Έχεις ακούσει ίσως το  journaling ή την καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, ήρθε η ώρα να το κάνεις με ένα πιο καινοτόμο τρόπο.

Όταν μιλάμε για καταγραφή συναισθημάτων, ίσως τρομάζεις και μόνο στη σκέψη. Πώς μπορεί κανείς να καταγράφει όσα νιώθει με τόση ευκολία ενώ συχνά δεν μπορείς να τα εκφράσεις ούτε με λόγια; Αυτή ακριβώς τη μαγεία έχει το journaling. Αυτό είναι το καταφύγιο σου για τις μέρες που νιώθεις πως δεν μπορείς να πεις φωναχτά όσα αισθάνεσαι. Και αφού αφήσεις το “φορτίο” σου στις σελίδες, νιώθεις πιο ήρεμη.

Αν λοιπόν  θέλεις να ενσωματώσεις το journaling με κάποιο τρόπο στην καθημερινότητα σου, μπορείς να ξεκινήσεις με το journaling ενέργειας. Το journalng ενέργειας έχει να κάνει με την καταγραφή εκείνων που γεμίζουν τη μέρα σου με χαρά, αισιοδοξία και ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο, θα καταλάβεις τι φορτίζει τις μπαταρίες σου και τι όχι.

1.Ξεκίνα να καταγράφεις ποια πράγματα σου προσφέρουν ενέργεια και ποια όχι

Ποιες δραστηριότητες σου δίνουν χαρά και ποιες όχι. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να διακρίνεις καλύτερα τι αλλά και ποιοι σε κάνουν ευτυχισμένη. Μπορεί για παράδειγμα, να νιώθεις απεριόριστη ενέργεια αφού έχεις ασχοληθεί με κάτι δημιουργικό ή μετά από μία έξοδο με την παρέα σου. Μπορεί επίσης αν νιώθεις γεμάτη μετά από λίγη μαγειρική ή με την ενασχόληση με τα παιδιά σου. Ή απλά με μία δυνατή προπόνηση και ένα δροσερό ντους. Εσύ αποφασίζεις.

2. Αφιέρωσε 1-2 λεπτά την ημέρα

Δεν χρειάζεται να κάνεις το journaling σε χαρτί αν δεν έχεις το χρόνο ή και την όρεξη. Το διάλειμμα που θα έκανες στα social media για λίγα λεπτά μπορείς να το εμπλουτίσεις με λίγες σημειώσεις σε κάποιο app του κινητού σου. Είναι απλό, εύκολο και πολύ πιο άμεσο από όσο νόμιζες. Μη το βλέπεις σαν καταναγκαστικό έργο. Δες το περισσότερο σαν update της ψυχικής σου υγείας και ενέργειας.

3. Κάνε μια αξιολόγηση

Όσο περνά ο καιρός, θα παρατηρείς πως υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που σε γεμίζουν ενέργεια και άλλα που την απορροφούν. Κάνε λοιπόν ένα evaluation σε όσα έχεις καταγράψει μέχρι στιγμής και ξεκαθάρισε λίγο τι θα κρατήσεις την καθημερινότητα σου και τι όχι.

4. Κάνε περισσότερα από αυτά που σου προσφέρουν χαρά

Το journaling ενέργειας έχει ως τελικό σκοπό να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι αυτό που αξίζει να κάνεις καθημερινά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα ξεχωρίσεις χαρακτηριστικά του εαυτού σου. Μη φοβάσαι λοιπόν να εντάξεις κάποια από αυτά που σε γεμίζουν ενέργεια στη ζωή σου. Χρόνος υπάρχει μόνο αν εμείς οι ίδιοι δώσουμε την ευκαιρία σε κάτι. Ξεκίνα λοιπόν από αύριο κιόλας να ενσωματώνεις διάφορα tasks που αλλάζουν τη ζωή σου μέσα σε λίγα λεπτά.

featured photo: @SeeDJan