Δεν γνωρίζω ούτε ένα άτομο που να ασχολείται με την yoga και να έχει πει έναν κακό λόγο. Για την ακρίβεια έχουν μόνο θετικά να πουν και οι ίδιοι είναι το λιγότερο ενθουσιασμένοι! ”Ξεκίνησα γιόγκα και μου άλλαξε την ζωή…” , ”Μετά από κάθε συνεδρία νιώθω άλλος άνθρωπος!” ”Ένιωσα το σώμα μου εντελώς διαφορετικά!” ”Με την γιόγκα βρήκα την ηρεμία μου!” , μερικά από αυτά που μου έχουν πει κατά καιρούς.

Τι είναι η yoga όμως; Είναι άθλημα; Είναι γυμναστική; Είναι διαλογισμός; Είναι τρόπος καταπολέμησης του άγχους; Τι από όλα αυτά είναι;

Με μία πρόταση, η yoga είναι ένας επιτυχημένος συνδυασμός όλων των παραπάνω!

It's Yoga time savoir ville

Η λέξη yoga προέρχεται από την λέξη yuj η οποία σημαίνει ενώνω. Σε ελεύθερη μετάφραση γιόγκα σημαίνει “ένωση του σώματος με την ψυχή και το νου”. Αποτελεί την επιστήμη του σώματος και του πνεύματος. Είναι ένας συνολικός τρόπος και στάση ζωής που έχει ως σκοπό την αρμονία σώματος, ψυχής και συναισθήματος. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος εκγύμνασης με ιδιαίτερη φιλοσοφία.

Η yoga περιλαμβάνει πολλά είδη, πολλές διαφορετικές τεχνικές και ασκήσεις οι οποίες στοχεύουν κάθε φορά σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Μερικά από αυτά γυμνάζουν πιο πολύ το σώμα μας ενώ κάποια άλλα είδη έχουν πιο πνευματικό χαρακτήρα και έχουν να κάνουν με τον διαλογισμό και την εξάσκηση του πνεύματος.

Η yoga παρομοιάζεται με δέντρο, που έχει ρίζες, κορμό, κλαδιά, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό είδος. Κάθε κλαδί αντιστοιχεί σε διαφορετική προσέγγιση της ζωής με τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Κάποια από τα είδη της yoga εστιάζουν στις ασάνες. Οι ασάνες είναι συγκεκριμένες ασκήσεις και στάσεις του σώματος που έχουν ως σκοπό την σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης η οποία παίζει τον ρόλο καναλιού μέσα από το οποίο θα διοχετευτεί η ενέργεια και στο υπόλοιπο σώμα μας και θα επιτευχθεί η αρμονία με το νου μας.

Κατάγεται από την Ινδία και η ιστορία της εντοπίζεται στο πολύ μακρινό παρελθόν με αποτέλεσμα τα είδη της και οι τεχνικές της πλέον να έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ και όλο και περισσότερα παρακλάδια να προστίθενται στο ”δέντρο” της. Η Hatha, η Raja, η Karma, η Bhakti, η Jnana, και η Tantra Yoga είναι τα βασικά είδη στα οποία στηρίχτηκαν και τα υπόλοιπα είδη της γιόγκα, η διαφορά των οποίων εντοπίζεται στην ένταση και στη σειρά κυρίως με την οποία εκτελούνται οι ασκήσεις. Ενώ η Power Yoga, η Kundalini Yoga, η Ashtanga Yoga είναι μερικές από τις πιο διαδεδομένες της μορφές.

* Hatha Yoga

Η Hatha είναι ίσως το δημοφιλέστερο είδος yoga, γνωστή και ως γιόγκα η ”ήρεμη” ή “Δυτική Γιόγκα”. Η Χάθα Γιόγκα αναφέρεται σε μια ομάδα από σωματικές ασκήσεις (ασάνες), οι οποίες εξισορροπούν και ευθυγραμμίζουν το σώμα. Αποτελείται από ήπιας μορφής ασκήσεις οι οποίες δίνουν έμφαση στον έλεγχο του νου. Είναι περισσότερο ποιοτική εκγύμναση παρά ποσοτική με κύρια στόχο την χαλάρωση, την ηρεμία και τον έλεγχο της αναπνοής ενώ είναι εκείνο το είδος της γιόγκα που δεν προκαλεί καταπόνηση στους μύες.

