποτέλεσμα της κάθε περίπτωσης είναι μοναδικό. Είτε αυτό είναι θετικό, είτε είναι αρνητικό. Το μυστικό είναι ο ρεαλισμός. 

Γιατί να προσπαθείς για ένα αποτέλεσμα που δεν θέλεις να έχεις;

Οι κακές συμβουλές συχνά προέρχονται από άτομα που δεν εμπιστεύεσαι, δεν θαυμάζεις και δεν σέβεσαι. Πήγαν όλα όπως τα ήθελες; Αν ναι, τέλεια. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ψάξεις αλλού για συμβουλές. Ειδικά αν αυτό το άτομο είναι χαρούμενο με το “στραβό” αποτέλεσμα. 

Το ιδανικό αποτέλεσμα για κάποιον, μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα για κάποιον άλλον. 

Έχετε τα αυτιά σου ανοιχτά

Πρέπει πάντα να ακούμε αυτούς που θέλουν το καλό μας και τις συμβουλές που μας δίνουν, και όχι μόνο αυτό που θέλουμε εμείς να ακούσουμε. Αυτό τις περισσότερες φορές τείνει να είναι το ίδιο πράγμα. Άλλωστε αυτό που θέλεις εσύ να ακούσεις, σίγουρα θα το ακούσεις. 

Θέλεις να ανοίξεις μία επιχείρηση, ενώ δεν είσαι ακόμα οικονομικά έτοιμος; Θέλεις να μείνεις σε μία σχέση που σου κάνει κακό γιατί δεν θέλεις να παίρνεις ρίσκα; Θέλεις να μείνεις στη δουλειά που είσαι και δεν σου αρέσει και να σταματήσεις να κυνηγάς το όνειρό σου; Πάντα θα βρίσκεις άτομα που θα σου λένε αυτό που θέλεις να ακούσεις. Είναι όμως αυτό το καλύτερο για σένα;

Αν το ένστικτό σου λέει ότι είναι κακό, τότε είναι

Πάντα πρέπει να ακούς το ένστικτό σου. Οι κακές συμβουλές θα σου αφήσουν μία περίεργη αίσθηση ανασφάλειας. Μην προσπαθείς να βάλεις στην άκρη τις σκέψεις και το προαίσθημά σου. Να σκέφτεσαι πάντα αυτό που σου έχει μάθει ως τώρα η ζωή και τι είναι καλύτερο για σένα. 

Κάποιες φορές το ένστικτό μας μας δίνει τις καλύτερες συμβουλές. 


Πηγή: darlingmagazine.org Μετάφραση: Εύα Τόλιου