Η Στέφανη των Ifes – handmade bags by Stefani C. έχει μια πολύ ωραία ιστορία να μας πει: 

”Πριν από 2 χρόνια περίπου έψαχνα να αγοράσω τη τσάντα που θα χρησιμοποιούσα όλο το καλοκαίρι και δεν έβρισκα αυτό που ήθελα. Ουσιαστικά έψαχνα κάτι σε ύφασμα τύπου καραβόπανο αλλά να μπορώ να την έχω και για μια βόλτα και για τη παραλία χωρίς να με νοιάζει αν θα λερωθεί ιδιαίτερα, να μπορώ να την πλένω και στο πλυντήριο. Θα πηγαίναμε διακοπές σε νησί οπότε δεν ήθελα να σκέφτομαι αν θα λερωθεί, σκιστεί κλπ και ότι δεν φτιάχνεται. Αποφάσισα λοιπόν να βρω ένα ύφασμα και να πάω στο ραφείο της γειτονιάς να μου φτιάξει αυτό ακριβώς που ήθελα.

Κατεβαίνω λοιπόν στο κέντρο της Αθήνας, αφού σπουδάζω εκεί στα Τ.Ε.Ι. γραφιστικής και ξεκινώ να ψάχνω για υφάσματα. Εννοείται ότι ως αναποφάσιστη με τη ποικιλία που βρήκα, δε περιορίστηκα σε ένα μόνο ύφος. Μετά από πολλή σκέψη και αφού αποφάσισα ποιο ύφασμα ήθελα, κατεβαίνω λοιπόν στο ραφείο της γειτονιάς και καθώς εξηγώ στη κυρία Δέσποινα τι ακριβώς θέλω, με διακόπτει λέγοντας “Αυτό που ζητάς είναι απλό αλλά γιατί να μην σου δείξω να το κάνεις μόνη σου;”. Εννοείται ότι δεν μου πέρασε καν από το μυαλό αυτή η εκδοχή και εννοείται πως η κυρία Δέσποινα μου έμαθε όχι μόνο να ράβω αλλά αγόρασα και τη πρώτη μου ραπτομηχανή στη πορεία από εκείνη. Οπότε εκείνο το καλοκαίρι σχεδίασα και έραψα 50 διαφορετικές τσάντες. Επειδή όμως 50 διαφορετικές επιλογές ήταν πολλές για να τις χρησιμοποιήσω σε ένα καλοκαίρι, αποφάσισα να δημιουργήσω εντελώς πειραματικά ένα brand με χειροποίητες τσάντες. Ξαφνικά λοιπόν, είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω ένα προσωπικό project χωρίς κανένα περιορισμό αφού, εγώ ήμουν ο πελάτης αλλά και ο σχεδιαστής. Το όνομα του brand (“ΥΦΕΣ”) προέκυψε από τη ποικιλία των υφασμάτων και του παιχνιδιού των αισθήσεων στο ύφασμα σε ένα συνδυασμό χρωμάτων σε μια καλοκαιρινή σειρά χειροποίητων τσαντών. Ξεκίνησα να σχεδιάζω την οπτική εικόνα όλου αυτού που για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα καν αν θα οδηγούσε κάπου.”

img_9993fvxfv-customΚατάγεσαι από τη Κύπρο και εμπνέεσαι από αυτό για τη δημιουργία των τσαντών σου. Μίλησε μας περισσότερο γι’αυτη τη σύνδεση. Το αποτέλεσμα ήταν με την επιστροφή μου στη Κύπρο να θέλω να συνεχίσω αυτό το project. Και ποιος ο πιο άμεσος τρόπος να επηρεαστείς αν όχι από τις ρίζες σου. Η Κύπρος είναι μια χώρα με τεράστια ιστορία στις χειροτεχνίες για αυτό και η παράδοση και η κουλτούρα στην οποία μεγάλωσα είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσης. Θαύμασα τη κυρία Δέσποινα που είχε την υπομονή να με διδάξει κάτι, όχι επειδή δε μπορούσε να το κάνει η ίδια για μένα αλλά επειδή για κάποιο λόγο ήθελε να μεταδώσει γνώσεις για το επάγγελμα που αγαπά. Έτσι και γώ ήθελα και θέλω να μαθαίνω από τέτοιους ανθρώπους, που αγαπούν αυτό που κάνουν ειδικά όταν αφορά παραδοσιακές τέχνες. Θέλοντας να συνδυάσω το σύγχρονο design με την παράδοση και τις χειροτεχνίες όπως τις γνώρισα στη Κύπρο, δυο χρόνια μετά, η γνώση, η έμπνευση και η δημιουργία δε σταματά πουθενά.

