Στην ηλικία των έξι το μοντέλο Jacquelyn Jablonski έμαθε πως ο μικρότερος αδερφός της, Tommy πάσχει από αυτισμό και δεν θα μπορούσε να μιλήσει ποτέ. Στα 24 της δίνει την δική της μάχη ώστε εκείνος να μην σωπάσει πραγματικά ποτέ.

jacquelyn-tommy

”Όταν έμαθα πως ο Tommy διαγνώστηκε με αυτισμό στα 2 του χρόνια εγώ ήμουν 6 και δεν ήξερα ακόμα τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Την ίδια εποχή οι γιατροί μας είπαν πως δεν θα μιλήσει ποτέ και πάντα ήλπιζα πως θα βρεθεί κάποια θεραπεία. Σήμερα που ο Tommy είναι 19 και κάθε φορά που λέει μια λέξη είμαστε ευτυχισμένοι -ειδικά αν σκεφτείς πως μας πήρε μήνες να μάθει να βουρτσίζει τα δόντια του. Όταν είμαι μαζί του στο σπίτι του ζητάω να προσπαθήσει να μου μιλήσει για τις μέρες του, να μου πει μερικές λέξεις ακόμα αλλά εκείνος μπορεί να γελάει, να βγάζει κραυγούλες, να μην μπορεί να σταθεί σε ένα σημείο. Αν και μεγάλωσε και έγινε ένα κανονικό ψηλό αγόρι, η θεραπεία δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Στο ειδικό σχολείο του Tommy μαθαίνουν να διαβάζουν, να φροντίζουν επαρκώς τον εαυτό τους και μερικές δουλειές του σπιτιού. Μια φορά την εβδομάδα πάνε σε μια φάρμα και κάνουν κάποιες χειρονακτικές εργασίες. Κάθε φορά που έχουν διακοπές ο Tommy πλήττει και γίνεται νευρικός. Ζητάει επίμονα από την μητέρα μας να τον πάει βόλτα με το αυτοκίνητο, θέλει να είναι απασχολημένος όλη την ώρα. Σκέψου πως όταν τελειώσει το σχολείο δεν θα έχει δουλειά και θα ζητάει όλη μέρα από την μητέρα μας μια βόλτα με το αυτοκίνητο.

Δουλεύω για την ίδρυση του Autism Tomorrow που θα έχει σκοπό να βρίσκει κατάλληλους χώρους για δουλειά σε αυτά τα παιδιά ώστε να μπορούν να είναι ανεξάρτητα και να μπορούν να ζουν μια πραγματική ενηλικίωση. Ονειρεύομαι μια μέρα να μπορώ να προσφέρω στα παιδιά αυτά μια φάρμα ή έναν χώρο όπου να μπορούν να αρπάζουν τις δικές τους ευκαιρίες και να γίνονται κάθε μέρα ευτυχισμένα.

Ο Tommy μου έχει αλλάξει την ζωή. Με έχει βοηθήσει να είμαι υπομονετική και συμπονετική με τους άλλους. Επίσης θαυμάζω το θάρρος του. Μερικές φορές πιστεύω πως είναι πιο δυνατός από περισσότερους από εμάς τους ”κανονικούς” ανθρώπους.”