Ο Ian Rankin είναι ένας συγγραφέας της αστυνομικής λογοτεχνίας που απολαμβάνω ιδιαίτερα τώρα που ανοίγει ο καιρός και παίρνουμε τον δρόμο μας προς τις παραλίες. Ειδικά η σειρά των μυθιστορημάτων με κεντρικό ήρωα τον Επιθεωρητή Rebus, έναν κλασικό αντιήρωα με πάθη, εξαρτήσεις από το αλκοόλ και το τσιγάρο αλλά και αλάνθαστο ένστικτο. Αγαπώ τις εμμονές του Ian Rankin αλλά και τον τρόπο που στήνει το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι ιστορίες του. Έχω και εγώ λατρέψει το Εδιμβούργο όπως και η πλειοψηφία των αναγνωστών του και ονειρεύομαι την μέρα που θα περπατήσω σε όλα αυτά τα μέρη που μας έχει συστήσει μέσα από τα βιβλία του. Αυτό που ξεχωρίζω πάνω από όλα στην γραφή του όμως είναι η ενεργή ενασχόλησή του με κοινωνικοπολιτικά θέματα γεγονός που προσθέτει μια νέα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση σε κάθε βιβλίο.

ian-rankin1

Ο Ian Rankin, λατρεύει τη μουσική και ειδικά τα βινύλια τα οποία αγοράζει με μανία. Πολύ πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή είχε δοκιμάσει την τύχη του ενεργά και στη μουσική κάπου στα 1979 με το συγκρότημα The Dancing Pigs. Αν και η πορεία του αυτή δεν μακροημέρευσε στεμμένη από δόξα, η αγάπη του για τον ήχο παρέμεινε και μάλιστα την εντοπίσαμε ως αναγνώστες μέσα από τα μυθιστορήματα του. Από το 1987 όπου και κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τον αντισυμβατικό Επιθεωρητή John Rebus μέχρι σήμερα, έχει υπηρετήσει πιστά την αστυνομική λογοτεχνία. Τα έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 36 γλώσσες και σήμερα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στον χώρο του crime.

Επέλεξα να παρουσιάσω τρεις από τους δέκα συνολικά τίτλους που κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με κεντρικό ήρωα τον φοβερό Επιθεωρητή John Rebus:

%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%af%cf%87%ce%bc%ce%b9%ce%bf_%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%81%ce%ac%ce%ba%cf%84%ce%b5%cf%82

Η εξαφάνιση μιας φοιτήτριας, κόρη ενός ισχυρού τραπεζίτη, θα βάλει τον ιδιόρρυθμο Rebus με το αλάνθαστο ένστικτο, σε μια συναρπαστική τροχιά αναζήτησης κατά την διάρκεια της οποίας γοτθικοί γρίφοι θα συνδυαστούν με σύγχρονα μυστήρια σε μια ιστορία όπου το κακό αναβιώνει.

Είναι μια εξαιρετική αφετηρία για όποιον θέλει μια ουσιαστική γνωριμία με το στυλ γραφής του σκοτζέζου συγγραφέα. Αν και κάποιες αναφορές σε τεχνολογικά θέματα είναι λίγο ξεπερασμένες σήμερα -κάτι απόλυτα λογικό αφού το μυθιστόρημα έχει γραφτεί το 2001- η πλοκή της αφήγησης έχει έναν εξαιρετικό παλμό, όλοι οι χαρακτήρες που συστήνονται στο έργο θα κάνουν την επανεμφάνισή τους και σε επόμενα έργα και η καταπληκτική περιγραφή του Εδιμβούργου, ένας τόπος-σταθμός για τον Ian Rankin είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα αποζημιώσουν με τον καλύτερο τρόπο τον αναγνώστη.

