Και ποιος δεν αγαπά μια ζεστή κούπα, ή ένα παγωμένο ποτήρι καφέ; Η αλήθεια είναι πως εγώ δεν είμαι αντικειμενική μιας και ο καφές, είναι κάτι σαν κινητήρια δύναμή μου. Δεν μιλάμε για εθισμό, μιλάμε για μια σχέση αγάπης, για μια συνήθεια που έγινε από τις αγαπημένες μου.

Ωστόσο, για να είμαστε και σωστοί, πρέπει να αναφέρω πως η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ανησυχία, τρέμουλο, άγχος, ταχυκαρδία και πολλά ακόμη, επομένως, παν μέτρον άριστον, άλλωστε οι έρευνες το έχουν αποδείξει.

Σε μια μελέτη που διήρκησε 49 ημέρες, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε διπλό εσπρέσο, είτε εικονικό φάρμακο και εκτέθηκαν σε τρεις ώρες έντονο ή αμυδρό φως πριν τον ύπνο.

Η έρευνα με απλά λόγια απέδειξε πως αν κανείς πιεί ένα φλιτζάνι καφέ στις 9 μ.μ. και σερφάρει στο Διαδίκτυο, δεν θα αισθανθεί υπνηλία μέχρι σχεδόν τις 2 π.μ. Όχι μόνο η καφεΐνη αλλά και το μπλε φως εμποδίζουν την απελευθέρωση μελατονίνης, αλλά αλλάζουν και τους κιρκάδιους ρυθμούς.

Θέλω λοιπόν να σου πω, πως η συνήθεια του καφέ -για εμένα τουλάχιστον- δύσκολα κόβεται, πάντα όμως φροντίζω να απολαμβάνω τον καφέ μου υπό κάποιους κανόνες. Τι θα έλεγες να μοιραστώ αυτά τα ευεργετικά μυστικά μαζί σου;

Αντί να πιείς καφέ όταν ξυπνήσεις ξεκίνα με ένα ποτήρι νερό.

Τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης μόλις ξυπνάμε αυξάνονται. Η προσθήκη καφεΐνης σε αυτό το ισχυρό πρωινό ορμονικό κοκτέιλ δεν θα σε κάνει να νιώσεις «σε εγρήγορση», αντιθέτως θα σε εκνευρίσει. Ένα ποτήρι νερό για αρχή θα σε ενυδατώσει, θα σε ενεργοποιήσει αλλά και θα σε αποτοξινώσει.

Καφές κατά τη διάρκεια του σνακ ή του μεσημεριανού;

Μέχρι τις 2 μ.μ., πραγματοποιείται μια βουτιά κορτιζόλης, που σημαίνει ότι θα νιώσεις υπνηλία. Παραδέξου το, το έχεις νιώσει και τώρα κουνάς το κεφάλι σου καταφατικά. Αντιμετώπισέ την με ένα φλιτζάνι καφέ για να ανακτήσεις την ενέργειά σου και να συνεχίσεις την ημέρα σου.

Προσπάθησε να μην πίνεις καφέ μετά τις 3 μ.μ.

Αν και μπορεί να νιώσεις τα αποτελέσματα της καφεΐνης μετά από 25 λεπτά, χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να την αποβάλλει ο μεταβολισμός σου από το σύστημά σου. Χρειάζεται μία ώρα για να μεταβολιστεί το αλκοόλ από ένα ποτό, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και οκτώ ώρες για να απομακρυνθεί από τον οργανισμό η καφεΐνη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wayne State στο Ντιτρόιτ δοκίμασαν την επίδραση της καφεΐνης δίνοντας στους ανθρώπους 400 miligram από αυτήν, ακριβώς πριν τον ύπνο, τρεις ώρες πριν και έξι ώρες πριν. Και οι τρεις ομάδες δόσης-χρόνου είχαν σημαντικές διαταραχές στον ύπνο τους.

Επομένως, ναι, υπάρχει κατάλληλη ώρα για να πιείς τον καφέ σου και όπως κατάλαβες από τα παραπάνω και οι ιδανικές στιγμές της ημέρας για την κατανάλωση καφέ είναι οι πρωινές. Το να πιείς μια κούπα καφέ το απόγευμα μπορεί να σε τονώσει αλλά η καφεΐνη θα σε «παιδέψει» το βράδυ.