B L U E S COLLECTION • blue jeans - orange details
B L U E S COLLECTION • blue jeans – orange details

Υπάρχουν στοιχεία boho στα κομμάτια που δημιουργείς καθώς ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι και οι φούντες σε πολλές δημιουργίες. Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο ύφος και ποια θεωρείς πως είναι η έμπνευση σου; Γενικότερα σαν γραφίστρια και μέσα από ένα πρόσφατο project εικονογράφησης με γραμμές συνειδητοποίησα ότι κάποιες πράξεις όταν τις επαναλαμβάνεις μηχανικά σε ωριμάζουν όσον αφορά το σώμα σου που τις κάνει, αφού ο χρόνος περνά no matter what, αλλά δίνουν την ευκαιρία στο μυαλό σου να ηρεμεί. Και όταν είσαι άνθρωπος με άγχος αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο anti stress. Το πλέξιμο, η δημιουργία των διακοσμητικών στοιχείων που χρησιμοποιώ, το κόψιμο των υφασμάτων κλπ είναι για μένα ακριβώς αυτό, μια κατάσταση ηρεμίας όπου δεν χρειάζεται να σκέφτομαι, αλλά μάλιστα να κάνω κάτι δημιουργικό. Τα στοιχεία αυτά δεν μπορώ παρά να τα χρησιμοποιώ αφού όταν συνδυάζονται δίνουν το boho indie ύφος που με εκφράζει απόλυτα. Έτσι λοιπόν οι φούντες για μένα είναι το κύριο στοιχείο που δείχνει ότι αυτό που δημιουργώ είναι ένα κομμάτι πραγματικά από μένα.

il_570xn-1336937628_k6ea

Τι περιλαμβάνει η συλλογή των Ifes handmade bags; Αυτό που είναι σίγουρο ότι υπάρχει σε κάθε κολεξιόν είναι η ποικιλία μεγεθών, μπορείτε να βρείτε μεγάλα backpack που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τσάντες πλάτης αλλά και τσάντες ώμου, μεσαία και μικρού μεγέθους clutch bags και πορτοφολάκια. Οι χρωματικοί τόνοι σε κάθε κολεξιόν συνδέονται είτε στις μικρές λεπτομέρειες είτε στο ύφασμα το ίδιο. Και φυσικά αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι η ποικιλία υλικών κάθε φορά. Απλά και λινά υφάσματα σε γήινους χρωματισμούς ή με ρίγες, σκούροι τόνοι κόκκινου ή και μπλε, jean μαύρα και μπλε με επένδυση τσόχας για πιο χειμερινή διάθεση ενώ ο πειραματισμός συνεχίζεται για αυτό και στη πορεία κάτι που δεν έχω δείξει ακόμη αλλά θα το βρείτε στο δεύτερο κομμάτι της συλλογής Φθινόπωρο – Χειμώνας 2017 τους επόμενους μήνες. Το πρώτο κομμάτι της συλλογής του 2017 περιλαμβάνει ένα στοιχείο που δεν είχα δουλέψει πιο πριν και αυτό είναι το jean ύφασμα. Και επειδή η διαφορά είναι στις μικρές λεπτομέρειες, σε αυτή τη συλλογή κυρίαρχο ρόλο έχουν οι φούντες με νήματα για πλέξιμο που δίνουν πιο χειμερινή αίσθηση και που συνοδεύονται από διάφορα μεταλλικά στοιχεία για ένα πιο boho indie αποτέλεσμα. Οι μικρές λεπτομέρειες με χρώμα είναι μια μικρή δόση χαράς στις κρύες μέρες του χειμώνα. Αυστηρό μαύρο jean και διαχρονικό blue jean είναι η κυρίαρχη υφή σε αυτό το πρώτο κομμάτι που ξεχωρίζει σε DARK COLLECTION και BLUES COLLECTION.

il_570xn-1332759490_kwnn

Που μπορούμε να βρούμε και να παραγγείλουμε τις τσάντες και γενικότερα τα αξεσουάρ που δημιουργείς; Φέτος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις τσάντες αυτές μπαίνοντας στο etsy eshop και γράφοντας στην αναζήτηση “IFES HANDMADE BAGS” , παραγγελίες μπορούν να γίνουν επίσης μέσα από τη σελίδα στο facebook “Ifes – handmade bags by Stefani C.“στέλνοντας μήνυμα καθώς επίσης και μέσα από το προφίλ στο instagram με το όνομα @ifeshandmadebags. Επίσης αν κάποιος βρίσκεται στη πόλη μου τη Πάφο στη Κύπρο, που φέτος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2017, οι τσάντες βρίσκονται και στο κατάστημα Black Label στη παλιά αγορά στην οδό Μακαρίου.

Περισσότερα: etsy.com | facebook.com: ifeshandmadebags