Η τριλογία «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» χαρίζει μαθήματα ζωής στις επόμενες γενιές

Η Άνοιξη είναι η εποχή που συμβολίζει την αναγέννηση, την αισιοδοξία, την χαρά, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον απαλλαγμένο από τις δυσκολίες τα εμπόδια των προηγούμενων μηνών. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης έχει επιλεχθεί, ώστε να φιλοξενήσει τη γιορτή της γυναίκας, η οποία γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.

Πρόκειται για μια γιορτή που σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου και τιμά το θάρρος, τον αγώνα και την αποφασιστικότητα καθημερινών γυναικών που έγραψαν ιστορία.

Πάνω απ' όλα όμως είναι μία γιορτή που σηματοδοτεί την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον που οι ανισότητες ανάμεσα σε όλα τα φύλλα θα έχουν εξαλειφθεί. Οι γυναίκες θα παύσουν, να είναι δέσμιες της πατριαρχικής κοινωνίας, η φωνή τους θα ακουστεί βροντερά και τη δύναμη τους θα αναδειχθεί. Μια μέρα που σηματοδοτεί την ελπίδα της αναγέννησης της κοινωνίας μας ως έναν πιο όμορφο κόσμο.

Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας αποφάσισα το σημερινό μου άρθρο, να αποτελέσει ένα αφιέρωμα στην τριλογία βιβλίων «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η τριλογία bestseller των New York Times «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» δίνει νέο περιεχόμενο στα παραμύθια και εμπνέει όλους τους αναγνώστες μέσω της προβολής σπουδαίων γυναικών. Μέσω της ανάδειξης αυτών των αξιομνημόνευτων προσωπικοτήτων καταργεί το στερεότυπο της ανυπεράσπιστης πριγκίπισσας και εισάγει στην καθημερινότητα μας ιστορίες για επαναστάτριες που κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσμο.

Προσωπικά ολοκλήρωσα πρόσφατα τον τρίτο τόμο της τριλογίας και θα επιλέξω να εστιάσω στην ανάλυση του, όμως κάθε βιβλίο ανεξαιρέτως είναι μοναδικό και αξίζει να διαβαστεί. Το «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες 3:100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο» περιλαμβάνει εκατό βιογραφίες γυναικών που άφησαν την πατρίδα τους για διάφορους λόγους: Kάποιες για να βρουν νέες ευκαιρίες και κάποιες άλλες αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Οι αναγνώστες θα μάθουν για τη Μαντλίν Ολμπράιτ, την Άσμα Καν, την Κάρμεν Μιράντα, τη Ριάνα και πολλές άλλες.

Από σεφ και χειρουργούς μέχρι μουσικούς και πολιτικούς, αλλά και πρωταθλήτριες στο τζούντο και το σκάκι, αυτές οι εκπληκτικές γυναίκες θα εμπνεύσουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο να ακολουθούν τα όνειρά τους, όπου κι αν οδηγούν.

Αν και διανύουμε δύσκολες εποχές και όλοι οφείλουμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και συναναστροφές μας κανένας δεν μπορεί, να περιορίσει τη φαντασία μας και τα νοητά ταξίδια μέσω των βιβλίων. Θα μπορούσε λοιπόν, να πει κανείς, ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από ιδανικό όχι μόνο για την ημέρα αλλά και για την περίοδο της καραντίνας.

Μέσα από το βιβλίο ακολουθούμε τα βήματα εκατό αξιομνημόνευτων μεταναστριών που άφησαν την πατρίδα τους, ταξίδεψαν στον κόσμο και πάλεψαν για να τον αλλάξουν.

Μαζί τους εξερευνούμε διάφορες γωνίες του κόσμου και γνωρίζουμε τον αγώνα τους. Οι ιστορίες τους έχουν αποδοθεί με όμορφο τρόπο μέσα από μικρά, περιεκτικά κείμενα, με τη μορφή σύγχρονου παραμυθιού. Τα κείμενα χαρακτηρίζονται από λιτή γραφή, κατάλληλη για άτομα μικρής ηλικίας. Το κάθε ένα συνοδεύεται από μία ζωγραφιά της περιγραφόμενης προσωπικότητας. Κάθε πορτραίτο είναι φιλοτεχνημένο από διαφορετική εικονογράφο και όλα ανεξαιρέτως είναι μοναδικά και μαγευτικά, γεμάτα έντονα, πλουμιστά χρώματα και ζωντάνια. Οι φιγούρες που γνωρίζουμε ενισχύουν τη γυναικεία δυναμική και ταυτότητα μέσα ένα ταξίδι-αναδρομή, από το μακρινό παρελθόν μέχρι το πρόσφατο παρόν, εξιστορώντας μας την πραγματικότητα γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο.