Αυτό το είδος της yoga είναι το πρώτο σκαλοπάτι που θα ανέβει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με αυτή. Φαντάζει ιδανική αρχή για τον καθένα, είτε έχει ξαναγυμναστεί είτε όχι, είτε είναι ευλύγιστος είτε όχι.

* Kundalini Yoga

Γνωστή και ως ”πνευματική γιόγκα” καθώς στοχεύει στην ενίσχυση της επίγνωσης του ατόμου μέσω της οποίας θα οδηγηθεί στην γνώση του ίδιου του του εαυτού. Αποτελεί την τέχνη της αναπνοής. Ο νους ακολουθεί την αναπνοή, καθώς εισπνοή και εκπνοή είναι άμεσα συνδεδεμένες με την σκέψη και το συναίσθημα μας. (πρανάγιαμ) Όλες οι ασκήσεις δίνουν έμφαση στην αναπνοή και τον έλεγχο της ενώ η ευθυγράμμιση του σώματος είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Αυτή η μορφή ταιριάζει απόλυτα σε αυτούς που θέλουν να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν και να αποβάλλουν το στρες τους. Αναφέρεται σε όλους τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας και οποιασδήποτε φυσικής κατάστασης.

*Iyengar Yoga

Ή αλλιώς ”Γιόγκα της Ανατομίας” , η οποία αποτελεί και παρακλάδι της Χάθα Γιόγκα. Οι ασάνες σε αυτή την μορφή εστιάζουν στην στάση του σώματος και στην ακρίβεια των κινήσεων σε συνδυασμό πάντα με τον έλεγχο της αναπνοής. Οι διάφορες κινήσεις γίνονται εν στάσει, εστιάζοντας κάθε φορά σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος.

Είναι το είδος αυτό που χρησιμοποιεί και διάφορα βοηθήματα για την επίτευξη των ασκήσεων, όπως στρώματα, μαξιλάρια, καρέκλες, σκοινιά κλπ.

Είναι ιδανική μορφή άσκησης για αρχάριους αλλά και για άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα (καθώς τονώνει τους θωρακικούς μύες) αλλά και για όσους πάσχουν από ρευματισμούς ή μυοσκελετικά προβλήματα.

Συνολικά οφέλη της Yoga

Στην λειτουργία του οργανισμού

Όπως κάθε μορφή άσκησης, έτσι και η yoga βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού μας συστήματος ενώ έχει άμεση επίδραση και στο νευρικό μας σύστημα.

Στο σώμα

Ενισχύει την ευλυγισία του σώματος, βοηθάει στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και στην καλύτερη στάση του σώματος. Ενώ συντελεί στην συνολική ενδυνάμωσή του.

Στην καταπολέμηση του άγχους

Η yoga είναι από τους βασικότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους καταπολέμησης του στρες και των εσωτερικών εντάσεων. Βελτιώνει την διάθεση μας και μας χαρίζει γαλήνη και εσωτερική ηρεμία. Χρησιμοποιείται σαν ”φυσικό φάρμακο” κατά της κατάθλιψης.

Σε διάφορες παθήσεις / εγκυμοσύνη

Κάποιες από τις ασκήσεις δρουν θεραπευτικά σε περιπτώσεις μυοσκελετικών προβλημάτων και προβλημάτων μέσης. Καθώς επίσης και σε περιπτώσεις παθήσεων όπως υψηλή πίεση, διαβήτης και ημικρανίες η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Ενώ υπάρχουν και ειδικές ασκήσεις για εγκύους που βοηθούν στην ευκινησία αλλά και στον τοκετό.

Είναι για όλους!

Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας, σωματότυπου και επιπέδου φυσικής κατάστασης. Δεν χρειάζεται να είμαστε ευλύγιστοι για να κάνουμε yoga. Την ευλυγισία την αποκτούμε σιγά σιγά με την εξάσκηση. Είναι ειδική για αρχάριους και άτομα που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ, για παιδιά, για άτομα με ειδικές ικανότητες, για ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και βέβαια για εγκύους. Όλες οι ασκήσεις προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός, ανάλογα με τον στόχο του.

Η Γιόγκα τονώνει το σώμα, βελτιώνει την διάθεση, μειώνει το στρες, τεντώνει τους μύες, ευθυγραμμίζει την σπονδυλική μας στήλη και μας φανερώνει μια καινούρια φιλοσοφία και τρόπους εσωτερικής εξερεύνησης, μία νέα στάση και τρόπο ζωής, βασισμένη στην ίδια την φιλοσοφία της γιόγκα, την ένωση του νου με το σώμα μας!