Η Ιλιάδα Ευαγγελία Κόθρα είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, συγγραφέας, δημιουργός της επιχειρηματικής πλατφόρμας Living Postcards και της καμπάνιας #dontacceptit κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

“Εδω κι ένα χρόνο έχω αναλάβει το ελληνικό chapter του αγγλικού Οργανισμού Νations of Women” προσθέτει η ίδια.

Τι ώρα περίπου ξυπνάς το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις σηκωθείς;

Πριν ένα χρόνο αποφάσισα να αλλάξω τον τρόπο της ζωής μου ολοκληρωτικά. Καθώς στην οικογένεια μου υπάρχει ιστορικό καρδιακών παθήσεων, επέλεξα να εντάξω την άσκηση στην καθημερινότητα μου. Με την προτροπή ενός πολύ καλού γιατρού, άρχισα να θέτω προτεραιότητα την σωματική μου υγεία. Το ξυπνητήρι χτυπάει το πρωί στις 6.30 έτσι ώστε να βρίσκομαι στο γήπεδο στις 7. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που κάνω, είναι να βάλω τη φόρμα μου, να διαλέξω ένα podcast για παρέα, και να συγκεντρωθώ στα οφέλη της άσκησης. Έχουμε μια ζωή άλλωστε, ας την ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Με εσωτερική δύναμη και φυσική υγεία.

Τι έχεις πάντα πάνω στο κομοδίνο σου;

Βιβλία (τώρα τελευταία στο κομοδίνο υπάρχουν τα βιβλία των Jack Canfield και το Ηπειρώτικο Μοιρολόι του Christopher C. King), τα notebooks μου, την ατζέντα μου, νερό, κεριά, και έναν καθιστό Βούδα που μου υπενθυμίζει να ρίχνω τους ρυθμούς μου.

Τρως πρωινό ή έναν καφέ στο χέρι και έφυγες;

Όταν επιστρέψω από το γήπεδο, θα φάω πάντα πρωινό. Συνήθως φρούτα ή ένα τόστ με ένα ποτήρι χυμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο από θέμα ισορροπημένης διατροφής. Η ιεροτελεστία του πρωινού έχει για μένα ένα βαθύτερο νόημα. Είναι το μήνυμα που στέλνω στον εαυτό μου, να πάρει τον χρόνο του, και να ξεκινήσει ήρεμα η μέρα. Είναι το μήνυμα ότι ορίζω εγώ τον χρόνο μου, το πρόγραμμα μου. Άλλωστε πιστεύω ακράδαντα στο να μην τρέχεις να προλάβεις, να ξεκινάς νωρίτερα για να ξεκινά η ημέρα δημιουργικά και με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος. Σε μια εποχή digital, που η απόσπαση προσοχής είναι κανόνας, νομίζω πρέπει να εστιάσουμε στην τροφή που καταναλώνεται αργά και με νόημα. Δεν είναι πάντα εφικτό, το αναγνωρίζω. Προσπαθώ όμως να έχω αυτή τη στάση ζωής.

Περιέγραψε μας ένα τυπικό πρωινό σου. Τι κάνεις από την ώρα που ξυπνάς μέχρι τι μεσημέρι;

Το πρώτο πράγμα που ΔΕΝ κάνω, είναι να ανοίξω το κινητό. Έχοντας αποδεχτεί την εξάρτηση μου από το διαδίκτυο, αποφάσισα να βάλω φρένο, βλέποντας πόσο έβλαπτε την ψυχική και σωματική μου ηρεμία. Το κινητό άλλωστε δεν υπάρχει στο κομοδίνο το βράδυ που πέφτω για ύπνο, έτσι ώστε να μην μπω σε πειρασμό να το ανοίξω το πρωί. Η ζημιά που γίνεται μέσω ενός αέναου scrolling, είναι ήδη ορατή στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Μετά το γήπεδο και το πρωινό, είναι η ώρα να ξεκινήσει η δουλειά. Projects, ανάγνωση emails, συναντήσεις με πελάτες και συνεργάτες. Το μεσημέρι θα κάνω πάντα ένα διάλειμμα, είτε για φαγητό, είτε για μια σύντομη βόλτα 20 λεπτών στον ήλιο. Ακούγεται παράδοξο, αλλά για μένα είναι σημαντική αυτή η μικρή βόλτα. Η βιταμίνη D που παίρνουμε μέσω του ήλιου, δεν μπορεί να αντικατασταθεί με βιταμίνες του εμπορίου (που και αυτές ενίοτε χρειάζονται).

Kαι η beauty routine σου; Τι περιλαμβάνει;

Λάδι ενυδάτωσης για το σώμα, κρέμα ημέρας, κρέμα χεριών, και πάντα ένα κόκκινο κραγιόν, το οποίο δεν αποχωρίζομαι σχεδόν ποτέ.

Σε τι διαφέρουν τα πρωινά του Σαββατοκύριακου από αυτά των καθημερινών;

Τα Σαββατοκύριακα είναι αφιερωμένα στην προσωπική μου εξέλιξη, είτε μέσω σεμιναρίων και courses που παρακολουθώ, είτε οργανώνοντας webinars για τον οργανισμό Nations of Women και στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών. Επειδή ταξιδεύω πολύ συχνά, τα Σαββατοκύριακα είναι μέρες που θέλω να απολαμβάνω την ησυχία της εστίας μου, να διαβάζω, να τακτοποιώ εκκρεμότητες. Αν όμως επιλέξω να πάω κάπου, το σίγουρο είναι πως θα βρεθώ στη θάλασσα. Χειμώνα – καλοκαίρι. Η ενέργεια της θάλασσας μου δίνει απίστευτη ζωτικότητα και διάθεση να βγάλω πέρα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Προετοιμάζεσαι για την ημέρα από το προηγούμενο βράδυ;

Ναι. Θέλω να ξέρω τι θα κάνω και ποιοι είναι οι στόχοι της κάθε ημέρας. Ο λόγος είναι πάλι η ψυχική μου ηρεμία. Δεν μου αρέσει να χάνω χρόνο κάνοντας άσκοπα πράγματα, θεωρώ τον χρόνο την μοναδική μου περιουσία. Και ξέρετε, όσο μεγαλώνει κάποιος και μειώνεται ο χρόνος του πάνω στην γη, θέλει να ξέρει πως θα τον διαχειριστεί. Η μόνη περίοδος στη ζωή μου που περιφέρομαι άσκοπα και το απολαμβάνω απολύτως, είναι η περίοδος των διακοπών. Δεν θέλω να προετοιμαστώ για τη επόμενη ημέρα, δεν με ενδιαφέρει καν τι θα φέρει η επόμενη ημέρα.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να βελτιώσεις στην πρωινή σου ρουτίνα;

Να νιώθω περισσότερη ευγνωμοσύνη για το ότι ξυπνάω κάθε μέρα και έχω την υγεία μου. Πολλές φορές τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα, χωρίς να παίρνουμε χρόνο να συνειδητοποιήσουμε το δώρο της ζωής. Μέχρι να χτυπήσει ένα καμπανάκι που μας κάνει να επαναπροσδιορίζουμε το προσωπικό μας ταξίδι.

Έχεις κάποιο tip για ευχάριστο πρωινό ξύπνημα;

Να ξυπνάς δίπλα στον άνθρωπο που αγαπάς και σε αγαπάει.