Κάθε μία από αυτές άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην Ιστορία, χαρίζοντας μαθήματα ζωής στις επόμενες γενιές. Κάποτε τα κορίτσια δεν μπορούσαν, να γίνουν, ό,τι ήθελαν, όμως αυτοί οι καιροί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Γυναίκες που τόλμησαν, να αντισταθούν στα εμπόδια, που στάθηκαν στο δρόμο τους, που πάλεψαν ατρόμητες για τα δικαιώματα, τα όνειρα, τα θέλω, και τα πιστεύω τους. Γυναίκες διαφορετικών τάξεων, ιδεολογιών, θρησκειών, καταβολών και φυλετικής ταυτότητας. Γυναίκες που ζούσαν και εργάζονταν σε ανδροκρατούμενες κοινωνίες και κλάδους, που συχνά, καταπατούσαν τα δικαιώματα τους, κατέπνιγαν τη φωνή τους και έκοβαν τα φτερά της ελευθερίας τους. Γυναίκες που παρά τις αντίξοες συνθήκες τα κατάφεραν, όπως μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας μας. Μεγάλες επαναστάτριες που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο κόσμο και τον έκαναν πραγματικότητα για τον καθένα μας. Επιπλέον η επιλογή της συγγραφέως να αφιερώσει τον τρίτο τόμο της σειράς διηγημάτων «Ιστορίες της καληνύχτας για Επαναστάτριες» σε μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο αποτελεί συγχρόνως ένα ισχυρό αντιρατσιστικό μήνυμα, που διδάσκει στους νεαρούς αναγνώστες το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Πρέπει ακόμη να τονιστεί, ότι αν και ο τίτλος δημιουργεί την εντύπωση ότι το βιβλίο απευθύνεται στο γυναικείο κοινό, αποτελεί ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για βιβλιολάτρεις κάθε φύλου.

Είναι ένα βιβλίο που προσφέρει πλούσια τροφή για σκέψη και συμβάλλει στην καταπολέμηση στερεοτύπων από την παιδική ηλικία. Ακόμη δίνει την ευκαιρία στο νεαρό ανδρικό κοινό, να αποδεσμευτεί από τα συμπτώματα της τοξικής αρρενωπότητας και να επιλέξουν τη ζωή που ταιριάζει στις δικές τους αξίες μακριά από τους περιορισμούς της παραδοσιακής πατριαρχικής κοινωνίας.

Τέλος πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία και προωθεί την ισότητα των φύλων μέσω της προβολής του έργου και του βίου γυναικών που έγραψαν ιστορία.

Άλλωστε ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθούν οριστικά οι διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα είναι η κατανόηση και ο σεβασμός του αγώνα, της επιτυχίας και της ύπαρξης κάποιου όχι επειδή σου επιβάλλεται, αλλά επειδή πηγάζει από μέσα σου. Μόνο έτσι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να περπατήσουν χέρι - χέρι, ισότητα ανεξαρτήτως φύλου (ή οποιαδήποτε άλλης διάκρισης) διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Ένα όμορφο, δυνατό, αντισυμβατικό ανάγνωσμα με ένα ηχηρό μήνυμα για όλες τις επαναστάτριες και τους επαναστάτες του κόσμου. ‘Διασχίστε τα σύνορα, Απαιτήστε ελευθερία, Αφήστε το στίγμα σας, Και, όταν αμφιβάλλετε, να θυμάστε… Το μέλλον είναι δικό σας.

Ένα βιβλίο που προσωπικά μου δημιούργησε έντονες ελπίδες ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, κάθε μέρα θα αποτελεί γιορτή της ισότητας. Μέχρι τότε ας αγκαλιάσουμε σφιχτά και ας τιμήσουμε όλες τις γυναίκες της ζωής μας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Ας παλέψουμε ενωμένοι για ένα καλύτερο αύριο.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.