in love we trust -savoir ville

Κάποιοι λένε ότι όταν οι λέξεις δεν δένουν και δεν βγάζουν καμιά συνοχή μεταξύ τους, τότε φταίει ότι, η αλήθεια δεν κρύβεται μέσα σε αυτές. Ίσως και να έχουν δίκαιο. Γιατί όταν θέλεις να μιλήσεις για την αλήθεια, ή η να μιλήσεις με αλήθεια, τότε κάθε λέξη που αντιστοιχεί σε ψέμα, απλά δεν ακούγετε εύηχη από το στόμα σου. Το φαινόμενο της μη εύηχης, αντιστοίχησης των λέξεων με τα λεγόμενα, συναντάμε συνήθως στις ανθρώπινες σχέσεις και δη τις διαπροσωπικές. Πρόσφατα ανακάλυψα έναν λεξικό όρο: Πιστανθρωπία: ο φόβος να εμπιστευτείς άτομα σύμφωνα με το παρελθόν τους, ή τις παρελθοντικές εμπειρίες που απέκτησες και κατέληξαν άσχημα. Άραγε υπήρξες ποτέ «πιστάνθρωπος»; Εγώ προσωπικά επιβεβαιώνω με ένα τεράστιο Ναι. Αρχικά, πιστεύω, ότι το να μην μπορείς να εμπιστευτείς έναν άνθρωπο επειδή έκανε κάτι που δεν ήταν επιτρεπτό από τον «κώδικα» που έχετε φτιάξει, για να ταιριάζει στην μεταξύ σας σχέση, είναι απολύτως φυσιολογικό. Άλλωστε, ακόμα και από τον απλό προγραμματισμό να παραδειγματιστείς, αν αλλάξεις έστω και ένα σύμβολο τότε όλο το πρόγραμμα μπορεί να παγώσει. Επίσης, το να μην μπορείς να εμπιστευτείς την σχέση σου επειδή κάποιος στο παρελθόν σε «χτύπησε» πισώπλατα και από τότε σου έχει δημιουργηθεί μια ευαισθησία –άλφα- πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, πάλι είναι φυσιολογικό. Για να κλείσει μια πληγή, πρέπει να την θρέψεις πρώτα. Το ρόλο του «αντισηπτικού» έρχεται να παίξει σε αυτή την περίπτωση, ο άνθρωπος που θεωρείς σχέση σου, με το να σου δείξει ότι είναι άξιος της εμπιστοσύνης σου. Εν κατακλείδι , το να μην μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον για πράξεις που έχει κάνει στο παρελθόν και εσύ έτυχε να τις μάθεις στην παρούσα κατάσταση, δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό.

Προφανώς, σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό. Πως μπορεί να σε επηρεάζει κάτι που έγινε ενώ, δεν ήσουν παρών στην ζωή του εκείνο το διάστημα; Πως γίνεται να σε επηρεάζει και να κολλάς , το παρελθόν του συντρόφου σου; Ίσως γιατί φοβάσαι ότι θα το επαναλάβει και στο μέλλον. Δεν ξέρω αν το παρελθόν είναι αρκετό, ώστε να κρίνει και να προδικάζει μια σχέση στο τέλμα της. Σίγουρα δεν το κάνει το παρελθόν. Όχι, κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα κόλαγε εκεί. Αυτό που θα έκανε όμως είναι, ότι θα κόλαγε στο παρόν. Όταν έχεις ανακαλύψει τα συγκεκριμένα γεγονότα και ενώ ρωτάς και εκμαιεύεις πληροφορίες παίρνεις ψέματα για απαντήσεις. Αυτό που κάνει ο άλλος που μπορεί να σε κοιτάξει μες τα μάτια βαθιά και να σου λέει την «δική του εκδοχή της αλήθειας» ενώ πολύ καλά ήδη αναγνωρίζεις, το ψέμα που πετάγετε με βία από τα δυο του χείλη. Και αυτό που σε φοβίζει εκείνη την στιγμή δεν είναι η πράξη, είναι ότι αν κάποιος μπει στην διαδικασία να πει ψέματα μια φορά θα το κάνει και πάλι. Έτσι είναι οι άνθρωποι, δυστυχώς έχουν μια τάση να επαναλαμβάνουν πράξεις που προκαλούν, λύπη, πρώτα σε αυτούς και υστέρα στους άλλους γύρω τους. Άλλωστε ο διάολος δεν έρχεται ποτέ ντυμένος με κόκκινη στολή και φανφάρες. Έρχεται σαν όλα αυτά που θέλησες και ονειρεύτηκες…

Δεν έχει σημασία τι είναι φυσιολογικό και τι όχι . Η κοινή λογική πάντα θα τα βρίσκει όλα προβληματικά και υπερβολικά όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί το συναίσθημα και η λογική απέχουν πολύ ανά μεταξύ τους. Και να θα αντιδράσεις παρορμητικά απέναντι στο ψέμα, ακόμα και αν κάνεις πως το πιστέψεις, γιατί ουσιαστικά αυτό που σε ενοχλεί δεν έχει να κάνει με το παρελθόν, σε αυτό υπάρχουν καλά κρυμμένα μυστικά φυλακισμένα σε ένα σεντούκι που έχει πιάσει σκόνη από πάνω και ενώ έχεις χάσει το κλειδί, κάποιος θα ‘ρθεί και θα το ανοίξει. Αν όχι με το ίδιο κλειδί, με ένα άλλο που θα ταιριάζει απόλυτα ή θα το κάνει αυτός να ταιριάξει . Και τότε θα α ανακαλύψει όλα. Όλες οι δυσάρεστες και ευχάριστες, πτυχές σου, θα ξεδιπλωθούν μια, μια παίρνοντας την μορφή αέρινης φιγούρας, που θα χορεύει θριαμβευτικά και μελαγχολικά … Τέλος, για δες όμως που πάντα, υπάρχουν μερικές μαγικές εκφράσεις που αν τις χρησιμοποιήσεις σωστά προκαλούν και από μια αντίδραση. Μπορεί αυτές και να σε ξελασπώσουν. Το να πεις «Συγγνώμη» είναι απλά μια δήλωση. Το να πεις «δεν θα το ξανακάνω» είναι μια υπόσχεση. Το να πείς «πώς θα επανορθώσω» φανερώνει την υπευθυνότητα. Φαντάσου τι μπορεί να γίνει αν τα ενώσεις όλα μαζί; Μαγεία….