Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο όσον αφορά τα ταξίδια από ένα roadtrip με μηχανή. Όπως μάλιστα λέω σε κάθε ευκαιρία σε όποιον με ρωτάει γιατί ταξιδεύω με τη μηχανή μου: “Με τη μηχανή ταξιδεύεις! Με το αυτοκίνητο/αεροπλάνο/πλοίο απλά πας για τουρισμό”. Σημειώστε το αυτό να το λέτε, είναι γαμάτο.

Ο φετινός προορισμός ήταν τα Καρπάθια. Στα βουνά της Ρουμανίας, η πατρίδα του Βλαντ Γ’ Τσέπες ή “Κόμη Δράκουλα”.  Ο λόγος του ταξιδιού; Φυσικά ο –για πολλούς- “ομορφότερος δρόμος της Ευρώπης”, ο Transfagarasan αλλά και ο -αποκάλυψη όπως αποδείχτηκε- Transalpina.

Το παρεάκι

Φυσικά δεν μπορείς να πας μόνος σου ένα τέτοιο ταξίδι. Δηλαδή οκ, μπορείς αν θες να το παίξεις badass, αλλά χάνεις το 90% της απόλαυσης. Αυτά τα ταξίδια τα πας με τα φιλαράκια σου, τα αδερφάκια σου τους brother from another father! Σε όλο το ταξίδι ήμασταν δύο Γιάννηδες και δύο Χρήστοι. Αρκετά διασκεδαστικό για τους ανθρώπους στους ελέγχους διαβατηρίων.

Η προετοιμασία

Το να φορτώσεις σε μία μηχανή τα υπάρχοντά σου για ένα ταξίδι 9 ημερών είναι από μόνο του πρόκληση. Και εξηγούμαι σε λίστα για να καταλάβεις.

1. Καταρχάς ξεχνάς ό,τι ξέρεις για δίπλωμα ρούχων. Τα ρούχα διπλώνονται με τρόπο που θα πιάσουν λιγότερο χώρο. Δέξου ότι θα τσαλακωθούν, έστω και λίγο. Δες εδώ το πώς διπλώνεις ρούχα για ταξίδι με μηχανή. Δεν ξεχνάς βεβαίως ισοθερμικά και αδιάβροχα.

2. Η μηχανή είναι… μηχανή. Που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για απρόοπτα στο δρόμο. Kit επιδιόρθωσης λάστιχου, λάδι για την αλυσίδα, τσαντάκι πρώτων βοηθειών είναι στα πολύ SOS!

3. Δεδομένα. Δεν μπορώ να το γράψω με μεγαλύτερη γραμματοσειρά, αλλιώς θα το έκανα. Στο εξωτερικό χρειάζεσαι ΔΕΔΟΜΕΝΑ! DATA! Megabytes πώς το λένε! Αγόρασε ένα έξτρα πακέτο για να μην ξεμείνεις ποτέ όσο είσαι στο εξωτερικό. Και μην τσιγκουνευτείς! Τα δεδομένα τα χρησιμοποιείς για τα πάντα: GPS (βασικότατο), tripadvisor, youtube, και βέβαια για τα σόσιαλ για να ποστάρεις τα του ταξιδιού! Προσωπικά, όντας συνδρομητής COSMOTE βολεύτηκα με πακέτα GIGA NOW, αν και η αλήθεια είναι πως άργησα να το πάρω χαμπάρι (περισσότερα σε επόμενα κείμενα).

4. Κάρτες. Έλα παιδιά, δεν είναι να παίζουμε τώρα με μετρητά ειδικά σε ταξίδια που είσαι εκτεθειμένος. Για αυτό πάρε μια prepaid, φόρτισε τη με όσα νομίζεις ότι χρειάζεσαι και κάνε παιχνίδι έτσι. Ούτε να ανησυχείς για συνάλλαγμα ούτε τίποτα. Συμβουλή: Εμείς σωθήκαμε με την COSMOTE Prepaid Mastercard γιατί κάθε αγορά μας και κάθε ευρώ «μεταφραζόταν» σε MΒ τα οποία «μοιράζαμε» σε όποιον τα χρειαζόταν. Πραγματικά life-saving.

5. Ενδοεπικοινωνία. Το βάζω τελευταίο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό. Όταν είσαι 6-8 ώρες πάνω σε μία μηχανή, τα φιλαράκια σου είναι το Α και το Ω και σε επίπεδο συντροφιάς, αλλά και ασφάλειας. Χωρίς ενδοεπικοινωνία το μισό ταξίδι θα πήγαινε χαμένο.

Η διαδρομή

Σε επόμενα κείμενα, λοιπόν, θα σε πάρω δικάβαλο σε ένα ταξίδι που ξεκινάει από την Αθήνα, θα φτάσουμε μαζί στη Βουλγαρία και αφού διασχίσουμε το Δούναβη θα περάσουμε στη Ρουμανία. Εκεί θα διασχίσουμε τα Καρπάθια, θα πάμε στο σπίτι του φίλου μου του Βλαντ, θα ανέβουμε σε 2.000 μέτρα υψόμετρο, και αφού περάσουμε από τη Σερβία θα πάμε μια βόλτα από τη Σόφια για να γυρίσουμε πίσω.

3.500km, 4 μηχανές και 9 μέρες!


featured image: Unsplash|Toa Heftiba