Υπάρχει ένα μυστικό για την επιτυχία και αυτό είναι πάντα να καινοτομείς. To Und.Athens είναι ένας διαφορετικός χάρτης από τους συνηθισμένους. Ο δημιουργός του, ο Κυριάκος Σπύρου είναι νέος, έχει σπουδάσει μουσικολογία, είναι συντάκτης και μάλλον έχει πολύ διάθεση για να φέρει το εναλλακτικό.

Το Und.Athens λοιπόν, είναι αυτό που χρειάζεσαι ή καλύτερα αυτό που σου λείπει. Είτε είσαι #Αθένιαν είτε ετοιμάζεσαι να ταξιδέψεις στην Πρωτεύουσα, αυτός ο χάρτης σου είναι απαραίτητος.

Η λιγότερο γνωστή πλευρά αυτής της πόλης σε περιμένει για να την ανακαλύψεις. Μουσεία, ανεξάρτητοι χώροι τέχνης και καφέ που σίγουρα δεν έχεις ακούσει ξανά, είναι όλα κρυμμένα με μαεστρία σε ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού. Θα χάσεις την ευκαιρία να τα εξερευνήσεις; Δεν θα σου το συνιστούσαμε.

Τι είναι λοιπόν αυτός ο χάρτης;

To und. Athens είναι βασικά ένα ευρετήριο χώρων σύγχρονης τέχνης της Αθήνας. Πρόκειται για το πιο ενημερωμένο ευρετήριο του είδους του, και αποτελεί την πρώτη πλήρη χαρτογράφηση των εναλλακτικών και ανεξάρτητων χώρων τέχνης της Αθήνας. Ταυτόχρονα η έκδοση έχει και έναν χάρτη που δείχνει τους χώρους αυτούς στην πόλη, και λειτουργεί σαν οδηγός πόλης με καφέ, εστιατόρια, μουσεία και αξιοθέατα. Είναι ουσιαστικά ένα “σκονάκι” για τους λάτρεις της τέχνης που θέλουν να εξερευνήσουν την λιγότερο γνωστή πλευρά της πόλης.

undathens__mg_0170-white_photographedbygiorgosvitsaropoulos-custom

Από που πήρες την έμπνευση να δημιουργήσεις κάτι τέτοιο και πως σκέφτηκες αυτό το όνομα;

Η ιδέα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, όταν έγραφα ένα άρθρο για το Athens Gallery Walk, και διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε ένα πλήρες ευρετήριο ή λίστα ή μπλογκ τελoσπάντων με όλους τους χώρους τέχνης της Αθήνας μαζεμένους. Ειδικά οι ανεξάρτητοι και εναλλακτικοί χώροι δεν υπήρχαν καταγεγραμμένοι πουθενά. Σκέφτηκα ότι αν εγώ σαν ντόπιος έχω πρόβλημα να εντοπίσω αυτούς τους χώρους, πόσο δύσκολο θα ήταν για έναν επισκέπτη; Έτσι σκέφτηκα να γεμίσω αυτό το κενό και να φτιάξω ένα χάρτη-ευρετήριο-οδηγό πόλης με τις προτάσεις μου και όλους ανεξαιρέτως τους χώρους τέχνης. Στην αρχή το είχα φανταστεί σαν φωτοτυπία Α3 που θα το έδινα δωρεάν. Μετά όμως σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να το κάνω σωστά όλο, και να μπορεί να σταθεί και στο εξωτερικό σαν προϊόν. Έτσι ξεκίνησα να δουλεύω με την γραφίστρια Νατάσσα Παππά, η οποία σχεδίασε τον χάρτη που βλέπετε.

Το όνομα είναι η Γερμανική λέξη “und”, που σημαίνει “και” στα Ελληνικά. Επειδή ήθελα να δώσω ένα θετικό πρόσημο στην Αθήνα και την τέχνη της, είναι σαν να λέμε Και Αθήνα, έχει μια θετική χροιά. Βάλαμε την τελίτσα διότι πολλές λέξεις που εκφράζουν τον χάρτη μας ξεκινάνε από und-, όπως underground, undocumented, underbelly… Το und. Athens ξεκίνησε σαν μια καταγραφή της αχαρτογράφητης τέχνης στην Αθήνα, οπότε όλα αυτά είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας.

Πως είναι να επιστρέφεις πίσω και να προσπαθείς να δημιουργήσεις;

Η αλήθεια είναι ότι κατάγομαι απο την Κύπρο, όπου και μεγάλωσα. Οπότε είμαι ουσιαστικά μετανάστης στην Αθήνα. Ήρθα εδώ το 2004 για να σπουδάσω, και έμεινα. Το 2011 πήγα στην Ολλανδία για μεταπτυχιακό, και μετά γύρισα πάλι εδώ. Μου αρέσει η Αθήνα πάρα πολύ, την αγαπώ και το παράξενο είναι ότι όσο ήμουνα στην Ολλανδία δεν μου έλειπε η Κύπρος αλλά η Αθήνα. Τώρα έχω επιστρέψει εδώ και τέσσερα χρόνια, και γενικά έχω βρει πάρα πολλούς τρόπους να είμαι δημιουργικός και παραγωγικός. Αλλά δεν είμαι χαρακτηριστική περίπτωση επαναπατρισμού ας πούμε, είμαι με το ένα πόδι στην Κύπρο και το άλλο εδώ.

undathens__mg_9870_photographedbygiorgosvitsaropoulos-custom

Σε τι επίπεδο πιστεύεις ότι είναι πολιτιστικά η Αθήνα του σήμερα;

Λόγω της μεγάλης κινητικότητας που υπάρχει στην πόλη τους τελευταίους μήνες στο κομμάτι των τεχνών γενικότερα, πιστεύω ότι έχει σηκωθεί πολύς θόρυβος, και ενώ υπάρχουν πολλές καλές δουλειές, χάνονται μέσα στην πληθώρα εγκαινίων, παραστάσεων και εκδηλώσεων. Πολύ απλά δεν προλαβαίνουμε να πάμε σε όλα! Πιστεύω ότι από Σεπτέμβρη η καλλιτεχνική σκηνή της πόλης θα είναι πιο ώριμη, και πως οι γνωριμίες και ανταλλαγές που έγιναν λόγω Documenta θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πορεία των εικαστικών στην πόλη.

Τι soundtrack θα έβαζες στη ζωή και την καθημερινότητά της;

Θα έβαζα το Tabula Rasa του Arvo Pärt, διότι όλα εδώ σταματάνε και ξεκινάνε με δισταγμό.

Τον χάρτη θα τον βρεις σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και καταστήματα αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα secretcaravan. Είναι η ευκαιρία σου να ανακαλύψεις μια πόλη που αλλάζει συνεχώς, μέσα από τα μάτια ανερχόμενων καλλιτεχνών.

Photos by Giorgos Vitsaropoulos