%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%af%cf%87%ce%bc%ce%b9%ce%bf_%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9

Ένα πειθαρχικό παράπτωμα θα οδηγήσει τον Rebus στα έδρανα της σχολής αξιωματικών για επανεκπαίδευση. Μαζί με άλλους απειθάρχητους αστυνομικούς θα προσπαθήσει να δώσει λύση σε μια ανεξιχνίαστη υπόθεση δολοφονίας που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Ο συγγραφέας με το συγκεκριμένο βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη μια ιστορία δύο επιπέδων. Στο πρώτο ξεδιπλώνεται επιδέξια η διαδικασία της έρευνας για την ανακάλυψη των ενόχων σε μια παράξενη υπόθεση δολοφονίας και στο δεύτερο ακολουθούμε τα στάδια επανένταξης του οξύθυμου επιθεωρητή σε κοινωνικά και επαγγελματικά αποδεκτά συμπεριφοριστικά πλαίσια. Είναι απολαυστική η αφήγηση και εξαιρετικοί οι διάλογοι που ανταλλάσσονται σε αυτό το κείμενο με αρκετές δόσεις από οξύ χιούμορ που δένουν ευχάριστα με την γεμάτη από ανατροπές πλοκή.

%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%af%cf%87%ce%bc%ce%b9%ce%bf_%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ae-%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%89%ce%bb%cf%8c%cf%82

Μια παλιά υπόθεση που είχε διαχειριστεί με την τότε ομάδα του θα ξανανοίξει για να στοιχειώσει τον Επιθεωρητή Rebus ο οποίος έχει επιστρέψει στην υπηρεσία του αλλά με κατώτερο βαθμό από αυτόν που είχε πριν την αποστράτευσή του. Το παρελθόν με το παρόν συγκρούεται και μένει να μάθουμε αν έχει κάτι να κρύψει ο ιδιαίτερος αυτός αστυνομικός ή όχι.

Αυτό το μυθιστόρημα ξεχωρίζει με δύο πολύ ιδιαίτερα στοιχεία: την επιστροφή του John Rebus στην ενεργό δράση μέσα στο σώμα της αστυνομίας και την λογοτεχνική σύσταση του αξιωματικού Μάλκομ Φοξ, ενός νέου ήρωα του συγγραφέα που θα μας απασχολήσει αναγνωστικά με τις περιπέτειες του μετέπειτα. Το ισχυρό ατού αυτής της υπόθεσης είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται ο Rankin την αμφιβολία. Οι τεχνικές της αστυνομικής έρευνας με την πάροδο των χρόνων έχουν πλέον μεταβληθεί και αυτό που παλιότερα μπορεί να αποτελούσε “αποδεκτή διαδικασία” τριάντα χρόνια μετά χαρακτηρίζεται ως “παράνομη”. Πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο εύρημα ισορροπεί την υπόθεσή του ο συγγραφέας και καταφέρνει να απογειώσει την αγωνία των αναγνωστών με την γρήγορη πλοκή, το αμείωτο σασπένς και το πάντα ατμοσφαιρικό Εδιμβούργο.

photo_afisa_ian-rankin_999

Φέτος, που ο Επιθεωρητής John Rebus, συμπληρώνει τα 30 χρόνια πορείας, o εκδοτικός οίκος ετοίμασε ένα ειδικό αφιέρωμα στον Ian Rankin το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στις 7:30 μ.μ. στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα, σε συνεργασία με το “The Crimes and Letters Magazine“. Θα μιλήσουν οι: Θανάσης Μήνας, ραδιοφωνικός παραγωγός και κριτικός λογοτεχνίας, Στράτος Μυρογιάννης, διευθυντής έκδοσης του “The Crimes and Letters Magazine“, η Χίλντα Παπαδημητρίου, συγγραφέας και μεταφράστρια ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο Κώστας Καλφόπουλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τους λάτρεις του συγγραφέα όσο και για όλους όσους ενδιαφέρονται για την αστυνομική λογοτεχνία γενικότερα και θέλουν να έχουν μια πρώτη γνωριμία με το έργο του σκοτζέζου μαραθωνοδρόμου σε αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό λογοτεχνικό είδος.